Et flertal i Københavns Kommmunes borgerrepræsentation har torsdag aften stemt for en boykot af Rockwool samt andre virksomheder, der fortsat driver forretning i Rusland.
Forslaget, der var stillet af Venstre med beskæftigelses- og integrationsborgmester Jens Kristian Lütken i spidsen, blev vedtaget med opbakning fra Enhedslisten, SF, Alternativet, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre.
- Vi har modtaget over 3.000 ukrainere, og vi er netop blevet venskabsby med Kyiv, som har gjort vores bånd endnu tættere. Derfor har vi også en forpligtelse som kommune til ikke at handle med virksomheder, som driver forretning i Rusland og tjener penge på at være til stede i et land, der angriber nabolandet og gennemfører en ulovlig besættelse. Det er væsentligt at lægge pres på de virksomheder, der ikke har forstået budskabet, sagde Jens Kristian Lütken (V) på mødet i Borgerrepræsentationen torsdag aften.
Konservative, Liberal Alliance og Socialdemokratiet stemte imod forslaget. Det skete ifølge sidstnævnte parti med argumentet, at lovgrundlaget for en boykot er tvivlsomt.
- Så længe en virksomhed overholder dansk lovgivning og ikke er i konflikt med vores klausuler, så må vi ikke boykotte dem som kommune. Dette forslag, som er meget sympatisk, er at vise flaget, og det kan have vigtig betydning, så længe man ikke stikker folk blår i øjnene, sagde Lars Weiss (S) på mødet.
Det var dog ikke nok til at overbevise flertallet, der kunne mønstre 35 stemmer for boykotten, mens de tre partiers 20 medlemmer stemte imod.
Med beslutningen Økonomiforvaltningen i Danmarks største kommune nu at udarbejde en plan til politisk behandling for, hvordan det sikres, at produkter fra virksomheder som Rockwool udelukkes fra fremtidige kommunale udbud.
Dette skal ifølge forslaget ske ved, at det i udbudsmaterialet skal fremgå, at eksempelvis entreprenører ikke må anvende underleverandører, der er aktive i Rusland.
Rockwool, der primært producerer stenuld til isolering, er en større underleverandør indenfor byggebranchen.
Her er Københavns Kommune gennem dets flere årlige udbud på eksempelvis nye skoler, daginstitutioner, plejehjem, svømmehaller, biblioteker og andre offentlige byggerier blandt de største bygherrer i Danmark.
Stenuldsproducenten Rockwool blev i slutningen af februar måned frikendt af Erhvervsstyrelsen, der i en månedlang undersøgelse af Rockwools forretninger i Rusland konkluderede, at der ikke var tale om brud på sanktioner.
Også skofirmaet Ecco er aktive i Rusland, hvor de har mere end 200 butikker og 1.800 ansatte.
Mens Socialdemokratiet altså så tvivl om lovgrundlaget for en boykot af eksempelvis Rockwool og Ecco, så er boykot af virksomheder ikke uden fortilfælde i Københavns Kommune.
Tidligere har kommunen vedtaget boykot af blandt andet virksomheder med penge i skattely, Ryanair, mens man har ophævet kontrakter med virksomheder for løndumping.