Flertal på Københavns Rådhus siger ja til aftale om at blive venskabsby med Kyiv

Ukrainske børn kan komme på sommerlejr i København, står der i aftalen.

Tirsdag trådte København et stort skridt nærmere på at kunne kalde sig venskabsby med den ukrainske hovedstad, Kyiv.

Her valgte et enstemmigt økonomiudvalg nemlig at anbefale borgerrepræsentationen at godkende en venskabsaftale med Kyiv.

Det oplyser socialdemokratiets medlem af udvalget Jonas Bjørn Jensen til TV 2 Kosmopol.

Dermed mangler der kun den endelige godkendelse i borgerrepræsentationen, før København kan kalde sig for venskabsby med Kyiv.

quote Det, der er særligt her, er, at vi ikke indgår aftalen for at få noget ud af det.

Jonas Bjørn Jensen (S), Københavns Borgerrepræsentation

Det var tilbage i januar, at overborgmester, Sophie Hæstorp Andersen (S), kunne fortælle, at hun var blevet kontaktet af Kyivs borgmester, Vitalij Klitsjko, der ønskede, at København og Kyiv blev venskabsbyer.

Med tirsdagens beslutning er der lagt op til, at Københavns Kommune vil fravige fra de seneste års udvikling.

Københavns Kommune er nemlig gået væk fra at lave venskabsbyaftaler. Ifølge Jonas Bjørn skyldtes det, at København ikke fik nok ud af denne slags aftaler tidligere.

(Artiklen fortsætter efter billedet.) 

Københavns Rådhus Ukraine
Et årsdagen for Ruslands invasiion af Ukraine blev i februar markeret på Københavns Rådhus.
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

I stedet er man gået over til at lave såkaldte partnerskabsaftaler, hvor København og andre byer har udvekslet viden på konkrete områder.

Men på grund af krigen i Ukraine har kommunens økonomiforvaltning vurderet, at man kunne gøre en undtagelse.

Og det er Socialdemokratiet enige i, forklarer Jonas Bjørn Jensen.

- Det, der er særligt her, er, at vi ikke indgår aftalen for at få noget ud af det. Det er for at støtte og hjælpe Kyiv og Ukraine, understreger Jonas Bjørn Jensen.

København er dog ikke den første europæisk by, der indgår en venskabsaftale med den krigsramte ukrainske hovedstad.

Blandt andet har Stockholm, Oslo, Madrid og Barcelona, allerede indgået såkaldte venskabsaftaler med Kyiv. Det skete allerede i marts måned sidste år for Stockholms vedkommende.

Adspurgt om årsagen til, at København først nu står til at blive venskabsby med Kyiv, lyder det fra Jonas Bjørn Jensen, at det er han ikke klar over. 

Sommerlejr i København

Økonomiforvaltningen har i samarbejde med Kyiv udarbejdet et udkast til, hvordan aftalen kan komme til at se ud. Aftalen er sat til at gælde tre år. 

Ifølge tirsdagens dagsorden har "Kyiv meddelt, at borgmester Klitschko vil kunne underskrive aftalen som den fremgår."

I aftalen er der blandt andet kulturel udveksling og en sommerlejr i København for ukrainske børn er på tegnebrættet.

- Det vil være godt, at børn i Ukraine kan komme hertil og se, hvor deres familie eller landsmænd er flygtet til og i en periode har boet, siger Jonas Bjørn Jensen.

quote Det vil være godt, at børn i Ukraine kan komme hertil og se, hvor deres familie eller landsmænd er flygtet til

Jonas Bjørn Jensen (S)

Udveksling af viden om blandt andet klimatilpasning, støjhåndtering, IT-løsninger samt vandhåndtering er også blandt de områder, som man drøfter et samarbejde omkring.

- Vi håber, at Kyiv kan gøre brug af den viden, som vi har. Når Kyiv skal finde svar på de mange spørgsmål (indenfor de føromtalte emner, red.), så vil de kunne trække på vores medarbejdere i forhold til viden og ressourcer.

Københavns Borgerrepræsentation tager endeligt stilling til venskabsaftalen den 23. marts 2023. Hvis godkendelsen går igennem, er det forventet, at man vil underskrive aftale umiddelbart herefter.

Nyheden fra januar - om at København og Kyiv arbejder på at indgå et samarbejde om at blive venskabsbyer - skabte stor glæde for herboende ukrainere. Se mere i indslaget nedenfor.

Nyheden fra januar - om København og Kyiv arbejder på at indgå et samarbejde om at blive venskabsbyer - skabte stor glæde for herboende ukrainere.

Spørg Os - Afstemning

_