Forældrepar har tvillinger og venter trillinger: "Kommunen svigter os"

Et forældrepar har udsigt til store økonomiske vanskeligheder. De står snart med tre for tidligt fødte trillinger, men de kan ikke få tilskud til hjemmepasning af kommunen. Politikerne er uenige om, hvor velfungerende hjemmepasningsordningen er, og flere kræver handling på området.

Små børn kan være hårdt arbejde.

Og derfor får de fleste forældre sved på panden, når de hører om Michella Meier-Morsi og Mark Morsis situation.

- Vi er i den fantastiske situation, at vi venter trillinger til januar, og i forvejen har vi to dejlige tvillinger, fortæller Michella Meier-Morsi, da vi møder dem hjemme i deres rækkehus i København.

quote Når trillingerne er 36 uger, så løber vi tør for barsel.

Michella Meier-Morsi

Selvom forældrene glæder sig til familieforøgelsen, så overskygger de praktiske udfordringer noget af glæden.

Forældreparret bliver rådet til at være på barsel samtidig den første tid efter fødslen. Derfor starter Mark med at afholde 12 ugers barsel sammen med Michella.

- Der er kun to bryster, så en skal have udpumpet mælk, og vi har to børn i forvejen, så der kommer til at være maksimalt pres på, og det er der sådan set ikke noget galt i, bortset fra det faktum at det tager 12 uger af vores fælles barselspulje, og det betyder, at når trillingerne er 36 uger, så løber vi tør for barsel, forklarer Michella Meier-Morsi.

Forældreparret er blevet anbefalet at afholde en del af deres barsel samtidig, men det gør, at de for hurtigt løber tør for barsel.
Forældreparret er blevet anbefalet at afholde en del af deres barsel samtidig, men det gør, at de for hurtigt løber tør for barsel.
Foto: Niels Knuth / TV 2 Lorry

Mor skal hjemmepasse

Langt de fleste trillinger fødes for tidligt, og derfor er deres udvikling ikke nødvendigvis alderssvarende. Derfor vil Michella og Mark ikke sende deres trillinger i institution, når barslen ophører og babyerne er bare 8 måneder gamle.

Planen er i stedet, at Michella skal hjemmepasse.

- Jeg kontaktede Københavns Kommune, og så fandt jeg til min store skuffelse ud af, at vi ikke kan få lov til at hjemmepasse børnene, før de fylder et år. Det vil sige, at vi kommer til at stå med fire måneder, hvor der kun er en indtægt og fem børn. Det er meget, forklarer Michella Meier-Morsi om kontakten til kommunen. Hun fortsætter:

- Jeg endte med at sidde stortudende til en medarbejder i Københavns Kommune og sige, at jeg ikke kan sende mine præmature trillinger i vuggestue, før de overhovedet kan kravle, hvad forventer I af mig? Men de sagde bare, at det er sådan reglerne er.

quote Det virker ikke, som om at tilskudsordningerne er lavet for at hjælpe familierne.

Christina Tengstedt, forperson i Hjem

Hos Hjem, der er Hjemmeforældrenes Landsorganisation, kender de til problemet.

- Københavns Kommune optræder ret tit i de henvendelser, vi får. Der bor selvfølgelig også mange mennesker, men der er faktisk også ret mange, der bliver fanget i det her med, at man først kan få tilskud til hjemmepasning, når ens barn er 12 måneder, siger Christina Tengstedt, der er forperson i Hjem.

Se TV-indslag om familiens situation

Tilskuddet afhænger af kommunen

Siden marts 2021 har man som forælder i København kunne få 6.706 kroner om måneden per barn i tilskud for at hjemmepasse, hvis barnet er mellem et og tre år.

Og med en ny lov om øremærket barsel på vej er det sandsynligt, at endnu flere i fremtiden vil støde på problemer med hjemmepasningsordningen i København. For eksempel hvis faren ikke kan afholde sin del af barslen.

- Jeg føler mig magtesløs, og jeg har været vred, og så finder jeg det fuldstændig grotesk at vide, at hvis vi flytter til eksempelvis Dragør, så kan vi få lov til at passe trillingerne hjemme fra de er 24 uger og få tusind kroner mere om måneden per barn, siger Michella Meier-Morsi.

quote Der er lidt en tendens til, at Københavns Kommune har en model, som man vil presse ned over alle familier.

Jakob Næsager, Økonomiudvalget i København

Hjemmepasningsordningen varierer fra kommune til kommune. I nogle kommuner kan man slet ikke få tilskud, i andre kan du få tilskud fra børnene er 24 eller 26 uger - altså cirka 6 måneder. 

Som Michella Meier-Morsi nævner, gælder den tidlige ret til en hjemmepasningsordning i Dragør, men også for eksempel Køge, Helsingør og Furesø Kommune.

Forperson i Hjem, Christina Tengstedt, oplever, at tilskudsordningerne ikke er lavet for at hjælpe familierne.
Forperson i Hjem, Christina Tengstedt, oplever, at tilskudsordningerne ikke er lavet for at hjælpe familierne.
Foto: Josefine Falkenberg / TV 2 Lorry

Lige nu får 354 personer tilskud til hjemmepasning i København, men det tal kunne have været meget højere, mener de i Hjem.

- Det virker ikke, som om at tilskudsordningerne er lavet for at hjælpe familierne. De gøres ikke særlig attraktive. Der reklameres ikke særlig meget for dem, så jeg synes det er rigtig ærgerligt, at man ikke ser det, som noget man rigtig gerne vil tilbyde sine borgere, siger Christina Tengstedt.

Flere politikere vil hjælpe familien

På Københavns Rådhus mener Konservative og Venstre, at ordningen er for firkantet.

- Jeg synes, at der lidt er en tendens til, at Københavns Kommune har en model, som man vil presse ned over alle familier, men det er bare ikke alle familier, der passer ned i den skabelon, som Københavns Kommune har. Jeg synes, det er en falliterklæring fra Københavns Kommunes side, at folk nærmest tvinges ud af kommunen, fordi vi ikke er i stand til at hjælpe en familie med tvillinger og trillinger, siger de konservatives Jakob Næsager til TV 2 Lorry.

Venstres Heidi Wang er enig.

- Jeg mener bestemt, at vi ikke tager højde for de forældre, som har fået tvillinger eller trillinger, så der er noget, vi skal kigge på igen, siger hun.

Men socialdemokratisk Børne- og Ungdomsborgmester Jesper Christensen er overordnet set tilfreds med ordningen.

- Vi har i hvert fald indtil nu været glade for den ordning, der er. Generelt er vi ikke der, hvor jeg sådan er lagt ned af henvendelser om, at den her ordning er ubrugelig. Det er den ikke, siger han til TV 2 Lorry.

quote Det virker tankeløst

Mark Morsi

Men ubrugelig, det mener forældrene Michella og Mark, at ordningen er.

- Om Københavns Kommune slet ikke havde en hjemmepasningsordning, eller om den starter ved 12 måneder, er sådan set lidt hip som hap, siger Michella Meier-Morsi og Mark Morsi tilføjer:

- Det er jo ikke når børnene er halvvejs på vej til børnehave, at man har behov for at hjemmepasse. Det er i de tidlige stadier. Det virker tankeløst.

Michella Meier-Morsi kan først få tilskud til at hjemmepasse sine trillinger, når børnene er 12 måneder.
Michella Meier-Morsi kan først få tilskud til at hjemmepasse sine trillinger, når børnene er 12 måneder.
Foto: Josefine Falkenberg / TV 2 Lorry

Christina Tengstedt fra Hjem forstår godt, at kommunen ikke har opdaget, at der er et problem med deres hjemmepasningsordning.

- Københavns Kommune ved ikke, at deres ordning er en udfordring, men det er jo fordi, folk vælger den fra på forhånd, fordi den ikke passer ind i deres familie-setup, forklarer hun.

En dispensationsordning

Selvom nogle af de politikere, vi taler med, er glade for ordningen, så er de alle enige om, at en familie som Michella og Marks skal have hjælp.

- Jeg synes, vi skal prøve at finde ud af, hvordan vi helt specifikt kan hjælpe de familier, der sidder i en helt bestemt situation. For eksempel tvillingeforældre eller trillingeforældre. Her skal vi prøve at finde nogle ordninger, der tilgodeser dem. Hvis man derimod bare vil gå alene hjemme med sit eget barn, så har man lov til det, men det er ikke sikkert, at det er det offentlige, der skal betale for det, siger enhedslistens Knud Holt Nielsen.

Jakob Næsager planlægger at tage sagen videre.

- Vi vil som Konservative bringe det op i Børne- og Ungdomsudvalget igen, for naturligvis kan vi ikke sige til sådan en familie, at de skal sende meget meget meget små børn ud i en institution, fordi deres barsel er opbrugt, siger han.

Social- og Ungdomsborgmesteren mener også, ordningen fortjener at blive kigget på igen.

- Den familie, som I kommer med et eksempel på her, giver anledning til at kigge på, om der skal være nogle dispensationsmuligheder for de familier, der er i en helt særlig situation, siger Jesper Christensen.

Forældreparret er bange for, at de ender med at skulle tage lån i huset for at få økonomien til at løbe rundt.
Forældreparret er bange for, at de ender med at skulle tage lån i huset for at få økonomien til at løbe rundt.
Foto: Niels Knuth / TV 2 Lorry

Men om politikernes gode intentioner kan nå at hjælpe Michella Meier-Morsi og Mark Morsi er ikke til at vide, så de må fortsat forholde sig til det værste.

- Enten så skal hele opsparingen forsvinde, eller så skal vi ud og låne os til at kunne passe dem hjemme, siger Mark Morsi. Michella Meier-Morsi fortsætter:

- Jeg har ikke engang orket at sætte mig ned og lave regnestykket. Jeg ved faktisk ikke, hvordan vi får det til at gå op. Jeg synes, det er modbydeligt.

_

_


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik