Forskere var i gang med et musestudie, da de pludselig fandt en mulig kur mod rygetrang

En overraskende sammenhæng mellem diabetesmedicin og nikotinafhængighed kan være gode nyheder for rygere, der ønsker at kvitte smøgerne.

De var egentlig i gang med et musestudie om overvægt, da forskerne fra Københavns Universitet pludselig opdagede en besynderlig sammenhæng.

Og det er særdeles gode nyheder for de mange rygere, der ønsker at kvitte smøgerne. 

- Nærmest ved et tilfælde opdagede vi, at et velkendt lægemiddel, som man bruger til behandling af diabetes og overvægt, påvirker nikotins effekt på hjernen, siger Christoffer Clemmensen, hovedforfatter til studiet og lektor fra Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research ved Københavns Universitet, i en pressemeddelelse. 

Lægemidlet hedder liraglutide, og det er allerede på markedet som diabetesmedicin - det bruges bare ikke i forbindelse med nikotinafhængighed. 

Men Christoffer Clemmensen kunne ved musestudiet se, hvordan midlet hæmmede nikotinens effekt på belønningssystemerne i hjernen. 

Skal undersøges nærmere

Han forklarer, at man frigiver en masse dopamin, som fungerer som en slags belønning, når man indtager nikotin. Det er blandt andet derfor, at det kan være så svært at stoppe med at ryge. 

Men stoffet GLP-1, der findes i lægemidlet liraglutide, ser ud til at kunne dæmpe påvirkningen af belønningssystemet, så nikotintrangen bliver mindre. 

- Da vores studie havde til formål at undersøge noget helt andet, forfulgte vi ikke den overraskende effekt på dopaminsystemet, og yderligere studier er derfor påkrævet for at undersøge om musene, der behandles med liraglutide, faktisk også indtager mindre nikotin, siger Christoffer Clemmensen. 

I Region Hovedstaden er det hver femte, der ryger enten dagligt eller lejlighedsvist. Ifølge Københavns Universitet ønsker 75 procent af rygerne i Danmark at stoppe.

Men det er svært, hvis man er afhængig af nikotin, der er et af de mest afhængighedsskabende stoffer, man kender til. 

Nikotin er et giftstof, som dannes i tobaksplanter til forsvar mod insekter. Det har tidligere været anvendt som sprøjtegift i landbruget. 

Ifølge Kræftens Bekæmpelse brugte man i Danmark senest nikotin som sprøjtegift i 1987 i form af rygestrimler, som man hængte op i væksthuse, satte ild til for derefter at lukke væksthusene, til midlet havde virket. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik