En række ældre lejere i en ejendom på Lyngbyvej på Østerbro i København har fået et stort problem, fordi deres elevator skal udskiftes.
I mindst 12 af lejlighederne bor der nemlig gangbesværede lejere, som derfor har valgt en lejlighed med elevator. Men nu risikerer de ældre lejere ikke at kunne forlade deres hjem, i de mindst to måneder arbejdet står på.
Ejeren afviser at genhuse dem. Faktisk står udlejeren, ifølge Lejernes Landsorganisation, formentlig til at høste en stor økonomisk gevinst, hvis nogen af de handicappede lejere flytter.
En af lejerne er 80-årige Mary Christiansen.
- De er ligeglade. Man skal da ikke behandle andre mennesker sådan, siger hun.
Det er penge. Det er kun det, de tænker på.
Lejer igennem 30 år
Mary Christiansen flyttede ind i sin lejligheden på syvende etage i 1994, hvor hun bor der sammen med sin mand, Erling Christiansen.
- Vi plejede at nyde nytårsaften rigtig meget i starten. Alle ville på besøg hos os, fordi der var fyrværkeri meget længe her.
Erling Christiansen sætter stadigvæk stor pris på udsigten. Han kan bruge lang tid på at stå og kigge ud over byen.
- Hver tirsdag eftermiddag omkring kl. 17 kører der en masse veteranbiler forbi. De skal ned og vise sig på Langlinje. De kommer tilbage igen et par timer efter. Det kan jeg godt lide at stå og kigge på, siger Erling Christiansen.
Mary Christiansen har de sidste 35 år lidt af kronisk ledgigt.
- Det startede blidt, og så blev det værre. Nu er der dannet arvæv, som man ikke kan gøre noget ved. Du kan se, hvordan de ser ud, ikke? De er helt skæve. De vil ikke mere, siger Mary Christiansen og viser sine fingre frem, som bærer tydeligt præg af sygdommen.
Fanget på syvende etage
Marys hoved fejler ikke noget, og generelt er hendes bevægelser i overkroppen hurtige og beslutsomme. Men ligesom hendes fingre er også leddene i benene mærkede af gigten. Hun kan kun bevæge sig rundt med rollator, og når hun går udenfor, transporterer hun sig ved hjælp af en trehjulet elscooter.
Derfor bliver den lange trappe ned til gadeplan et stort problem for hende, når elevatoren lukker ned den 4. november.
- Så må jeg blive heroppe. Jeg kan simpelthen ikke komme ned, siger hun.
Elevatoren skal være lukket i mindst to måneder. Den eneste vej ned til gaden bliver trappen.
- Den er smal og rund. Det bliver på ingen måde muligt for Mary at komme op og ned af den, siger Mary Christiansens mand, Erling Christiansen.
Mange gangbesværede lejere
Mary Christiansen er langt fra den eneste, der ikke kan komme ned af trappen, når elevatoren er ude af drift. Det fortæller Jytte Freisleben, som bor på tiende etage med sin mand, Jens Kock Berthelsen.
- Det er mest Jens, der har problemet. Han vil ikke kunne komme ned, så han vil skulle blive lejligheden.
Jytte Freisleben har boet i ejendommen i 36 år sammen med sin mand, der er dement, lider af svimmelhed og har svært ved at holde balancen.
- Hvis han ikke kommer ud, så bliver det meget tomt for ham. Hans hjerne går i stå. Han er i forvejen ikke så hurtig og husker ikke så godt. Hvis han ikke bliver stimuleret, så bliver det værre, siger Jytte Freisleben.
Spærret inde
En del af lejlighederne i ejendommen er omdannet til ejerlejligheder, men der er 49 lejemål tilbage. Ifølge Claudia Diamba, som er formand for lejernes beboerforening, er de gangbesværede lejere meget påvirkede af situationen.
- Der er jo rigtig mange, der ikke ved, hvad de skal gøre. Så de er spærret inde, siger Claudia Diamba.
Hun får også selv store problemer. For næsten 30 år siden blev hun opereret for kræft. Hun har siden da kæmpet med væske i benene og får ofte i krampe. Det betyder, at hun ikke går så godt og derfor bruger rollator. De helbredsmæssige udfordringer betød, at elevator var et must for hende, da hun valgte sin bolig i 1996.
Hvis hun skal gå op og ned af trappen, vil hendes hverdag slet ikke kunne hænge sammen.
- Jeg kan godt prøve at kravle. Det tager en hel dag at komme ned. Og op kan jeg slet ikke, siger hun.
Spørg Os - Afstemning
_
Udlejer: Vi overholder loven
De 49 lejemål er ejet af den store ejendomsinvestor Core Property Management. Lejerne har spurgt selskabet, om de kan blive genhuset i den periode, hvor elevatorerne bliver udskiftet.
- I første omgang tænkte de lidt over det. Men til sidst sagde de, at det kan de ikke. Vi må finde noget andet, siger Claudia Diamba.
Core Property management har sendt en mail til TV 2 Kosmopol, hvor de forklarer, at de har varslet arbejdet med elevatorerne, og i det hele taget overholder alle regler. Der står blandt andet:
"Da der ikke skal udføres arbejder inde i lejlighederne og da arbejderne kun er midlertidige, har vi valgt ikke at genhuse beboerne. Det kan sammenlignes lidt med, når kommunen lukker for diverse forsyninger (el, vand og varme) i forbindelse med renoveringer heraf. Det er også til gene for beboerne, men i den forbindelse skal udlejer heller ikke genhuse, da det er ude af udlejers kontrol og som oftest af midlertidig karakter."
Se alle TV 2 Kosmopols spørgsmål til Core Property Management
Hvad tænker I om, at en række beboere reelt ikke kan bruge deres lejlighed i den periode, hvor elevatoren bliver skiftet?
- Elevatoren er placeret i ejendommens opgang, og renoveringen vedrører ikke de enkelte lejligheder. Trapperne kan stadig benyttes. Det er da rigtig ærgerligt, at beboerne ikke kan bruge elevatoren i perioden, hvor elevatorstolen bliver udskiftet, men arbejderne er nødvendige, og de kan ikke udføres mens elevatoren er i brug. Vi har på vegne udlejer varslet beboerne ca. 12 uger før, at arbejderne bliver igangsat, så de beboere, hvor elevatoren er af stor betydning for deres dagligdag, har mulighed for at indrette sig på, at elevatoren ikke kan anvendes, mens den bliver renoveret.
I afviser at genhuse beboere, der ikke kan være i deres lejlighed i perioden – hvorfor?
- Da der ikke skal udføres arbejder inde i lejlighederne og da arbejderne kun er midlertidige, har udlejer valgt ikke at genhuse beboerne. Det kan sammenlignes lidt med, når kommunen lukker for diverse forsyninger (el, vand og varme) i forbindelse med renoveringer heraf. Det er også til gene for beboerne, men i den forbindelse skal udlejer heller ikke genhuse, da det er ude af udlejers kontrol og som oftest af midlertidig karakter.
Har I forståelse for at lejligheden ikke kan fungere som hjem, for de lejere der ikke kan komme ind i deres bolig uden elevator?
- Som anført under første spørgsmål, så er det da rigtig ærgerligt, og det har udlejer selvfølgelig forståelse for. Vi har varslet beboerne, så hurtigt vi kunne, men vi kan ikke gøre yderligere.
Hvad vil der ske med lejligheden, hvis nogle af beboerne skulle blive nødt til at flytte på grund af situationen?
- Hvis en lejer opsiger sin lejlighed, behandler vi det som enhver anden opsigelse. I den forbindelse overvejer udlejer altid, om boligen skal genudlejes eller sælges.
Hvilke økonomiske konsekvenser ville det have for jer, hvis I fik mulighed for at genudleje eller sælge boliger i ejendommen?
- De økonomiske konsekvenser ved at udleje eller sælge en bolig er svære at spå om. Det afhænger både af den konkrete bolig og af efterspørgslen på leje- og boligmarkedet, om det giver bedst mening at genudleje eller sælge den.
En beboer har tilbudt at leje en tom lejlighed i ejendommen – således at vedkommende betalte husleje to steder i perioden. Det har I afvist – hvorfor?
- Det har vi gjort, fordi vi generelt set ikke ønsker at lave en så kort midlertidig genhusning og administration heraf. Den konkrete tomme lejlighed skal sælges, og den er i den forbindelse lige blevet renoveret. Midlertidig beboelse i en nyistandsat lejlighed er ikke hensigtsmæssigt, ligesom det heller ikke er hensigtsmæssigt, at vores ejendomsmægler ikke har fri adgang til at fremvise boligen. Skulle der blive en ledig bolig, som endnu ikke er istandsat efter den tidligere lejer, vil vi gerne drøfte mulighederne for at den pågældende lejer kan leje denne.
LLO siger, at de mener, at det vil passe jer fint, hvis en af lejerne bliver nødt til at flytte, fordi de ikke kan undvære elevator. De siger, at I har en indlysende økonomisk interesse i at få lejerne ud, så I kan sælge lejlighederne eller udleje dem til en meget højere pris. Hvad siger I til den kritik?
- Vi ønsker glade lejere i ejendommen. Vi ønsker derfor ikke, at lejerne flytter. Det har LLO intet grundlag for at påstå. Elevatorrenoveringen er ikke udlejers renoveringsprojekt. Det er ejerforeningens renoveringsprojekt. Se indledningen. Beslutningen om hvorvidt en lejlighed skal genudlejes ellers sælges, kan som beskrevet i spm. 5 først træffes, når en lejer selv har opsagt sit lejemål. Lejeloven, der regulerer, hvilken leje, der lovligt kan opkræves, sikrer, at den samme lejlighed ikke uden videre kan udlejes til en meget højere pris, som LLO påstår.
Hjemløse
Udlejerens beslutning betyder, at Mary Christiansen - og en række andre lejere - reelt står uden et hjem de kan være i fra den 4. november til den 20. december - måske endda i længere tid, hvis tidsplanen ikke holder.
Lejernes LO kalder udlejerens beslutning om ikke at genhuse urimelig.
- At man tager elevatoren fra en gruppe meget sårbare borgere, det er jo for mig helt uforståeligt. Især fordi man ikke tilbyder et andet sted at bo. Udlejeren har en masse andre boliger, jeg kan ikke se det store problem i at tilbyde dem et andet sted at være, siger Lejernes LO Hovedstadens direktør, Claus Højte, til TV 2 Kosmopol.
Intet incitament til at hjælpe
Han forklarer, at loven faktisk giver udlejeren et økonomisk incitament til ikke at være imødekommende overfor lejernes ønsker. Hvis nogle af lejerne skulle være nødt til at flytte, så kan udlejeren nemlig enten sætte lejlighederne i stand og sætte huslejen op, eller sælge dem fra som ejerlejligheder.
- Dermed kan udlejerne faktisk få en stor økonomisk gevinst, hvis nogen flytter. Så jeg tænker faktisk den uhyggelige tanke, at udlejeren er godt tilfreds med, at de her ældre mennesker måske bliver tvunget ud af ejendommen, siger Claus Højte.
Tal fra Boliga viser, at boligpriserne næsten er fordoblet de seneste 10 år. Når udlejeren ikke har mulighed for at sætte huslejen op, skyldes det blandt andet, at alle de 12 gangbesværede lejere er ældre mennesker, der har boet i lejlighederne i mange år. Lejeloven har beskyttet dem imod store huslejestigninger. Men hvis de flytter, kan udlejeren renovere boligerne og hæve huslejen markant.
På trods deraf afviser Core Property Management, at de kan være sikrer på en stor ekstra indtjening, hvis nogle af lejerne skulle flytte. De skriver:
"De økonomiske konsekvenser ved at udleje eller sælge en bolig er svære at spå om. Det afhænger både af den konkrete bolig og af efterspørgslen på leje- og boligmarkedet, om det giver bedst mening at genudleje eller sælge den."
Tomme lejligheder
Imens der bliver arbejdet i en opgang, er der faktisk tomme lejligheder i en anden opgang. Mary Christiansen har spurgt, om hun og hendes mand kunne få lov til at leje en af de tomme lejligheder i de to måneder, hvor arbejdet står på, og altså betale to huslejer.
- Så skrev de blankt nej.
Hvad tænker du om det?
- Jamen altså, lejlighederne står tomme. Udlejer vil bare have os ud. De vil ikke have os, siger Mary Christiansen.
LL0’s direktør, Claus Højte, kan godt forstå, at Mary Christiansen ikke føler sig særlig afholdt af sin udlejer.
- Det fortæller mig, at man ikke er interesseret i at løse situationen på nogen måde, siger han.
Core Property Management afviser kritikken.
"Vi ønsker glade lejere i ejendommen. Udlejer ønsker derfor ikke, at lejerne flytter. Det har LLO intet grundlag for at påstå."
LLO kræver lovændring
Lejernes LO så gerne, at loven blev lavet om. Så udlejere blev pålagt at genhuse beboerne i denne type sager.
- Det burde selvfølgelig være sådan, at når man påtager sig at leje lejligheder ud, især til borgere, der ikke kan komme ud uden elevator, så må man genhuse dem, hvis de ikke kan komme ud af deres lejligheder. Især når man i øvrigt har mange andre boliger, siger Claus Højte.
Mary og Erling Christiansen håber på, at de kan finde et andet sted at være i de to måneder, hvor elevatoren bliver repareret. Men det er svært, når indtægterne er små.
- Vi har kun vores pension, siger Mary Christiansen.
Erling stemmer i:
- Jeg synes jo, at det er unfair, ikke? Jeg synes ikke, de kan være det bekendt, men sådan er det jo, siger han
Mary Christiansen er enig.
- Det er penge. Det er kun det, de tænker på, siger hun.