Gitte har ventet 8 måneder på byggetilladelse: Nu kommer nedslående besked

Politikere i København Kommunes teknik- og miljøudvalget erkender, at det tager for langt tid at sagsbehandle byggetilladelse. Men der er lange udsigter til bedringer.

Gitte Poulsen havde glædet sig til en lang sæson i sin kolonihave på Østerbro - men der mangler noget. Et hus.

Grunden har hun haft i 16 år, og midt i oktober sidste år sendte hun en ansøgning om byggetilladelse til Københavns Kommune til et nyt kolonihavehus.

quote Altså, det er et kolonihavehus, der skal stå på en sokkel. Det er jo ikke et parcelhus, vi er ude i

Gitte Poulsen, kolonihaveejer

 Den er endnu ikke kommet, og nu har hun ventet på byggetilladelsen i otte måneder. 

- Det er fuldstændig håbløst, at vi skal vente så længe. Altså, det er et kolonihavehus, der skal stå på en sokkel. Det er jo ikke et parcelhus, vi er ude i, siger Gitte Poulsen til TV 2 Lorry.

Grunden har stået uden hus siden starten af december. Gitte besluttede dengang sammen med byggefirmaet, der skal opføre det nye hus, at rive det gamle ned ud fra oplysningerne om sagsbehandlingstiderne på Københavns Kommunes hjemmeside.

- Der står inde på hjemmesiden, at (det tager, red.) cirka 52 dage for et byggeri som vores (at få en byggetilladelse, red.), fordi det hverken er en tilbygning til Amalienborg eller et højhus i Nordhavn, siger Gitte Poulsen.

Håbet var derfor, at hun kunne have et nyt hus klar til at indvie sæsonen tilbage i marts. Men sådan skulle det som bekendt ikke gå.

Her skulle Gitte Poulsens nye kolonihavehus have blomstret.
Her skulle Gitte Poulsens nye kolonihavehus have blomstret.
Foto: TV 2 Lorry

Gitte Poulsen er langt fra den eneste, der oplever lange sagsbehandlinger på byggetilladelser. Søndag kunne vi fortælle om den erhvervsdrivende Henrik Busch, der har ventet i syv måneder - og stadig venter på sin byggetilladelse på Amager.

- Syv måneder er helt uacceptabelt, og det koster penge hver evig eneste dag, sagde Henrik Busch, direktør og rådgiver, Busch on Board til TV 2 Lorry søndag.

Politiker: - Ikke godt nok

Sagsbehandlingstiden for simpelt byggeri må højst tage 40 dage, mens det for mere komplicerede byggerier - eksempelvis erhvervsetagebyggeri må tage 60 dage. Men de tider kan Københavns Kommune langt fra overholde. 

Det har i dag ikke været muligt at få et interview med teknik- og miljøborgmester, Line Barfod (ø), men hendes kollega i udvalget Morten Melchior (C) fortæller, at der nok kommer til at gå et godt stykke tid, før ventetiderne er bragt ned.

- Ja, det ser jo ikke helt lovende ud lige nu. Det er 1. juli 2023, vi kan forvente, at det store knæk kommer. Sager, der kommer ind efter 1. juli 2023, der er vi nede på servicemålene på de 40 dage, siger han til TV 2 Lorry.

Er det godt nok?

Nej, det er ikke godt nok. Vi (Konservative, red.) har længe bedt om, at der bliver gjort noget, blandt andet i forhold til ekstern assistance. Det bliver der taget fat i nu, og vi er jo rigtig glade for, at man lytter til os, og der bliver gjort noget nu.

Der er behov for at ansætte flere eksterne sagsbehandlere, simple byggesager skal nemt og hurtigt kunne få en byggetilladelse, og der skal udvikles flere robotter, som kan give tilladelse uden menneskelig indflydelse.

Tilbage i kolonihaven håber Gitte Poulsen, at hun snart kan nyde sin have igen.

- Hvis det kunne blive til august, ville det jo være fantastisk, men ellers må jeg jo bare vente. Jeg kan jo ikke gøre andet. Jeg kan hyle over det, men jeg kan ikke gøre noget.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik