Gymnasie brander sig på klima - men flyver eleverne rundt i hele verden

Rysensteen Gymnasium flyver hvert år flere hundrede elever til destinationer som Afrika, USA og Asien. Gymnasiet har ellers FN's 17 verdensmål - herunder klimaforandringer - tænkt ind i alt fra studiestart til eksamen.

Hvad har Toronto, Bueno Aires, Kampala og Seoul til fælles?

Svaret er, at de alle fire er en del af de 15 forskellige destinationer, hvor Rysensteen Gymnasium i København har partnerskabsskoler, og som eleverne derfor flyver til, når de skal på studietur.

For på trods af at gymnasiet i stor grad brander sig på klimadagsordenen, så flyver de hvert år flere hundrede elever ud til partnerskabsskoler fordelt på fem forskellige kontinenter.

På Rysensteens Gymnasiums hjemmeside står der ellers under fanen ’Klima- og miljøfortælling’ at:

"Viden om bæredygtighed må være kardinalpunktet for vores valg, handlinger og adfærd både som individ og som samfund."

Fokus på klima- og Verdensmål

Rysensteen Gymnasium rummer over 1.100 elever, som alle er en del af skolens 'Global Citizen Programme', der sigter efter at give de studerende en global dannelse, så de kan være med til at forstå og løse verdens globale udfordringer.

Derfor er samtlige fag på skolen forpligtiget til at integrere FN’s 17 verdensmål i læreplanerne.

- Verden er udfordret af mange forskellige problemstillinger som manglende ligestilling, internationale spændinger, fattigdom og klimakrisen, siger Anders Schultz, der er uddannelseschef på Rysensteen Gymnasium og forsætter: 

- Noget af det vigtigste for os som gymnasie er derfor at skabe en bevidsthed blandt de studerende om, hvordan de kan imødegå og handle i forhold til FN's 17 verdensmål - herunder klimaforandringerne. 

Men kan man virkelig, med ro i maven, påstå, at man bekæmper klimakrisen, når man hvert år flyver sine studerende ud i retning af samtlige fire verdenshjørner?

De mange flyrejser kommer trods alt med en pris. 

Så meget udleder studieturene

Hvis man antager, at der flyver 20 elever afsted til hver af de 15 partnerskabsskoler, så koster studieturene ifølge flyudledningsberegneren Flight Emission Map 428.540 kilo CO2.

Det svarer nogenlunde til, hvad 3296 personer fra Uganda, som er et af de lande, gymnasiet rejser til, udleder på et helt år.

Noget anderledes ser det ud, hvis man sammenholder studieturenes udledning med den gennemsnitlige danskers CO2-forbrug. I så fald svarer udledningen fra de mange flyveture kun til 91 personers årlige udledning.

Det er vigtigt at bemærke, at ovenstående tal ikke er fuldstændigt præcise. Hvorfor kan du læse i faktaboksen herunder. Derudover bemærker Rysensteen Gymnasium, at de rejser med offentlig transport til de destinationer, hvor det i forhold til tid og pris giver mening. 

Sådan har vi gjort

TV 2 Kosmopol har brugt hjemmesiden Flight Emission Map til at beregne studieturenes CO2udledning. Den er udviklet af medarbejdere fra det private tekniske universitet Chalmers University of Technology i Sverige.

Det er vigtigt at bemærke, at værktøjet ikke tager forbehold for vindpåvirkning eller flyenes brændstofseffektivitet, som begge kan påvirke udledningen.

TV 2 Kosmopol er heller ikke vidende om præcis, hvor mange elever der flyver ud til de forskellige destinationer. Vi har derfor kalkuleret med 20 elever per destination.

På trods af de CO2-udledninger, som studieturene medfører, mener uddannelseschef Anders Schultz, at det godt kan betale sig på den lange bane. 

- Vi tror på, at den bedste måde at få vores elever til at bekæmpe klimaforandringerne er at præsentere dem for, hvordan klimaforandringerne rammer verden. Præsenterer dem for holdninger, narrativer og konsekvenser. Det er den måde, vi kan uddanne og motivere dem bedst til at agere på lang sigt, siger han. 

Men vil I ikke kunne lære eleverne om de her problemstillinger gennem normale undervisningsmaterialer og -metoder? 

- Der er jo ikke noget af det, som de oplever på studieturene, de ikke er blevet præsenteret for før. Men at få det ind under huden og gennem et personligt møde opleve for eksempel fattigdom og klimapåvirkning, det kan ikke erstattes af bøger, rapporter og statistikker. 

Anders Schultz fortæller videre, at flere af de elever, der eksempelvis var med på den seneste tur til Uganda, efterfølgende har engageret sig i arbejde hos Planbørnefonden.

Se destinationerne og hver enkelt rejses udledning

Udledningen er baseret på en returrejse for én person.

By - CO2-udledning i kilo per person.

  • Toronto – 1588

  • Boston – 1496

  • Maine (Portland) – 1457

  • Buenos Aires – 3065

  • Madrid – 520

  • Zagreb (Ljubljana) – 274

  • Krakow – 202

  • Istanbul – 513

  • Kairo -  815

  • Kampala – 1629

  • Bangalore – 1845

  • Pune (Mumbai) – 1630

  • Singapore – 2530

  • Seoul – 2017

  • Hangzhou (Shijazhuang) – 1846

Kilde: Flight Emission Map

'Vi blev nødt til at stoppe med at flyve'

På Det Frie Gymnasium på Nørrebro gør de tingene noget anderledes end på Rysensteen. Her mener de nemlig ikke, man behøves rejse på tværs af de store verdenshave, når eleverne skal på studietur.

De har nemlig siden 2019 haft en regel om, at alle deres studieture skal foretages med hjul fremfor vinger.

- Vi er en skole, der går ind for bæredygtighed og klimahandling, og derfor blev vi simpelthen nødt til at stoppe med at flyve, fortæller Sara Mac Dalland, der er rektor på Det Frie Gymnasium, til TV 2 Kosmopol.

Beslutningen blev først diskuteret og derefter vedtaget ved en afstemning. Det var dog ikke alle, der var lige vilde med idéen om at droppe flyene som transportmiddel.

- Der var nogle lærere, der havde nogle rigtig gode samarbejder og kontakter i lande, der ligger for langt væk til, at det giver mening at tage bus eller tog. Så der var en ti-femten lærere, der stemte imod. Til gengæld stemte alle eleverne for forslaget, siger hun.

Siden afstemningen har gymnasiets studieture gået til destinationer, man kan nå med bus eller tog indenfor 14-15 timers tid. 

De mennesker og samfund, som eleverne besøger, minder derfor mere om os selv, fortæller rektoren.

- Vi oplever ikke kulturmødet på samme måde, som hvis vi rejste til Marokko, men vi synes, det er vigtigere at rejse klimavenligt. Men vi arbejder selvfølgelig med at skabe andre vigtige og spændende kulturmøder, hvilket man også godt kan finde tættere på Danmark. 

Rektoren slutter af med at sige, at hun har stor respekt for de skoler, der gør det anderledes, og som prioriterer de samarbejder, de har med skoler i andre lande. 

Spørg Os - Afstemning

_

Globetrotter: Gevinsten ved at rejse er større end konsekvensen

At en ting er at læse, og noget andet er at opleve, giver globetrotteren Jakob Linaa uddannelseschefen fra Rysensteen ret i.

- Som min formand i De Berejstes Klub, Ole Egholm, har sagt, så er gevinsten ved at møde og lære om andre kulturer mere værd, end den udledning flyveturen medfører, siger han.

Jakob Linaa, der til daglig arbejder som forsker i sociale medier, har gennem sit liv besøgt mere end hundrede forskellige lande, og ifølge ham, så er værdien af de perspektiver, man kan få i mødet med andre mennesker, samfund og kulturer være stor.

- Hvis man vil forstå verden, og hvordan klimaforandringerne påvirker den, så er man nødt til at tage ud og opleve det ved selvsyn. Det er selvfølgelig et paradoks, da det udleder at flyve, men jeg mener, at den forståelse, man opnår om andre mennesker og kulturer, opvejer udledningen. 

Byt Thailand ud med Spanien

Hos den grønne tænktetank Concito mener man ikke nødvendigvis, at studieture med fly er et problem. 

- Nogle gange kan det måske godt betale sig at tage flyveren. Vi i Concito flyver jo eksempelvis også ud til klimakonferencer en gang imellem, fordi vi mener, det på lang sigt er godt givet ud for klimaet, siger Søren Have, der er programchef for fremtidens mobilitet hos Concito. 

Der er dog en ting, man skal huske at spørge sig selv om, inden man booker flybilletten. 

- Er det muligt at opnå det samme formål tættere på? Er det muligt at få samme faglige udbytte et sted i Europa eksempelvis? Det gælder selvfølgelig ikke kun studieture, men i lige så høj grad alle andre rejser. Hvis man vil på badeferie, så bør man måske overveje Spanien i stedet for Thailand, siger han. 

Hvis du vil blive klogere på Rysensteen Gymnasiums studieture, så kan du herunder se den dokumentar, som TV2 Kosmopol netop har sendt:

Hvordan sætter det ens eget ungdomsliv i København i perspektiv, når man møder unge, der lever et helt andet liv end en selv? TV 2 Kosmopol har fulgt elever fra Rysensteen Gymnasium i København på en studietur til det afrikanske land Uganda. Et land der er hårdt præget af både klimaforandringerne og store udfordringer med ligestilling.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik