Gymnasierektor vil have firedages skoleuge: "Så kan eleverne lige få vejret"

Rektor på Det Frie Gymnasium i København vil indføre firedages skoleuge for eleverne. Det skal øge trivslen, lyder det.

- Ejjjj det er løgn! De kom os i forkøbet.

Sådan reagerede rektoren på Det Frie Gymnasium i København, Sara Mac Dalland, da hun hørte, at Aalborg Katedralskole bliver landet første gymnasium til at indføre en firedages skoleuge.

Hun havde nemlig håbet på, at Det Frie Gymnasium kunne være de første. Men hun synes dog, at det er inspirerende, at Aalborg Katedralskole går forrest og tør indføre en firedages skoleuge.

- Det vil jeg meget gerne indføre også, men foreløbigt er det kun noget, vi snakker om, og ikke noget som vi er ved at indføre. Derfor er det vildt fedt, at vi nu kan se, hvordan de tackler det i Aalborg, siger hun til TV 2 Kosmopol.

Helt konkret bliver seks skoleuger forkortet med en dag på Aalborg katedral Skole. Til gengæld bliver sommerferien forkortet med seks dage. 

Trivsel er i fokus

For Sara Mac Dalland vil det betyde meget for trivslen på Det Frie Gymnasium, hvis de ligeledes kunne give eleverne fri på udvalgte dage.

- Det vil betyde, at eleverne lige kan få vejret. Vi har sindssygt travlt i vores samfund, og vi har den her forestilling om, at vi skal være effektive hele tiden. Det er usundt. Så hvis eleverne får nogle udvalgte fridage, så giver vi dem også plads til at reflektere over, hvad de har lært, siger rektoren.


Og ifølge hende er det ikke kun eleverne, der vil få gavn af en firedages skoleuge. 

- Det kan også give de ansatte noget. De skal også have luft og tid til at være sammen med familien. Samtidigt kan det give tid til, at vi kan fordybe os mere i pædagogisk viden, siger hun og tilføjer:

- Nøj, det kunne være fedt, hvis vi gjorde det!

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Sara Mac Dalland håber på at indføre en forkortet skoleuge på Det Frie Gymnasium
Sara Mac Dalland håber på at indføre en forkortet skoleuge på Det Frie Gymnasium
Foto: Privatfoto / Sara Mac Dalland

''Det kommer ikke til at ske her''

Selvom rektoren på Det Frie Gymnasium jubler over idéen om en firedages skoleuge, så er det ikke alle, der deler den begejstring for tiltaget.  

Blandt andet på Aurehøj Gymnasium i Gentofte er der lang udsigt til en firedages skoleuge, oplyser rektoren på stedet, Anette Hestbæk Jørgensen.

- Det kommer umiddelbart ikke til at ske her, siger hun til TV 2 Kosmopol og uddyber:

- Det er ikke noget, vi har gået og overvejet, og der er ingen, der har efterspurgt det.


På Det Frie Gymnasium mener rektoren, at det vil øge trivslen blandt eleverne, er du ikke enig i det?

- Vi tror på, at trivsel øges i fællesskab. Så ved at vi har mere tid sammen, så vil det øge trivslen, svarer hun.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Anette Hestbæk Jørgensen vil ikke indføre en firedages skoleuge på Aurehøj Gymnasium.
Anette Hestbæk Jørgensen vil ikke indføre en firedages skoleuge på Aurehøj Gymnasium.
Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix

Derudover lægger rektoren vægt på, at de er et musikgymnasium, og det gør det svært for gymnasiet at indføre en firedages skoleuge.

- Vi har meget frivillig musik i sene timer, som gør det svært at få det hele til at gå op, hvis vi skal indføre en firedages skoleuge. Det er samtidig en frivillig musik, der også styrker fællesskabet, siger hun.

På trods af, at rektoren ikke ser et firedages skoleskema for sig i fremtiden, så er hun alligevel nysgerrig i, hvordan det kommer til at gå på Aalborg Katedralskole.

- Jeg er altid interesseret i, hvordan andre gør det, og om vi kan lade os inspirere af noget, så jeg kommer til at følge med i, hvordan de klarer den i Aalborg, siger hun.

''Vi skal tale og lytte til eleverne''

Selvom Sara Mac Dalland gerne vil indføre en firedages skoleuge på Det Frie Gymnasium, så er der stadig lang vej endnu. For allerførst skal de finde ud af, om de vil gøre det på samme måde som i Aalborg.


Derefter skal eleverne og administrationen stemme om at indføre tiltaget. 

Og netop elevernes holdning er ifølge forkvinden for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning, Madeleine Williams, uhyre vigtig.


- Vi mener, at det vigtigste er, at eleverne er med til at beslutte det, for det betyder jo, at der ryger nogle feriedage. Derfor er det vitalt, at man lytter til de unge, når man træffer de her beslutninger, siger hun til TV 2 Kosmopol.

Hun er overordnet set begejstret for idéen om en forkortet skoleuge, men det skal være på elevernes præmis, fortæller hun. 

- Vi skal tale og lytte til eleverne, og det er vi dårlige til. Vi har en tendens til at tale om dem og ikke med dem, siger hun.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik