Håndbold er københavnsk - men har trange kår på hjemstavnen

Selvom sporten blev opfundet 12 kilometer nord for Rådhuspladsen, så halter det med sportens vilkår i hovedstadsområdet.

"Jysk halbal", "tidsfordriv for provinsens landsbytosser" og "kun en sport for jyder".

De nedladende bemærkninger står nærmest i kø, når der skal gøres sjov med håndbold som sport, og tager man et kig på landets bedste håndboldrække for henholdsvis herrer og kvinder, så er det slående, at der på tværs af de to divisioner blot er tre ud af 28 hold fra Sjælland. 

Et herrehold fra Nordsjælland og to københavnske kvindehold.

Og det kan måske undre en, når håndbold er opfundet af en ung idrætslærer på Ordrup Latin og Realskole - bedre kendt som Ordrup Gymnasium i dag.

Holger Louis Nielsen, hed han, og han opfandt håndbold i 1897, skriver Nationalmuseet på deres Facebookside.

Københavnere mangler steder at spille håndbold

Det kom sig af, at ruderne på skolen lidt for ofte blev baldret af fodboldspillende børn. Derfor besluttede skolen at udstede et forbud mod at sparke til en bold.

De snarrådige elever tog dog hurtigt bolden i brug med hånden. Det syntes Holger Louis Nielsen var smart og satte spillet i system. 

Håndpolo, kaldte han det.

Idrætspioneren Holger Louis Nielsen er manden bag håndbolden.
Idrætspioneren Holger Louis Nielsen er manden bag håndbolden.
Foto: Danmarks Idrætsforbund

Men selvom håndbold for første gang blev spillet kun et stenkast fra Københavns Kommune, så halter sportens vilkår i hovedstadsområdet. 

Sådan lyder det fra AJAX København, der holder til i Bavnehøj-Hallen i Københavns Sydhavn.

- Forholdene for håndbolden her i hovedstaden sammenlignet med resten af Danmark er, ja, jeg vil næsten sige ynkeligt, forklarer formanden for håndboldklubben, Flemming Thomsen, til TV 2 Kosmopol.

Han bakkes op af tal fra Idrættens Analyseinstitut, som viser, at der er omkring 13.000 indbyggere per sportshal i København. Det er næsten fire gange så mange som landsgennemsnittet på 3.500 indbyggere per hal.

quote Reelt set kunne klubben være 50-60 procent større, hvis vi bare havde faciliteterne til det

Flemming Thomsen, formand, AJAX København

Og det har konsekvenser.

- Hvert eneste år de sidste fem år må vi sige farvel til 100 medlemmer, fordi vi ikke har træningsfaciliteter til dem, siger Flemming Thomsen.

Københavnske børn elsker håndbold

Det er ellers bestemt ikke, fordi der mangler håndboldglade børn i hovedstaden. 

Antallet af medlemmer i håndboldforeninger i København er fra 2018 til 2021 steget med seks procent, og hos AJAX København oplevede de alene sidste år en medlemsfremgang på hele 19 procent.

De mangler bare et sted at træne.

- Reelt set kunne klubben være 50-60 procent større, hvis vi bare havde faciliteterne til det. Men det har vi ikke, siger Flemming Thomsen.

Træningsfaciliteter var ikke noget Holger Louis Nielsen bekymrede sig om, da han satte sig for at skrive reglerne til spillet ned. Med cirka 40 spillere på banen, så var det passende at spille håndbold udendørs på en bane, der målte 45 x 30 meter.

Håndboldspillet blev opfundet i Danmark i slutningen af 1890’erne. Man anvendte en fodbold, og man måtte løbe helt ind i målet med den, og som en af håndboldens fædre Holger Nielsen sagde: ”Med ca. 40 deltagere i spillet vil en plads på ca. 45 x 30 m være passende”.
Håndboldspillet blev opfundet i Danmark i slutningen af 1890’erne. Man anvendte en fodbold, og man måtte løbe helt ind i målet med den, og som en af håndboldens fædre Holger Nielsen sagde: ”Med ca. 40 deltagere i spillet vil en plads på ca. 45 x 30 m være passende”.
Foto: Danmarks Idrætsforbund

I sin spæde start måtte man kun spille med hoved, hænder og arme. Især det med at tage den med hovedet, gik han en del op i, skriver Nationalmuseet.

Reglerne udkom i 1906, og fra grundbogen får I her en, der er værd at skrive sig bag øret.

"Naar Angrebet nærmer sig det fjendtlige Maal, skal Bolden mere og mere føres ind mod Midten af Pladsen, og saa gælder det i rette Øjeblik at sende Bolden til den Spiller, der har den frieste Plads til at kunne gøre Maal. I Kampen foran Maal har man ingen Betænkningstid; den mindste Blottelse af Maalet maa øjeblikkelig benyttes til at sende Bolden sikkert og kraftigt mod dette".

quote Vi skal huske at bygge en idrætshal, når vi bygger en skole

Mia Nyegaard, (RV), kultur- og fritidsborgmester

"Glemte" at bygge haller

Siden den første egentlige håndboldkamp blev spillet i 1907 mellem Ordrup Latin- og Realskole (i hvidt) og Helsingør Højere Almenskole - og som førstnævnte i øvrigt vandt 21-0 - er der sket meget.

Men ikke nok, når man kigger på idrætsfaciliteterne i København, erkender kultur- og fritidsborgmesteren i Københavns Kommune, Mia Nyegaard:

- Vi har ikke været gode nok som politikere til at sige, vi skal huske at bygge en idrætshal, når vi bygger en skole, siger hun til TV 2 Kosmopol.

Det oplever man eksempelvis i nogle af de nye bydele, der skyder op i København - eksempelvis Københavns Håndbold, der holder til i Nordhavn.

Her ærgrer formand Jesper Levy sig over manglen på idrætsfaciliteter.

- Nordhavn er en bydel, der bliver større end Rødovre, men der er alligevel ikke bygget nogen håndboldhaller eller fodboldbaner endnu. Selvom der er lidt på vej, så er der meget langt til almindelig idræt herude, siger han. 

De bedste herrespillere er fra Sjælland

Der er dog udsigter til flere idrætsfaciliteter rundt omkring i hovedstaden. 

Københavnerne kan se frem til 11 nye haller frem mod 2026, som forhåbentligt kan være med til at lette presset på håndboldklubberne.

For hvis sporten skal blomstre i hovedstaden, så skal der ske noget. 

- Som Danmark er delt op lige nu, så ja, så bliver det mere og mere en sport for jyder. Det er der ingen tvivl om, mener Flemming Thomsen fra AJAX København.

Men måske det er lidt overdrevet at kalde håndbold for en jydesport. I hvert fald var det to fynske mandskaber, der vandt henholdsvis herrernes og kvindernes finaler sidste år.

Og tager man et kig på det håndboldlandshold, der netop har vundet VM, så trådte Mikkel Hansen, der tidligere er kåret som verdens bedste håndboldspiller, sine første håndboldsko i Helsingør. 

Verdens bedste målmand, Niklas Landin, startede sin gloværdige karriere i KFUM København i Emdrup, og sørme om ikke Hans "Majestæt" Lindberg, der sidste år blev topscorer i Bundesligaen, startede med at spille håndbold i Ølstykke.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik