Hagekors og en formodet reference til krigen: Den Lille Havfrue udsat for hærværk

Gang på gang er Den Lille Havfrue blevet udsat for hærværk. Denne gang mener politiet, at hærværket består af en reference til Rusland.


Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Z er lig med nazisme.

Det står søndag skrevet med graffiti på en af Danmarks største turistattraktioner, Den Lille Havfrue med et stort 'Z' og et tegnet hagekors adskilt af et lighedstegn.

Københavns Politi formoder, at hærværket har fundet sted natten til søndag eller tidligt søndag morgen og er i færd med at efterforske sagen som politisk hærværk.

Og hvad Z'et står for er for Københavns Politi ret klart.

- Vi vurderer, at Z har en relation til Rusland. Derfor betragter vi det som politisk hærværk og vi har optaget en anmeldelse, siger vagtchef Jesper Frandsen til TV 2 Lorry.

Siden Rusland invaderede Ukraine 24. februar, har man på billeder fra krigen kunne se netop et Z malet på de russiske kampvogne og militære køretøjer.

Det tolkes desuden af flere som et symbol på sympati for Ruslands præsident, Vladimir Putin, og bliver i nogle kredse kaldt "Putins swastika".

Z'et har også spredt sig til sociale medier og andre dele af samfundet som et symbol på støtte til Vladimir Putins regime og hans krig i Ukraine, skriver TV 2.

I følge Københavns Politi er det Københavns Kommune, der står for at rengøre Den Lille Havfrue.

Billeder af Den Lille Havfrue

TV 2 Lorry har valgt at bringe et billede af hærværket på stenen, som Den Lille Havfrue sidder på.

Det er dog ikke uden overvejelse.

Værket på Langelinje er nemlig beskyttet af ophavsretten, og arvingerne til billedhuggeren Edvard Eriksen, som har skabt Den Lille Havfrue, kan med jævne mellemrum tjene ukendte summer på forlig og søgsmål.

Det skyldes, at ophavsret varer i 70 år efter kunstnerens dødsår. Dermed er det først om 7 år, at medier frit kan bringe billeder af Den Lille Havfrue.

Der er dog en undtagelse. For hvis billedet indgår i en nyhedssammenhæng - som hvis værket er blevet udsat for hærværk - så må man gerne bruge billedet.

Du har læst en artikel fra TV 2 KosmopolSpørg Os - Afstemning

_


Vis mere
billige boliger udskydes

Mange billige boliger bliver udskudt eller aflyst

Line Dupont

148.000 følger med: Line bygger alt i alle rum

Vis mere