To venner vil udsætte 20.000 ørreder i København

Det er småt med ørredbestanden omkring København. Og det ærgrer Christian Balle og hans fiskemakker så meget, at de nu har taget alternative midler i brug.


Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Coronakrisen har fået skyld for meget skidt, men noget godt er der da også kommet ud af den.

Mange danskere har fået nye fritidsaktiviteter, og mange har især kastet sig over stang og snøre.

Dog ikke Christian Balle og hans fiskemakker, Per Fischer. De har været lystfiskere i mange år og forstår om nogen glæden ved havet, blæsten og ikke mindste fangsten.

Men det med faktisk at hive en fisk i land kniber det lidt med, når man fisker i vandet rundt om København.

- Min kammerat og jeg har fisket havørreder hele vores liv. Men der er blevet langt imellem ørrederne i dag. Og så kom vi til at tænke på dengang, man satte havørreder ud ved de danske kyster. Der kunne man sagtens fange 4-5 ørreder på en tur, fortæller Christian Balle til TV 2 Lorry.

Det er Christian Balle og Per Fischer, som ses på billedet, der er mændene bag det private initiativ.
Det er Christian Balle og Per Fischer, som ses på billedet, der er mændene bag det private initiativ.
Foto: Meha Karimi

Og hos de to lystfiskere var der ikke langt fra tanke til handling.

- Vi aftalte, at vi ville gå i gang med at stable et udsætningsprojekt på benene. Vi fik godt nok at vide fra andre, at det kunne vi godt droppe igen. Det ville aldrig lykkes. Men vi prøvede alligevel.

Dette var tilbage i august, og selvom vennerne blev anbefalet at droppe projektet, var der hurtigt grønt lys fra DTU Aqua.

- Hos DTU fik vi at vide, at det måtte vi gerne, hvis vi altså selv kunne finde pengene, siger Christian Balle, der også er formand for Hvidovre Sports- og lystfisker forening .

Og dermed var den første sten ryddet af vejen.

- Derefter tog vi kontakt til en masse butikker, som sælger fiskegrej og til en del grossister. Og de ville også meget gerne hjælpe.

På meget kort tid lykkedes det Christian Balle og hans ven at indsamle 130.000 kroner.

- Så nu har vi lagt en femårsplan, bestilt 20.000 havørreder fra et dambrug i Jylland, og i starten af april udsætter vi dem ved Kalvebod Fælled.

Hvert år de næste fem år bliver der altså udsat ørreder. 

I første omgang har vennerne købt 6.500 såkaldte toårsfisk, der er altså er større og klar til at blive fanget til efteråret og 13.500 småfisk.

Om de udsatte havørreder vender retur til Kalvebod Fælled, er nu det store spørgsmål.

- Kravet fra DTU Aqua var, at fiskene skulle komme fra området. Og det gør dem fra Jylland. Man el-fisker nemlig ørreder fra Tryggevælde Å og Køge Å og indsamler den rogn, der blev udklækket. Så de er genetisk forbundet med området, lyder det fra Christian Balle.

Planen er, at ørrederne, der udsættes til næste år, skal chippes, så DTU kan følge fiskenes vandring.

Man ved fra andre udsættelser, at ørreder faktisk vender retur til de åer og vandløb, de blev udsat i for at gyde. Så håbet er, at det også vil ske med de københavnske ørreder.

- Det kunne være fedt, hvis det blev nemmere at fange en ørred igen. Især fordi det kunne give de mange nye lystfiskere en succesoplevelse og holde dem fast i interessen. Det håber vi meget kan ske, afrunder Christian Balle. 

Vilde fisk overlever bedre end udsatte fisk

Henrik Ravn er biolog ved DTU Aqua, og han fortæller, at selvom de to lystfiskere har fået lov at udsætte 20.000 ørreder, så foretrækkes det normalt at fiskebestandene reguleres naturligt. 

- Vi anbefaler, at man sikrer den naturlige produktion i vandløbene fremfor at udsætte fisk. Det er blandt andet fordi, vilde fisk overlever bedre end udsatte fisk, siger Henrik Ravn.

At de naturligt producerede fisk er mere levedygtige, er ikke deres eneste fordel. 

- Når fiskene reproducerer på naturlig vis bringes alle gener i spil. Ved udsætning selekteres der i generne, og man mindsker derved diversiteten, siger Henrik Ravn.

Men på trods deraf, så er det ikke ualmindeligt, at man sætter fisk ud.

- Der er et stort udsætnings program finansieret af fisketegnsmidlerne. Udsætningerne sker på baggrund af en overvågning af vandløb og bestande. De steder hvor der ikke er en god bestand sættes der ørred ud, fortæller Henrik Ravn.
Vis mere
20220707-130804-4-1920x1280we

Hun var forarget og krævede undskyldning: Nu vil S-profil bevare Ungdomshusets støtte

20220321-163848-6-1920x1279we

Camilla kan alligevel få sin kræftmedicin:
"Nogen nåede at dø i mellemtiden"

Vis mere