Her er de: Flere boligområder ryger af forhadt liste - et nyt er kommet på

Boligministeriet har netop offentliggjort sin liste over såkaldte parallel-samfund - den tidligere ghettoliste. I København ryger to områder af listen, mens et boligområde i Greve er kommet med på listen.


Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Hvert år den 1. december udsender Boligministeriet en liste over boligområder, der klassificeres som såkaldte parallelsamfund - den liste, der tidligere blev kaldt ghettolisten. Og i forhold til sidste år mangler der nu to boligområder, som begge ligger i København. Nemlig Aldersrogade og Tingbjerg/Utterslev Huse.

De to boligområder har på et eller flere parametre fjernet sig fra de kriterier, der normalt sender beboerne og deres kvarter på den upopulære liste. 

Til gengæld er et andet boligområde i TV 2 Lorrys sendeområde kommet med på listen - nemlig Askerød-bebyggelsen i Greve Kommune.

Her er kriterierne

Når boligministeriet udarbejder sin årlige liste over parallelsamfund - den tidligere ghettoliste - så skal der være tale om boligområder med mindst 1.000 beboere, hvor andelen af indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande overstiger 50 procent. Og dernæst skal mindst to af fire andre kriterier være opfyldt. Nemlig:

  • Andelen af beboere i alderen 18-64 år, der er uden tilknytning til arbejdsmarked eller uddannelse, overstiger 40 pct. opgjort som gennemsnittet over de seneste 2 år.

  • Andelen af beboere dømt for overtrædelse af straffeloven, våbenloven eller lov om euforiserende stoffer udgør mindst 3 gange landsgennemsnittet opgjort som gennemsnit over de seneste 2 år.

  • Andelen af beboere i alderen 30-59 år, der alene har en grundskoleuddannelse, overstiger 60 pct.

  • Den gennemsnitlige bruttoindkomst for skattepligtige i alderen 15-64 år i området (eksklusive uddannelsessøgende) udgør mindre end 55 pct. af den gennemsnitlige bruttoindkomst for samme gruppe i regionen.

Boligministeriet oplyser, at Aldersrogade i København er røget af listen, fordi flere beboere nu har en uddannelse over grundskoleniveau. Og i forhold til Tingbjerg/Utterslev Huse nævnes det, at området ryger af listen, fordi indkomsten i området er steget relativt i forhold til til regionen.

Samtidig er kvarteret Askerød i Greve Kommune kommet med på listen over parallelsamfund.  

Askerød rammer nemlig to af de firekriterier, som er er med til at definere, om et område er parallelsamfund. Flere end 60 procent har kun en grundskoleuddannelse, og så er andelen af beboere dømt for kriminalitet steget en anelse.  Og da andelen af indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande er over 50 procent - aktuelt er den på 53,5 procent, så opfattes Askerød nu som parallelsamfund.

Jubel i København

I København er der glæde over, at hele to boligområder nu ikke længere er med på listen. Og fra rådhuset lyder det i forbindelse med dagens liste, at Tingbjergs manglende tilstedeværelse på listen skyldes en målrettet indsats, som ikke er slut endnu.

- Når vi udvikler et byområde, så gør vi det for at løfte de mennesker, der bor der. For at skabe lige muligheder for alle københavnerbørn og for at skabe tryghed. Vi laver ikke en massiv indsats for at komme af med en liste. Udsatte byområder som Tingbjerg og Aldersrogade skal integreres endnu mere i byens liv, hvor man bor, arbejder, handler og tager til for at besøge venner og familie, kulturbegivenheder eller bare kører igennem på en søndagscykeltur. Det er vi ikke helt i mål med endnu, lyder det fra Københavns overborgmester, Sofie Hæstorp Andersen (S), ifølge en pressemeddelelse fra kommunen.

Borgmesteren tilføjer:

- Derfor er det afgørende, at vi sammen med beboerne fortsætter det gode arbejde med helhedsindsatser og udvikling i de to områder. Dét sagt, så er jeg en glad og stolt overborgmester i dag over beboere, medarbejdere og politikere i kommunen, som i fællesskab har løftet denne opgave, for det går den rigtige vej.

Brug for flere almene boliger

Også socialborgmester Karina Vestergaard Madsen fra Enhedslisten er glad for udviklingen i Tingbjerg og Aldersrogade og siger:

- Vi har set en positiv udvikling i Tingbjerg og Aldersrogade. Det skyldes de boligsociale indsatser, som er sat i gang. Det er jeg som socialborgmester glad for. Men det er vigtigt at huske på, at den udvikling også kunne være sket uden ghettolisten, og jeg håber, at vi med tiden kan komme helt af med ghettolisten. Der er brug for flere almene boliger – ikke færre, siger hun.

Tingbjerg/Utterslev Huse i København havde ved årets start 5.873 beboere, mens Aldersrogade havde 1.990. Askerød i Greve havde 1.476 beboere.

De er fortsat på listen

Boligministeriets liste over parallelsamfund er skrumpet. Men der er stadig områder, som hænger fast.

Det gælder Mjølnerparken i København, Tåstrupgård i Høje-Taastrup og altså Askerød i Greve, der er ny på listen.

Hertil kommer et enkelt område, der ikke har status som parallelsamfund, men som er med på listen over udsatte boligområder. Det er Rønnebærparken/Æblehaven, som ligger i Roskilde.
 
  

Du har læst en artikel fra TV 2 Kosmopol


Spørg Os - Afstemning

_


Vis mere
20180807-153213-6-5406x3604ma

Nyt gennembrud: Forskere finder årsag til hyppig hjernesygdom

Mangel på fiskeelever

Danny kan ikke få elever til sin fiskehandel - det kan koste branchen

Vis mere