Hjemløse er vendt tilbage til plads, og naboer føler sig ”taget som gidsler”

Siden mandag har flere hjemløse migranter igen været til at finde på en central plads i København, og det har ført til flere naboklager. Nu skal forsoningsmøde samle migranter, naboer og kommune.

Begejstringen for en gruppe hjemløse migranters tilbagekomst til Maria Kirkeplads på Vesterbro i København er ikke just til at spore hos de omkringliggende naboer til pladsen.

Pladsen ved Mariakirken på Istedgade har indtil juni måned haft flere hjemløse boende og sovende, hvilket dengang skabte utryghed blandt naboerne.

De hjemløse blev siden da vist væk af Københavns Politi, men nu er de tilbage igen - og det har de været siden mandag.

Selvom migranterne kun har været retur i et par dage, så er Morten Simonsen, der er nabo til Maria Kirkeplads, ikke positiv over, at gadesoverne er tilbage.

- Vi er meget kede af, at vi skal bruge en masse energi på det her igen, som vi havde håbet, var et overstået kapitel, siger Morten Simonsen til TV 2 Kosmopol.

En tilbagekomst med konflikter

Den tilsyneladende utryghed blandt naboerne tilbage i juni fik beboerne omkring kirkepladsen til at starte en underskriftindsamling for at få kommunen til at gøre noget ved naboernes udfordringer med de hjemløse migranter, der havde slået sig ned på pladsen.

Det fik Københavns Politi til at vise migranterne væk, men nu har kunstnerne Kenneth Balfelt og Johan August sammen med Mariakirken inviteret de hjemløse migranter tilbage til pladsen i en særlig protestaktion.

Det har dog ikke været uden konflikter i de få dage, som de hjemløse har været på pladsen.

- Det har været lidt voldsomt. Det er stadig belastende som naboer, siger Morten Simonsen og påpeger, at rodet omkring pladsen ikke er det samme som i sommer.

- Det (rodet, red.) er ikke så slemt som før. Det er stadig meget nyt. Umiddelbart er vi ikke superpositive over, at de er tilbage, siger Morten Simonsen og fortsætter: 

- Jeg synes ikke, det er rimeligt, at vi naboer bliver taget som gidsler i den her konflikt.

(Artiklen forsætter under boksen)

Spørg Os - Formular

_

Støtter beboernes klager

Kenneth Balfelt, som er den ene af kunstnerne bag protestaktionen, hvor de hjemløse migranter gennem aktionen atter har fået plads ved kirken, erkender da også de seneste dages konflikter, der har været ved pladsen.

Han fortæller blandt andet om et halvanden times langt højlydt skænderi blandt nogle af migranterne.

- Der er kommet nogle klager fra beboerne. Det er helt fair og legitimt. Vi støtter beboerne fuldt ud i deres klager. Det er kommunen, de skal rette deres skyts mod, siger Kenneth Balfelt og fortsætter: 

- Beboerne er stadig gidsler, fordi kommunen ikke har lavet løsningerne på problemerne i 10-15 år, siger Kenneth Balfelt.

Nogle naboer synes, der er problemer. Er det fair over for dem?

- Det er det ikke. Men at give dem, der er lavest nede i kælderen, der har det sværeste, et spark i røven, det er ikke fair. Vi har en masse tryghed, som de ikke har. Vi hjælper dem, der er allersvagest, siger Kenneth Balfelt.

Mariakirken har været med til at invitere de hjemløse migranter tilbage til kirkepladsen igen. For dem er det vigtigt at sætte sociale problemstillinger på dagsordenen. Derfor håber de, at kommunen vil reagere på aktionen.

Kommunen ønsker ikke at udtale sig torsdag

Kunstnerne bag protestaktionen har da også indkaldt til et såkaldt forsoningsmøde mandag, hvor blandt andet migranter, naboer, forretningsdrivende, kirken, lokaludvalget og socialborgmester Karina Vestergård Madsen (EL) har meldt sin ankomst.

- Vi håber, at afstanden mellem folk, kan blive mindre. At de hjemløse kan forstå, hvordan beboerne har det, og beboerne kan få noget forståelse, så de tænker på en anden måde om de hjemløse, siger Kenneth Balfelt om forsoningsmødet, hvor beboere og migranter blandt andet skal fortælle om nogle af de oplevelser, de har haft.

TV 2 Kosmopol har torsdag forsøgt at få en kommentar fra socialborgmester, Karina Vestergård Madsen (EL).

Hun har ikke ønsket at udtale sig før mandagens forsoningsmøde.

Protestaktionen, der inviterede de hjemløse migranter til at sove ved Maria Kirkeplads startede mandag aften klokken 22.00.

I videoen nedenfor kan du se, hvordan det så ud, da de hjemløse migranter mandag vendte tilbage til Maria Kirkeplads.

Vi var med da kunstnerne her i eftermiddag begyndte forberedelserne.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik