Højhusbeboere skal flytte: "Det sværeste bliver at sige farvel til naboerne"

TV 2 Lorry besøgte mandag Amagers ældste højhus, som allerede er halvtomt. Bygningens sidste beboere har svært ved at give slip på deres hjem.

Mandy Johnsens hjem er fyldt med flyttekasser. Hun har, ligesom alle andre i højhuset på Peder Lykkes Vej 61, fået travlt med at pakke hele sit liv ned i papkasserne.

Onsdag fik alle beboerne nemlig et brev om, at de skal være ude af deres lejligheder senest på torsdag.


- Det kom som et kæmpe chok for mig. Lad mig sige det sådan, at jeg havde ikke holdt modet oppe lige for tiden, hvis jeg ikke havde min datter, siger Mandy Johnsen.

Mandy Johnsen bor på 15. etage med sin halvanden år gamle datter, og for hende selv har boligen i højhuset betydet et mentalt bedre helbred.

- Jeg har faktisk overvundet min sociale angst ved at bo her og har fået det meget bedre. Vi løfter hinanden i flok på en eller anden måde her i huset, og jeg havde det meget svært, da jeg flyttede ind, fortæller hun.

Hun forklarer, at der i højhuset både har boet studerende og ældre mennesker, der har det svært i tilværelsen.

- Der er kun to elevatorer til 240 lejemål, så alle har været tvunget til at tale sammen. Der har været kampe, men det har også gjort os stærkere hver især. Jeg er fra Amager, så normalt ville jeg give en "flying", men her har jeg lært at kommunikere og være åben overfor andre.

Men nu er tiden i højhuset altså ved at være slut, og Mandy Johnsen har valgt at takke ja til en midlertidig bolig, som det almene boligselskab Domea har været med til at finde til hende.

- Det sværeste bliver at sige farvel til naboerne. Vi er ligesom en stor familie her.

(Artikel fortsætter efter billedet.)

Martin Steenberg har boet i højhuset i mange år. Han mener, at de mest ressourcestærke, der boede i bygningen, er flyttet ud, mens det er særlig svært for de sidste at skulle væk.
Martin Steenberg har boet i højhuset i mange år. Han mener, at de mest ressourcestærke, der boede i bygningen, er flyttet ud, mens det er særlig svært for de sidste at skulle væk.
Foto: Tobias Tystrup - TV 2 Kosmopol

Lidt længere nede af gangen bor Martin Steenberg, og han har også fået tilbudt en ny bolig. Men ligesom Mandy Johnsen har han svært ved at sige farvel til fællesskabet.

- Vi har haft et rigtig, rigtig godt sammenhold. Man har altid kunne gå ud og bede nogle af de andre om en tjeneste, uden at de så har sagt: "Hvad vil du give for det?" Det har været rigtig livsbekræftende at bo her, fortæller han og understreger ordet "livsbekræftende" med to bank på hjertet med hånden.

Lidt af en rutsjebanetur

Ud af de i alt 240 lejligheder i bygningen er der cirka 35, der mangler at blive genhuset mandag. Men Domea garanterer, at ingen står uden tag over hovedet den 8. december, hvor alle skal være ude.

Det er ikke nyt, at højhuset på Amager skal rives ned. Faktisk har man siden 2011 vidst, at betonen i husets ydre konstruktioner smuldrer. Men nedrivningen har været udskudt igen og igen.

Nu er det så slået fast, at huset skal nu rives ned i år 2025, men i sommer vurderede specialister alligevel, at betonen smuldrer hurtigere end forventet. Derfor kan huset ikke være beboet helt frem til nedrivningen.

Først lød beskeden derfor til beboerne, at de skulle være ude ved årsskiftet. Men nye forstærkninger af bygningen har gjort, at nødudgange er blevet smallere, og derfor har Københavns Kommune så senest vurderet, at fraflytningen skal fremrykkes, og huset skal derfor være tomt for beboere fra på torsdag.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Her kan man se de soldater, der er blevet sat op, for at styrke konstruktionen.
Her kan man se de soldater, der er blevet sat op, for at styrke konstruktionen.
Foto: Tobias Tystrup - TV 2 Kosmopol

En ting er beboerne. Noget andet er naboerne. Der er 3 år til huset skal rives ned, men det er i så dårlig stand, at det er for farligt at bo i det. Er det trygt at være nabo til sådan et højhus?

- Ja, det er helt trygt. Der er ikke noget galt med bygningen som sådan, nu hvor der er sat soldater op, men der er brandfare, hvis den er beboet. Så nu hvor alle flytter ud, kan den fint stå et par år mere, svarer regionsdirektøren i Domea, Uffe Andreasen.

- Grunden, til at vi ikke kan rive højhuset ned før år 2025, er, at der er et plejecenter lige ved siden af højhuset, og vi kan ikke rive huset ned, før plejecenteret er blevet rømmet. Og der har vi aftalt med Københavns Kommune, at det vil være sket i 2025.  



Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik