Homohold fylder 20 år: "Vi er ikke en flok tøser, der er bange for tacklinger"

På deres 20 års jubilæum rykker Pan Fodbold fra serie 5 til serie 4. Et stort selvtillidsboost til den homoseksuelle fodboldklub.

Udadtil ligner Pan Fodbold et helt almindeligt fodboldhold, der som alle andre hold for eksempel har angribere, et par solide bagstoppere og en målmand. Forskellen er, at den her klub er for homo- og heteroseksuelle mænd.

En hel unik sammensætning i dansk fodbold.

- For mig personligt så kan Pan Fodbold det, at jeg kan være helt mig selv. Og jeg spiller sammen med nogle ligesindede, der har fodbolden som omdrejningspunkt, men samtidig så skal jeg ikke gå og tænke på, om jeg siger ham eller hende om min kæreste, siger Martin Philip Jørgensen til TV 2 Lorry.

quote Man kan bare være den, man er. Det er uanset, om man er meget maskulin eller man er en homo, der har lyst til at gå med neglelak.

Claus Hjelm, formand for Pan Fodbold

Martin har spillet fodbold det meste af sit liv, men han har altid følt sig lidt udenfor fællesskabet i sine tidligere fodboldklubber. Da han flyttede til København, var Pan Fodbold det oplagte valg.

20 års jubilæum og oprykning til serie 4

I år er det 20 år siden, at Pan Fodbold blev dannet. Men 2020 blev også året, hvor Pan Fodbold for første gang er rykket op i serie 4. Og som et homoseksuel fodboldhold er oprykningen ekstra betydningsfuld.

- Jeg tror, at vi alle sammen gennem ungdomsårene har kæmpet med en masse fordomme og ting, vi gerne vil ud med. Så jeg tror for os alle sammen, så er det vigtigt at vise, at vi kan godt spille fodbold, og vi er ikke bare en flok tøser, der render rundt og ikke kan gå ind i en tackling, fortæller Martin Philip Jørgensen.

Ifølge klubbens formand er klubben et frirum, hvor medlemmerne ikke skal bekymre sig om, hvad de andre tænker.

- Man kan bare være den, man er. Det er uanset, om man er meget maskulin, eller man er en homo, der har lyst til at gå med neglelak, så er det helt okay. Der bliver ikke stillet spørgsmål ved noget som helst, siger formanden Claus Hjelm.

Et seksuelt blandet hold

Da Pan Fodbold startede bestod den kun af homoseksuelle, men sådan er det ikke i dag. Ud af klubbens 50 medlemmer er der, foruden homoseksuelle, et par transkønnede, og så er cirka 20 procent af medlemmerne heteroseksuelle. 

Mikkel Bruun Famme er en af de heteroseksuelle spillere i klubben. Han startede i Pan Fodbold, fordi hans storebror hev ham med, og nu har Mikkel været medlem i 11 år.

- Jeg har det rigtig fint med, at der er alle mulige typer af seksualitet. Det er en del af vores samfund, og derfor er det også en ganske fin del af vores fodboldhold, siger han og fortsætter:

- Det er ikke noget, man mærker. Der er selvfølgelig en anden jargon i vores klub. Det klassiske slagråb "store patter", som man råber på mange hetero-hold, hvis man skal kalde dem det, så råber vi måske ikke lige store patter, men vi råber lidt af det hele, og vi har humor, der går i alle retninger, fortæller Mikkel.

I dansk fodbold oplever vi, at nogle mener, at man stadig kan bruge ord som svans og bøsse, og bruge det som nedsættende ord om modstanderen. Det er vi ret kede af, siger formanden for Pan Fodbold, Claus Hjelm.
I dansk fodbold oplever vi, at nogle mener, at man stadig kan bruge ord som svans og bøsse, og bruge det som nedsættende ord om modstanderen. Det er vi ret kede af, siger formanden for Pan Fodbold, Claus Hjelm.
Foto: Josefine Falkenberg / TV 2 Lorry

At spille for Pan Fodbold betyder, at mange tror, at Mikkel Bruun Famme er homoseksuel.

- Når man spiller på det her hold, så antager den uvidende selvfølgelig, at det vi alle er homoseksuelle. Og der kan man sige, at sådan er det. Jeg har ikke noget imod at blive kaldt homoseksuel, og jeg har ikke noget imod at stille mig ved siden af mine holdkammerater, siger Mikkel Bruun Famme.

quote Jeg har prøvet et par gange, hvor vi har været ude og spille kampe, og modstanderholder for eksempel har råbt "bøsserøv".

Martin Philip Jørgensen, fodboldspiller i Pan Fodbold

I dag består Pan-holdet af mange forskellige seksualiteter og baggrunde. Det er befriende, mener Martin Philip Jørgensen.

- Når ens venner spørger, "hvorfor har du brug for at spille på et hold kun med homoseksuelle?", så er det meget rart, at man kan sige, at vi er blandede. Så det er ikke, fordi vi bare isolerer os. Men det er rart at vide, at de heteroseksuelle der spiller i vores klub er rummelige og godtager mig for den, jeg er, siger han.

"Svans" og "bøsserøv" som skældsord

Homoseksualitet er bredt accepteret i kvindefodbold, men i herrefodbold halter de bagefter, forklarer Pan Fodbolds formand, Claus Hjelm.

- I dansk fodbold oplever vi, at nogle mener, at man stadig kan bruge ord som svans og bøsse, og bruge det som nedsættende ord om modstanderen. Det er vi ret kede af, siger han.

quote De fleste der har spillet fodbold i mange år har på et eller andet tidspunkt oplevet homofobiske tilråb.

Andreas Eilenberger, fodboldspiller i Pan Fodbold

DBU udgav i februar en stor undersøgelse, der viser, at 44 procent af de homoseksuelle i dansk fodbold ofte eller jævnligt er udsat for diskriminerende sprogbrug i relation til seksualitet. 25 procent af de homoseksuelle føler sig direkte krænket af jargonen på banen.

- De fleste, der har spillet fodbold i mange år, har på et eller andet tidspunkt oplevet homofobiske tilråb, og jeg tror også, der er mange, som slet ikke lægger mærke til det. Altså hvis du er inde og se Superliga, så er der folk, der råber bøsserøv efter dommeren og den slags ting, fortæller Andreas Eilenberger, der også spiller på holdet.

Pan-spillerne ses her i lilla spillerdragter under en venskabskamp i juni 2020. 
Pan-spillerne ses her i lilla spillerdragter under en venskabskamp i juni 2020. 
Foto: Josefine Falkenberg / TV 2 Lorry

Martin Philip Jørgensen har oplevet selv at få kastet homofobiske tilråb efter sig.

- Jeg har prøvet et par gange, hvor vi har været ude og spille kampe, og modstanderholdet for eksempel har råbt "bøsserøv". Jeg tænker nogle gange, at det sikkert er noget de spillere også ville råbe til en spiller fra et andet hold, men nu hvor vi er en klub der hovedsageligt består af homoseksuelle, så rammer det bare hårdere, siger Martin Philip Jørgensen.

Nogle Pan-spillere prøver at få det bedste ud af tilråbene ved at sende et kækt svar tilbage.

- Vi havde en spiller på et tidspunkt, hvor en af modstanderne råbte svans efter ham, og så vendte han sig om og sagde "jaja, men den står 4-2 til os", fortæller Claus Hjelm.

En kærlighedshistorie

Mens det er tabu at springe ud på et almindeligt fodboldhold, så er der siden 90'erne kommet mange homoseksuelle fodboldklubber på verdensplan. Og hvert år tager Pan Fodbold til udlandet for at møde de andre hold i turneringer. Og et år fandt Martin Philip Jørgensen kærligheden på netop sådan en tur.

- For cirka tre år siden mødte jeg min kæreste. Han spiller på den svenske pendant til Pan Fodbold. Vi mødtes til den turnering, og så har vi været sammen lige siden, og nu er han også flyttet til Danmark, fortæller Martin Philip Jørgensen.

Og nu spiller kæresten Linus også i Pan Fodbold. 

 - Jeg kan ikke forestille mig, at det er i mange parforhold, hvor det er i orden at sætte sig en lørdag og se fodbold hele dagen, og her ja der er det næsten det bedste der kan ske, afslutter Martin Philip Jørgensen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik