Hoteller og restauranter jubler over ministers nye Ukraine-melding

Turisme- og oplevelseserhvervet er klar med masser af kontrakter og ledige stillinger.

Selvom viljen har været der, og der har været stort behov og forhåndsgodkendte kontrakter til ukrainske flytgtninge, så har lange sagsbehandlingstider af opholdstilladelse sat en stopper for, at ukrainske flytgtninge kunne arbejde i Danmark.

Nu bliver reglerne ændret. Og de kommer allerede til at gælde fra fredag.

Det fortalte udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) i en pressemeddelelse onsdag.

Konkret betyder det, at ukrainske flygtninge, der har søgt om opholdstilladelse efter særloven, og som har fået optaget fingeraftryk og personfotografi, får mulighed for at komme i arbejde allerede fra på fredag. Også selvom de endnu ikke har fået tildelt opholdstilladelsen.

- Mange ukrainere i Danmark ønsker at komme i arbejde. Samtidig hører vi fra virksomhederne, at de mangler folk. Men sagsbehandlingen af deres opholdstilladelse tager lidt tid. Derfor har jeg i dag truffet en beslutning om, at folk, der ansøger om opholdstilladelse efter særloven, kan ansættes allerede fra på fredag. Så må vi få papirerne på plads efterfølgende, siger Mathias Tesfaye i pressemeddelelsen.

Det er beskæftigelses- og integrationsborgmester i København, Jens-Kristian Lütken (V) mere end glad for.

- Jeg er kisteglad over, at ministeren har truffet den her beslutning. Mange af de ukrainske flygtninge har netop ventet på at kunne få et arbejde, tjene deres egne penge og bidrage til det danske samfund. Det her er med til at sikre, at ukrainerne hurtigere kan opnå en normaliseret tilværelse ude i kommunerne. Samtidig er det en håndsrækning til vores erhvervsliv, der i mange brancher mangler arbejdskraft, siger han i en pressemeddelelse.

Det er især noget, HORESTA, der er brancheorganisation for hotel-, restaurant- og turisterhvervet kan nikke genkendende til.

Her er der nemlig både ledige stillinger og forhåndsindgåede kontrakter, som nu kan blive effektueret.

- Vi er rigtig glade for, der langt om længe er blevet lyttet til den kritik, vi har rejst i nogle uger, for ukrainere vil gerne arbejde, og vores virksomheder har ledige stillinger til dem. Derfor er den her udmelding god, for for så kan vi underskrive kontrakterne, og det er hamrende vigtigt i forhold til vores sæson i turisme- og oplevelseserhvervet, siger Kristian Nørgaard, der er politisk direktør i HORESTA til TV 2 Lorry.

Også Region Hovedstaden har tidligere fortalt til TV 2 Lorry, at man her er klar til at ansætte ukrainske flygtninge. 

Det fortalte regionsrådsformand, Lars Gaardhøj (S) til TV 2 Lorry sidst i marts.

- Region Hovedstaden er en stor virksomhed med over 40.000 ansatte, og vi er klar til at hjælpe med tilbud om arbejde til flygtninge, der ønsker at arbejde. I første omgang må det forventes, at flygtningene primært vil kunne varetage servicejob. Det er der allerede gode erfaringer med på Nordsjællands Hospital, hvor de netop har startet et projekt med ansættelse af afghanske flygtninge i støttefunktioner, siger regionsrådsformand Lars Gaardhøj (S), og tilføjer:

- Men hvis der kommer læger sygeplejersker eller andre sundhedsfaglige, der får autorisation, vil vi naturligvis også meget gerne ansætte dem.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik