Hun var forarget og krævede undskyldning: Nu vil S-profil bevare Ungdomshusets støtte

Laura Rosenvinge var en af de mest markante stemmer, da Ungdomshuset inviterede til fejring af Ritt Bjerregaards død i forrige uge. Nu har hun og Socialdemokratiet besluttet at bevare deres kommunestøtte, og der er derfor ikke flertal for beslutningen.

For en uge siden talte hun med store bogstaver. 

Da Ungdomshuset fejrede Ritt Bjerregaards død søndag den 22. januar, fik det Socialdemokratiets politiske ordfører i Københavns Kommune, Laura Rosenvinge, op af stolen. 

- Jeg er forarget, det er vist det bedste ord. Det er ikke første gang, at de overtræder de moralske grænser. Men at æreskrænke en afdød person, det er usmageligt, sagde hun til TV 2 Kosmopol i sidste uge.

Da Dansk Folkeparti meddelte, at de ønskede at trække den årlige kommunale støtte på 1,4 millioner kroner til Ungdomshuset tilbage på baggrund af hændelsen, udtalte Socialdemokratiet, at de ikke kunne udelukke, at de ville stemme for.

- Jeg mener, vi skal have en samtale omkring, hvorvidt vi skal blive ved med at støtte dem. Men det kræver, at vi indgår en dialog med dem og får styr på fakta: Hvordan kan det være, at begivenheden har fundet sted, og hvor mange var med?, sagde Laura Rosenvinge. 

Nu, en uge senere, er Socialdemokratiet kommet frem til en beslutning.  

De vil nemlig fortsat støtte Ungdomshuset med kommunekroner. 

Det fortæller Laura Rosenvinge til TV 2 Kosmopol. 

- Vi kommer ikke til at trække støtten. Vi bliver nødt til at slå koldt vand i blodet. Nu har vi sendt det signal, vi gerne vil sende til de unge, og nu skal vi også gå dialogens vej, som Ritt havde gjort, siger hun. 

Til Politiken udtalte Laura Rosenvinge i sidste uge, at det var "altafgørende", at Ungdomshuset undskylder for deres handlinger. 

Men det er ikke sket.

- Vi har ikke fået en undskyldning, for det kan de jo ikke rigtig give, når de er en form for autonom gruppe. Men vi har selv sendt et signal til dem gennem fondens advokat, siger hun.

Ikke flertal for at fjerne støtten

Det var en gruppe af unge fra Ungdomshuset, der på Facebook lagde en video op af deres fejring af Ritt Bjerregaards død.

Her ses den video, som Ungdomshuset selv har lagt op på deres Facebook-side af festen med titlen: "Så er vi kvit, Ritt".

"Så er vi kvit, Ritt", lød titlen på begivenheden på Facebook, hvor seks personer har tilkendegivet, at de deltager, mens 28 personer har vist interesse.

"Slæb kadaveret forbi Ungeren og send en væmmelig tanke efter tidligere overborgmester Ritt Bjerregaard. Nu har vi fået både ret og fred!", skriver de unge om begivenheden.

I Facebook-begivenheden opfordres der blandt andet til at "send en væmmelig tanke efter tidligere overborgmester Ritt Bjerregård."
I Facebook-begivenheden opfordres der blandt andet til at "send en væmmelig tanke efter tidligere overborgmester Ritt Bjerregård."
Foto: Skærmfoto af Ungdomshusets facebookside.

Hvorvidt det vil koste Ungdomshuset deres kommunale støtte, skal Københavns Borgerrepræsentation drøfte på deres møde torsdag aften. 

Foruden Dansk Folkeparti har Venstre og Konservative allerede tilkendegivet, at de ønsker at tage støtten fra dem. 

Men med Socialdemokratiets nye udmelding, står det klart, at der ikke er flertal for den beslutning. 

Heller ikke Alternativet og Enhedslisten har nemlig planer om at stemme for, da Ungdomshuset ikke har brudt nogle regler med deres udmelding.

- Forvaltningen fortæller, at der ikke er foregået noget ulovligt eller imod kommunens regler, og fonden er indstillet på at gå i videre dialog, så vi har derfor vurderet, at der ikke er grundlag for at fjerne støtten, siger Frederik W. Kronborg (EL) til TV 2 Kosmopol.

Ungdomshuset skal være inkluderende

Det betyder dog ikke, at Ungdomshuset går fri, fortæller Laura Rosenvinge. 

- Sagen er stadig åben i mine øjne, for jeg synes, det har rejst en masse spørgsmål. Jeg har fået mange henvendelser fra unge mennesker, som ikke føler sig velkomne i Ungdomshuset, og det synes jeg, vi skal have en samtale om, siger hun.

Laura Rosenvinge ønsker at drøfte, hvordan "man kan skabe et mere inkluderende miljø". 

- Jeg siger ikke, at Ungdomshuset skal være kommunalt styret og for alle, det skal bevare sin ånd, men omvendt synes jeg ikke, at man skal blive nægtet adgang, fordi man er medlem af et parti, siger hun.

Det er nemlig et scenarie, hun har hørt om flere gange. 

Men kan man lave regler for dem?

- Det er svært, men det er også derfor, jeg vildt gerne vil indgå i dialog med dem, og jeg forstår også godt, at Ungdomshuset er et sted, hvor man har lov til at stikke lidt ud og være lidt mere i den ånd, der også var i sin tid på Jagtvej 69, siger Laura Rosenvinge:

- Men når det er sagt, er det bare vigtigt, når man får penge fra kommunen, at man ikke diskriminerer på baggrund af, hvilket parti man er medlem af.

TV 2 Kosmopol har rakt ud til Knud Foldschack, der er advokat for Fonden Jagtvej 69, men han er ikke vendt tilbage. Han tog i sidste uge afstand fra fra Ungdomshuset begivenhed.

Ritt Bjerregaard blev begravet onsdag på Vestre Kirkegård. Hun blev 81 år gammel.

Sidste år var det 15 år siden, at Ungdomshuset blev ryddet. Få hele historien her:

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik