Hvem tør gå først? Partier bag forslag om at droppe valgplakater i København

På Københavns Rådhus går Dansk Folkeparti og Alternativet nu arm i arm i et forsøg på at komme af med valgplakater, fordi de mener, at de skæmmer bybilledet og er en belastning for miljøet.

Lørdag den 23. oktober kommer gader og veje over det ganske land til at ændre udseende markant. Og mange mener, at det ikke vil være til det bedre. 

Dagen er nemlig den fjerde lørdag før kommunalvalget 16. november, og det er fra den dag, de mange kandidater til kommunalbestyrelser og regionsråd må sætte plakater op. Og det gør de flittigt.

Tusinder af plakater hamres i løbet af få timer op i lygtepæle og alle mulige andre kreative steder, hvor de skal få forbipasserende til at sætte kryds ved kandidaten på plakaten.

Men valgplakaterne er ikke altid lige populære - og så er de ifølge to partier på Københavns Rådhus en belastning for klimaet. Det er Dansk Folkeparti, der sammen med Alternativet nu forsøger at få vedtaget en hensigtserklæring om, at partierne i år dropper valgplakaterne.

Dansk Folkepartis spidskandidat, Finn Rudaizky, vil savne valgstemningen, hvis valgplakaterne forsvinder. Men:

- På den anden side, så er vi jo i dag bevidste om forureningsdebatten. Den gør, at man godt kan skæve til, at der er utroligt meget CO2-udslip, når der produceres alle de valgplakater. Og dertil kommer de plasticstrips, der bliver efterladt på lygtepælene, siger han til TV2 Lorry.

Forslaget står nu på dagsordenen for næste møde i Københavns Borgerrepræsentation, som finder sted torsdag. Men Finn Rudaizky frygter, at forslaget ikke kommer til debat.

- Vi har fra rådhuset fået oplyst, at debatten om valgplakater ikke er en kommunal sag, og at den derfor ikke kan tages på mødet, forklarer han.

quote Vi kan ikke starte selv. Så vil Dansk Folkeparti ikke være med i gadebilledet.

Finn Rudaizky, spidskdandidat, Dansk Folkeparti

Finn Rudaizky siger samtidig, at man ikke vil kunne forbyde partier og politikere at bruge valgplakater. Det giver lovgivningen dem nemlig ret til. Derfor håber han på, at partierne på rådhuset kan vedtage en principbeslutning om, at de skal lade være.

Men hvis du nu synes, at det er en god idé, og du så ikke kan få de andre med. Så kan du jo bare selv lade være?

- Nej, det går ikke. Vi kan ikke starte selv. Så vil Dansk Folkeparti jo ikke være med i gadebilledet. Det kan vi ikke, lyder det fra spidskandidaten.

Valgplakater giver CO2-udledning

Sagen har tidligere været oppe at vende i andre byråd uden for TV 2 Lorrys sendeområde. For eksempel i Haderslev Kommune og i Faxe Kommune, hvor politikere har stillet forslag om det samme. Men i begge tilfælde blev forslagene stemt ned.

I forbindelse med forslaget fra Alternativet og Dansk Folkeparti oplyser de, at man på nettet kan finde diverse udregningsmetoder, som viser den CO-udledning, som fremstillingen af valgplakater resulterer i. Og det indebærer ifølge de to partier, at fremstillingen af for eksempel 6000 valgplakater udleder 12 tons CO2  i atmosfæren.

Alternativet har også ved tidligere valg talt imod brugen af valgplakater, og flere steder har de valgt ikke at bruge plasticstrips til at sætte dem op med - i stedet er der brugt miljørigtig sisalsnor.

Kan ikke forestille sig et valg uden plakater 

Hos socialdemokraterne er gruppeformand Susan Hedlund ikke begejstret for forslaget. 

Hun gør opmærksom på, at mange af partierne formentlig allerede er langt fremme i processen med at forberede valgmateriale.

quote Det er en festdag for demokratiet og en markering af, at nu er der valg.

Susan Hedlund, gruppeformand, Socialdemokratiet

- Og så er det altså et ulovligt forslag. Det kan ikke diskuteres i Borgerrepræsentationen, fordi det ikke er en kommunal sag. Og det har de fået at vide, da de stillede forslaget. Jeg tror, punktet bliver afvist på mødet, siger hun til TV 2 Lorry.

Finn Rudaizky siger omvendt, at han har svært ved at forstå, at sagen ikke kan diskuteres. 

Han peger på, at samme debat foregår i andre kommuner, og så gør han opmærksom på, at Københavns Kommune gerne involverer sig, når valgplakater skal tages ned - og når der skal udstedes afgifter til partier og politikere, der ikke får dem fjernet inden for tidsrammen.

Men Socialdemokratiet holder fast og Susan Hedlund mener, at det er noget, partierne skal diskutere indbyrdes - og altså ikke i Borgerrepræsentationen.

Men hvad mener du selv om forslaget?

- Jamen, der er da nogen hos os, der godt kunne forestille sig et valg uden valgplakater. Men jeg kan ikke. Det er jo der, folk for alvor opdager, at der er valg. Det er en festdag for demokratiet og en markering af, at nu er der valg, siger hun.

Men er det ikke på tide, at man begynder at bruge for eksempel sociale medier i stedet for?

- Det er jo ikke alle, der er på sociale medier. Der er faktisk en stor gruppe mennesker, der ikke bruger dem. Alle dem som heller ikke har nem-ID, lyder svaret fra S-gruppeformanden.

I Københavns Borgerrepræsentation taler Enhedslisten ofte klimaets sag, men medlem af Borgerrepræsentationen for Enhedslisten siger, at partiet ikke støtter ideen.

- Vi har diskuteret det, og vi er kommet frem til, at vi stemmer nej til forslaget. Det er et dilemma, for vi ved, at på den ene side, så indeholder mange de valgplakater, der hænges op, giftige stoffer og de er giftige for miljøet - men på den anden side, så gør vi meget for at gøre folk opmærksomme på, at de skal deltage i valget. Og vi ønsker først og fremmest at forstærke demokratiet, siger han.

Ali Hansen tilføjer, at hans parti til enhver tid vil stemme for et forslag, der betyder, at der indebæres mere miljøvenlige valgplakater.

Enegang er svær

Og i Alternativet, som har stillet forslaget sammen med Dansk Folkeparti, er der ikke på forhånd noget løfte om, at de vil gå enegang, hvis forslaget ikke kan vedtages.

- Spørgsmålet er jo, om de andre partier er modige nok til, at vi gør det sammen for miljøets skyld. Udfordringen, hvis vi står alene med det, er at vi jo deltager i en konkurrence om vælgernes opmærksomhed, og man ved fra valgforskning, at plakater betyder noget, lyder det fra Troels Christian Jakobsen, der sidder i Borgerrepræsentationen for Alternativet.

Han håber derfor at partierne kan så sammen, så partierne ikke skal stå alene med konsekvenserne af at være alene om at droppe plakaterne. Og så har han en humoristisk opfordring:

- Hvis de andre partier ikke vil stå sammen om det, og vi ender med at stå alene, kan vi jo altid lave en aftale med vælgerne om, at de tænker på os, hver gang de ser en lygtepæl.

Det er tirsdag den 16. november, der er valg til kommunalbestyrelser og regionsråd.