I dag bliver dieselbilers fremtid i København afgjort

Torsdag skal politikerne i København stemme om, hvorvidt der skal indføres krav om partikelfilter til ældre personbiler, der kører på diesel.


Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En del af omkring 3000 bilister i København, der kører i dieselbiler, skal muligvis til at bestille en tid hos mekanikeren, så de fortsat kan køre lovligt rundt i hovedstaden.

Torsdag er der nemlig afstemning i Københavns Borgerrepræsentation, hvor politikerne skal tage stilling til, hvorvidt der skal stilles krav om partikelfilter på dieseldrevne personbiler i Københavns miljøzone. 

Kravet vil gælde dieselbiler fra før 2011, og ifølge  teknik- og miljøborgmester, Line Barfod (EL), ville man gerne have haft afstemningen tidligere. 

- Miljøzonen har vi haft i mange år efterhånden, men det er først nu, vi har muligheden for også at lade dem omfatte gamle dieselbiler. Der har manglet lovgivning på området, og derfor har vi skulle vente på Christiansborg, før vi kunne gøre det, siger hun til TV 2 Lorry. 

Lignende regler i Berlin

En lignende lovgivning blev indført i 2020, hvor skærpede miljøzoner stillede krav til, at ældre dieseldrevne varebiler ikke måtte køre i København uden et partikelfilter. 

De nye regler vil minde en hel del om de nuværende i Tysklands hovedstad Berlin, hvor der er krav om bestemte partikelfiltre til personbiler, ligesom man skal have et grønt miljømærke for at køre rundt i centrum af byen. 

Men selvom det kan lyde som et relativt lille indgreb hos mekanikeren at få sat et filter på udstødningen, så kan det både tage tid at finde det korrekte filter, ligesom nogen simpelthen vil ende med at måtte sælge eller skrotte deres bil. 

Sådan lyder vurderingen fra Dennis Lange, der er chefkonsulent i FDM. 

- Hvis man har en bil, hvor man ikke kan få partikelfilter på, og dem er der nogle derude af, så må man udskifte sin bil, hvis man fortsat vil køre i miljøzonerne i København. Og det betyder så også, at man må skille sig af med sin eksisterende bil, siger han TV 2 Lorry. Vis mere
20140331-204904-L-1920x1279we

Mere end hver tredje opkald er ikke akut:
Nu kommer 1813 med opråb

Jacob Mark

Jacob Mark: "Pludselig kunne jeg ikke længere se hendes øjne"

Vis mere