Ikonisk værtshus reddet igen – men kampen for overlevelse fortsætter

Værtshuset Café Fuglereden i København har mandag vundet en vigtig sejr. Bygningens ejer har fået afvist byggeplaner, men det sætter ikke et endeligt punktum i sagen.

På hjørnet af Frederikssundsvej og Provstevej i det københavnske nordvestkvarter ligger et brunt værtshus, der længe har kæmpet for sin overlevelse. Et byggeprojekt har nemlig ad flere omgange truet bygningens overlevelse på grund af nedrivning.

Nu har en afgørelse fra Planklagenævnet dog sat en kæp i hjulet for ejerens planer for ejendommen.

Afgørelsen betyder nemlig, at nævnet giver Københavns Kommune medhold i, at ejeren ikke har krav på dispensation fra lokalplanerne til sit byggeprojekt. Det er noget, der glæder Københavns Teknik- og Miljøborgmester Line Barfod (EL).

- Det er en vigtig afgørelse, da den har betydning for, at der ikke kommer en stor ny bygning på stedet, men at den gamle bygning muligvis vil blive bevaret, siger hun til TV 2 Lorry og fortsætter:

- Det er en sejr i kampen for de blandende bykvarterer. Jeg synes, at det er vigtigt, at vi i byen beholder noget af det gamle og samtidig har en udvikling med nybyggeri. Men vi skal have en levende by, hvor der er plads til kulturarv og særlige miljøer.

Afgørelse betyder ikke sikkerhed

Ifølge Line Barfod har et sted som Café Fuglereden en vigtig betydning for områdets beboere og miljø. Derfor mener hun, at man bør se på alternative steder og byggemetoder, når der skal skabes nye boliger i byen.

- Udviklingen og nybyggeriet skal ske med respekt for den blandende by. Det kan for eksempel være ved at lave tagboliger eller boliger andre steder i København NV og på Bispebjerg, siger hun. 

Artiklen fortsætter efter billedet...

Line Barfod.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix og Nordsjællands Politi

Selvom udmeldingen fra Planklagenævnet giver Café Fuglereden mulighed for at fortsætte udskænkningen til de glade besøgende, så er værtshusets skæbne endnu uvist, påpeger Line Barfod.

- Selvom Café Fuglereden står til at blive reddet i denne omgang, så betyder afgørelsen ikke, at værtshuset og resten af bygningen ikke risikerer nedrivning i fremtiden.

- Vælger bygningens ejer at finde på et nyt projekt, der er inden for lokalplanerne og som bliver godkendt, så kan bygningen godt risikere at blive revet ned alligevel.

Teknik- og Miljøborgmesteren håber dog på, at den nye afgørelse har fået bygningens ejer på andre tanker.

- Man kan håbe, at ejeren af bygningen med denne her afgørelse ser, hvilken vigtig betydning stedet har for områdets beboere, siger Line Barfod. 

Hun ser ikke kun udmeldingen som en vigtig sejr for Fuglereden, men også som et afgørende element i afgørelser om fremtidige byggerier i Hovedstaden.

- Det her viser, at Københavns Kommune godt kan sige nej til dispensationer fra lokalplanen, så det er muligt at bevare en by, hvor man beholder steder, som virkelig har betydning for miljøet og samfundet, siger Line Barfod. 

Spørg Os - Afstemning

_