Ikonisk vartegn forsvundet i Nyhavn: "Vi tror, det er planlagt"

Siden søndag har den historiske Vaffelbageren manglet sine to udstillingsisvafler, der plejer at pynte foran butikken i Nyhavn.


Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

To enorme isvafler, der er 90 centimeter høje, hver vejer omkring 45 kilo og har en alder på lige knap 25 år.

Den ene med softice, den anden en gammeldags af slagsen med kugler, flødeskum og syltetøj.

Nogenlunde sådan lyder signalementet på de to enorme isvafler, som Vaffelbageren i Nyhavn netop nu efterlyser.

quote Vi tror, at det er planlagt

Ditte Glasdam Kvolsgaard, medindehaver af Vaffelbageren i Nyhavn

Stedet, der de seneste 69 år har langet et utal af hjemmelavede vafler og is henover disken, er nemlig blevet et blikfang fattigere. 

Da stedets medarbejdere skulle åbne søndag, kunne de konstatere, at de to 45 kilo tunge isvafler, der normalt pynter foran vaffelbageriet, var forsvundet.

Det siger Ditte Glasdam Kvolsgaard, der er medindehaver af stedet, til TV 2 Lorry.

- Det er rigtigt, at de er forsvundet. Og jeg tror desværre heller ikke, de kommer igen. Det er rigtig ærgerligt, fordi folk forbinder os med dem.

- Vi tror, at det er planlagt. De har været sat fast til facaden med en meget tyk wire, som man har skulle skære over, forklarer hun og tilføjer, at de isvaflerne vejer omkring 45 kilo hver.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

De to udstillingsvafler blev specialfremstillet af en scenograf fra Det Kongelige Teater for omkring 25 år siden.
De to udstillingsvafler blev specialfremstillet af en scenograf fra Det Kongelige Teater for omkring 25 år siden.
Foto: Ditte Glasdam Kvolsgaard

Specialfremstillet 

Sammen med sin mand er Ditte Glasdam Kvolsgaard tredje indehaver af vaffelbageriet, som de har haft de seneste 30 år.

Hun fortæller, at de to udstillingsvafler blev specialfremstillet af en scenograf fra Det Kongelige Teater for omkring 25 år siden. Og det er gennem tiden ikke gået ubemærket hen. De to vafler er nemlig ikke kun blevet et varemærke, de er også blevet en mål for folk, der er på vej hjem fra byen.

- Nogle gange er de blevet fundet i gader og stræder omkring Nyhavn, fordi der er nogle, der har flyttet på dem i en brandert.

- Vi har også været i kanalen flere gange for at hente dem op. De har en hulrum i toppen, der gør, at de flyder ovenpå – selvom de er gigatunge. Derfor er vi også sikre på, at de ikke er i kanalen denne gang (fordi de ikke kan ses, red.).

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Den forsvundne softice er 90 centimeter høj, vejer omkring 45 kilo og har de seneste knap 25 år stået foran Vaffelbageren i Nyhavn.
Den forsvundne softice er 90 centimeter høj, vejer omkring 45 kilo og har de seneste knap 25 år stået foran Vaffelbageren i Nyhavn.
Foto: Ditte Glasdam Kvolsgaard

For netop at forhindre tyveri af de historiske isvafler, har ejerne gennem tiden gjort isvaflerne tungere ved at fylde dem med metal, ligesom de er blevet bundet fast til facaden med wire.

Ditte Glasdam Kvolsgaard siger til TV 2 Lorry, at hun flere gange siden mandag har modtaget opkald fra mulige gerningspersoner, der påstår at være i besiddelse af de to udstillingsvafler.

- Vi er blevet kontaktet af nogle, der ringer fra skjult nummer. De forklarer, at de har dem, og at de vil have penge for dem. Men jeg ved ikke, om de regner med, at jeg overfører på MobilePay, det kommer jeg ikke til, slår hun fast.

Til gengæld har Vaffelbageriet bragt en efterlysning på Facebook, hvor man er klar med en dusør på 1000 kroner til den eller de personer, som måtte bringe de to udstillingsvafler hjem til Nyhavn.

- Folk har været søde at skrive, når de har set noget. Vi har fået både billeder fra Svendborg og Køge. Men det har desværre ikke været dem, siger Ditte Glasdam Kvolsgaard.

Ditte Glasdam Kvolsgaard siger til TV 2 Lorry, at tyveriet er blevet anmeldt til politiet. Hun siger dog onsdag til TV 2 Lorry, at hun ikke har de store forhåbning om at se de 25 år gamle isvafler igen.

Derfor har man også taget konsekvensen.

- Vi arbejder på at få produceret nogle nye, og så er vi ved at finde en ny måde, hvorpå vi kan sikre dem, lyder det.

Du har læst en artikel fra TV 2 KosmopolSpørg Os - Afstemning

_


Vis mere
Royal Run

Prins Vincent overhalede storebror kort før målstregen

20220606-224029-L-1920x1280we

Få overblikket: Sådan påvirker Royal Run trafikken i dag

Vis mere