Jubel på cykelstien: Nu skal "det værste sted i København" forbedres

Mere end en milliard kroner er i dag blevet fordelt mellem projekter i Københavns Kommune. Og på Christianshavn kan de se frem til bedre forhold for gående og cyklister.

Vi fanger Mads Anton Madsen i et rødt lys på Torvegade på Christianshavn. Han cykler hver dag på på den stærkt trafikerede vej.

- Det her er for mig det værste sted i København. Som cyklist er det med livet som indsats, fortæller Mads Anton Madsen, der bor på Amager.

Der er nemlig enormt meget trafik fra både biler, busser, cykler og gående.

quote Som cyklist er det med livet som indsats.

Mads Anton Madsen, cyklist

- Det er kaotisk. Særligt med busserne. Man er bange for, at folk kommer ud af dem. Det føles utrygt. Man har lyst til at komme allerforrest i "bølgen", så man virkelig kan give den gas for at slippe for de problemer, der er ved, at så mange mennesker er suget sammen på så lidt plads, siger Mads Anton Madsen.

Men nu er der gode nyheder på vej. Københavns Kommune har nemlig afsat 26,9 millioner til bedre forhold for gående og cyklister, og det samme har statens cykelpulje. Dermed er der altså 53,8 millioner til forbedringerne i alt.

(Artiklen fortsætter under kortet.)

Det er strækningen fra Klippelsbro til Christmas Møllers Plads, der skal have en kærlig hånd.
Det er strækningen fra Klippelsbro til Christmas Møllers Plads, der skal have en kærlig hånd.
Foto: Grafik af Tobias Tystrup / TV 2 Kosmopol

Pengene fra kommunen blev ikke brugt i sidste års regnskab, og de skal nu ud og forbedre hovedstaden.

Og de falder altså på et tørt sted. 

- Specifikt så det kryds hernede, der tillader jeg simpelthen ikke min 13-årige søn at cykle igennem, for højre svingbane, som burde være den sikre, er der så meget trafik på, og der er kun lille sandsynlighed for, at man kommer over som bilist, så alle prøver at skubbe sig forrest, så cyklister bliver nemt gemt og overset, siger Mads Anton Madsen.

Flere på cyklen og bedre luft

Forbedringer for både gående og cyklister er noget,  som Christianshavns Lokaludvalg har kæmpet for i mange år.

- Lige her ved torvet, hvor det er allersmallest, er det omkring en meter. Og det kommer fra et område, hvor stien er bredere, og her skal passagerer fra bussen krydse en cykelsti, som simpelthen er for svæver, siger Asbjørn Kaasgaard, der er forperson i lokaludvalget.

(Artiklen fortsætter under billedet.)

Millioner til cykelstierne
Foto: Katrine Angel / TV 2 Kosmopol

I dag kører der 24.800 cyklister på strækningen hver eneste dag. Og man anslår, at det tal kommer til at stige med 2.200 daglige cyklister frem mod 2035.

- Det betyder, der bliver bedre plads både til gående og cyklister. Og det gør forhåbentligt, at endnu flere tager cyklen, men også at det bliver en rar oplevelse for folk, og at det bliver et bedre byrum for folk omkring Torvegade, siger Line Barfod (EL), der er teknik- og miljøborgmester i Københavns Kommune.

Arbejdet med at forbedre forholdene går i gang i 2025 og forventes at være færdigt i 2028.

- For cyklister og gående over hele byen er det vigtigt, at vi får lavet en stor indsats, så der skal mange penge til, og derfor er det rigtig godt, at vi nu har fået det her projekt på Torvegade, lyder det fra Line Barfod.

I Christianshavns Lokaludvalg har de da også håb for ændringerne.

- Jeg tror, at flere vil cykle, fordi det bliver mere trygt og fordi det bliver hurtigere, når cykelstierne bliver dobbelt så brede. Og så håber jeg sådan set også, at luftforureningen bliver mindre, siger forperson Asbjørn Kaasgaard.

Og på cykelstien vækker nyheden også begejstring.

- Man føler, det er med livet som indsats, når man kører her i rush hour, så jeg synes, det er helt fantastisk, siger Mads Anton Madsen.

Spørg Os - Afstemning

_