Kan redde liv: Borgmester vil have et nyt fixerum

Socialborgmesteren i København ønsker, at der kommer et fixerum på Sundholm på Amager.

Opdatering
Tidligere i denne artikel skrev vi på baggrund af oplysninger fra Socialforvaltningen i Københavns Kommune, at der kommer et nyt fixerum på Sundholm på Amager. Vi har nu præciseret, at det er socialborgmesterens ønske, at det kommer, men at det fortsat ikke er endeligt politisk besluttet.

- Jeg vil hellere have, at de mest udsatte mennesker med stofmisbrug kan finde ro og omsorg i et fixerum, end at de skal sidde på gaden med os andre som tilskuere. 

Sådan lød det fra statsminister Mette Frederiksen (S) i nytårstalen på årets første dag.

Og det ønske deler socialborgmester i Københavns Kommune, Karina Vestergård Madsen (EL). Hun vil arbejde for, at der kommer et fixerum på Sundholm på Amager, hvor der blandt andet ligger en natcafé og et herbergscenter.

- Der er et kæmpe behov for, at vi får et ekstra stofindtagelsesrum i København. Vi er i fuld gang med at få det til at ske på Sundholm. Jeg tager det med til de kommende budgetforhandlinger, siger hun.

Der er i forvejen to permanente fixerum i København, som ligger på Vesterbro. 

quote Der er ikke nogen, der er døde af en overdosis i et fixerum.

Michael Lodberg Olsen, initiativtager, Fixelancen

Et ønske fra naboerne

I 2021 var der 124 overdoser i de eksisterende fixerum, H17 og Skyen. Alle overlevede. Og det er et af de bærende argumenter for at etablere et nyt. 

- Vi har set, hvordan stofindtagelsesrummene på Vesterbro har gjort en kæmpe forskel, og som jeg har talt med Amager Vest Lokaludvalg om, at der også behov for et stofindtagelsesrum på Sundholm, siger socialborgmester Karina Vestergård Madsen (EL).

TV 2 Kosmopol har også tidligere fortalt om opråb fra lokaludvalg og frivillige, der i flere år har ønsket et fixerum, som løsning på problemer med dødelige overdoser og kanyleaffald i området.

- Der er en del, der dør af overdosis herude, og det vil kunne redde nogle liv, sagde Niels Balling, Medlem af Amager Vest Lokaludvalg til os i 2018.

Fortaler: Fixerum kan bruges i flere bydele

I 2021 var der 43 narkorelaterede dødsfald i Københavns Kommune. Og det tal kan vendes med flere fixerum, hvor personale er med til at overvåge stofbrugere, lyder det fra Michael Lodberg Olsen, der er initiativtager til Fixelancen - et fixerum på hjul, som kører rundt i København. 


Han er en af fortalerne for flere fixerum i hovedstaden - blandt andet fordi han stadig ser et problem uden for Vesterbro, hvor man ellers har fokuseret sit tilbud til stofbrugerne. 

- Jeg kender rigtig mange stofbrugere herude og ude i Nordvest, og de tager ikke ind til Vesterbro, når de skal fixe, forklarer han.



- Der er ikke nogen, der er døde af en overdosis i et fixerum. Det er simpelthen det sikreste sted at være, fordi man kan gribe ind med det samme, siger han.

I stedet for at skulle fixe på gadehjørner, toiletter eller herbergsværelser og dermed være i risiko for at dø af en overdosis, så får man i stofindtagelsesrum udleveret rene nåle, mens man bliver overvåget af sundhedsfagligt personale.

I Fixelancen har de behandlet en overdosis, som var ved at gå helt galt. Hør hvad der skete i videoen her:

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Socialborgmester om nyt fixerum på Sundholm

Karina Vestergård Madsen, der er socialborgmester (EL) i Københavns Kommune, fortæller:

Der er et kæmpe behov for, at vi får et ekstra stofindtagelsesrum i København. Vi er i fuld gang med at få det til at ske på Sundholm. Vi ser på forskellige lokaler på Sundholm og hvad de kræver af for ombygning. Vi har fået penge til at finde en egnet bygning og til det forberedende arbejde. Næste skridt er, at vi skal have sat penge af til eventuel ombygning og drift af det nye stofindtagelsesrum – og det skal ske hurtigst muligt. Jeg kommer til at tage det med til de kommende budgetforhandlinger, så vi kan få midler til det i 2024.

Fixerum på finansloven

TV 2 Kosmopol har spurgt Sundhedsministeriet, om statsministerens nytårstale betyder, at der er endnu flere fixerum på vej. 

De fortæller, at det er op til kommunerne selv at søge om at få fixerum.

- Jeg er fuldstændig enig i statsministerens udtalelse om, at stofbrugere skal kunne finde ro og omsorg i et stofindtagelsesrum. Derfor mener jeg også, at statsministeren bør sætte handling bag ordene og sætte stofindtagelsesrummet H17 på finansloven, siger socialborgmester i Københavns Kommune Karina Vestergård Madsen (EL).

Københavns Kommune har ikke konkrete planer om stofindtagelsesrum andre steder i byen.


- H17 oplever som landets største stofindtagelsesrum et massivt tryk og har ikke ressourcer til at hjælpe brugerne så godt, som de gerne vil. Og da langt størstedelen af H17’s brugere ikke er københavnere, vil det kun give mening, at staten også bidrager til driften af H17, siger hun.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik