Kaos før målstregen: Flere løbere falder om til Copenhagen Half Marathon

Mange er blevet dårlige ved Copenhagen Half Marathon 2023, hvor varmen får flere til at falde om ved målstregen.

Et stort antal løbere ved Copenhagen Half Marathon 2023 blev dårlige de sidste par hundrede meter før målstregen.

TV 2 Kosmopols journalist observerede fem løbere, der dejsede om inden for 100 meter. 

Flere blev båret væk på bårer, og frustrerede publikummer måtte agere sygeplejersker, mens nogen råbte efter en læge. 

En ambulance og en lægebil måtte køre ind gennem menneskestrømmen med udrykning, og Region Hovedstadens Akutberedskab oplevede "usædvanligt mange hændelser" med løbere, der blev dårlige og havde brug for hjælp. 

 - Vi bad derfor om assistance fra Hovedstadens Beredskab og arbejdede med cirka 15 ambulancer i området. Samtidig satte vi tre akutlægebiler ind. I alt har vi behandlet cirka 50 borgere, siger Thomas Reimann, konstituereret direktør i Region Hovedstadens Akutberedskab til TV 2 Kosmopol: 

- Situationen har været atypisk i forhold til tidligere år, men vi vil evaluere sammen med Københavns Politi og Sparta. 

Hovedstadens Beredskab oplyser til TV 2 Kosmopol, at de akut er blevet sendt ind som assistance, fordi regionen er blevet "overvældet" af mængden af patienter. 

- Der er rigtig mange, der er blevet dårlige. Når de trykker på os, og vi har snart 35 mand derude, så er det fordi, der er behov for mange ressourcer, siger operationschef ved Hovedstadens Beredskab, Martin Kjærsgaard. 

 Blå om læberne

En af dem, der pludseligt måtte hjælpe besvimende løbere, er Daniel Lord, der var frivillig til løbet med opgave om at dirigere trafikken. 

- Jeg er ikke blevet klædt på til at stå, hvor folk falder om. Jeg har skullet ringe 112, fordi én var bevidstløs, fortæller Daniel Lord til TV 2 Kosmopol: 

- Jeg har set over ti tilfælde på disse 100 meter. Jeg synes, det er fuldstændig utilstedeligt, at Sparta ikke har mere styr på det. 

Foruden 112 har Daniel Lord fået et nummer, han kan ringe på, hvis nogen får behov for lægehjælp, men nummeret var optaget, hver gang han ringede, fortæller han. 

 TV 2 Kosmopols journalist så mindst syv tilfældige publikummer, der løb ind i en nærliggende købmand for at købe vand til de utilpasse løbere. 

27-årige Mathias Nielsens kæreste var en af de løbere, der mistede bevidstheden på ruten. 

- Jeg blev meget chokeret, da jeg så hende. Jeg har aldrig oplevet hende sådan før, siger han til TV 2 Kosmopol:

- Det har været forfærdeligt at opleve, at der ikke har været ressourcer til at håndtere de mange, der falder om i forbindelse med løbet, siger han.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Mathias Nielsens kæreste mistede bevidstheden under løbet.
Mathias Nielsens kæreste mistede bevidstheden under løbet.

En sygeplejerske, som ønsker at være anonym, måtte hjælpe tre løbere, der var dejset om, og hun synes, at det gik "alt for langsomt" med at få hjælpen frem. 

- En var blå om læberne og i kritisk tilstand, mener hun. 

En tidligere sygeplejerske, Finn Bjørn Johansson, mener også, at der er brug for mere "medical assistance", en der har været. 

- Man skal hjælpe folk, der er i nød. Ved den ene, jeg hjalp, var det meget alvorligt, vurderer han. 

Benhård prioritering

TV 2 Kosmopol har forholdt Sparta Atletik & Løb kritikken. Dorte Vibjerg, der er administrerende direktør, fortæller, at det er "meget normalt", at de har en del tilskadekomne. 

Det er typisk løbere, der har overanstrengt sig og fået for lidt væske og derfor er blevet dehydrerede. 

[Tilpasset] CPH HALF_17-09-2023_14-36___fcf7.jpeg

- I dag er en af de dage, hvor der er mange af dem, fordi temperaturerne er steget, og det betyder meget de sidste fem kilometer, hvor folk bliver overanstrengt, siger Dorte Vibjerg til TV 2 Kosmopol: 

- Heldigvis har vi ikke haft nogle alvorlige hændelser, men vi har rigtig mange. 

Hvor mange tilfælde kender I til på nuværende tidspunkt?

- Vi ligger i den høje ende rent antalsmæssigt, og det er på grund af vejret, siger hun. 

Flere fortæller, at de har oplevet situation som voldsom, og en frivillig føler sig ikke godt nok klædt på. Hvordan forholder I jer til det?

- Vi bliver nødt til at prioritere benhårdt, når der er så mange hændelser, så dem, der har brug for akut hjælp, får hjælp først. Så kommer dem, der ikke er livstruende, til at vente, siger Dorte Vibjerg: 

- Der er altid nogen, der skal med en ambulance. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik