- Mange tænker "hvorfor er I så dumme?", men hvorfor kører racerkørerne så hurtigt, og hvorfor springer man ud med faldskærm?
Sådan lyder det fra Kent Ellegaard, inden han skal ud i fredagens stormvejr og kitesurfe i Amager Strandpark.
Kent Ellegaard har kitesurfet i ti år og er medejer af København Surfcenter, som også udbyder undervisning i kitesurfing.
Han slår hurtigt myten om, at det er dumdristigt af dem at surfe i stormen, til jorden.
- Vi gør det selvfølgelig under kontrollerede forhold. Amager Strandpark er en lukket lagune, og det er noget mere sikkert, end hvis vi surfede på åbent hav, fortæller han til TV 2 Kosmopol.
(Artiklen fortsætter efter videoen.)
Og det er da heller ikke uden grund, at de tager ud i et vejr som det, vi ser fredag.
- Kitesurfing kan jo både være ekstremt og ikke så ekstremt. Hvis vi gerne vil ud at hoppe højt, prøve at slå nogle rekorder og mærke adrenalinen, så er det, når vinden blæser meget, og det gør det mere ekstremt, forklarer han.
Kent Ellegaard har forberedt sig grundigt til dagens surf-tur. Han lægger stor vægt på, at udstyret skal være plads, før man overhovedet overvejer at tage ud på vandet i denne type vejr.
- Min opfordring til alle kitesurfere er at have det rigtige udstyr. Det må ikke være for billigt eller for gammelt, for så kan der ryge en line. Jeg har nye liner, og jeg tjekker mit udstyr igennem, for det er mit liv, jeg sætter på spil, siger han.
Spørg Os - Formular
_
Sikkerhed frem for alt
Selvom kitesurfing tidligere er blevet kategoriseret som en ekstremsport, har et øget fokus på sikkerhed og mere stabilt udstyr gjort en ende på dén titel - og selvom det er med livet som indsats at dyrke kitesurfing, så sker det altså kun i meget sjældne tilfælde.
Men at kitesurfe i voldsom vind er ifølge Kent Ellegaard absolut ikke for alle.
- Vi har trænet os til det. Vi prøver virkelig at holde øje med, at det ikke er nybegyndere, der surfer i sådan et vejr. Vi forsøger at råbe op om, at man skal lade være, hvis man ikke er trænet. Så kan man komme ud og kigge på i stedet, siger han.
Han forklarer, at man er forbundet til dragen - altså "kite"-delen - med nogle liner. Med to fingre kan man klikke sig af dragen, så den vender sig rundt og folder sig sammen og ikke trækker yderligere i surferen.
- Det skal man gøre lige så snart, man føler sig utryg. Men jeg er ikke nervøs. Hvis vinden er for vild, kan vi mærke det, når vi sætter dragerne op. Vi sejler frem og tilbage et par gange og mærker efter.
En klar udmelding
Det er ikke første gang Kent Ellegaard skal ud i stormvejr. Den rutinerede kitesurfer holder meget af både vind og storm.
Faktisk er han så vild med vinden, at ham og kærestens søn er opkaldt efter den.
- Min far, min bror og min kæreste dyrker det. Det er gået så langt, at min søn på 11 uger hedder Storm - og lur mig om ikke han også kommer til at dyrke det, griner han.
Fra Kent Ellegaard lyder også en klar besked, hvis du sidder og bliver fristet til at vove dig ud på vandet i stormvejr.
- Kend dit niveau og din begrænsning. Nogle gange skal man lige afprøve det ekstreme for at finde sine begrænsninger, men stormen er ikke til det, siger han.