Klimatopmøde på Nørrebro skal sikre kæmpe CO2-reduktion

Alle københavnere skal skære 10 ton CO2 af deres forbrug om året i 2030. På et lokalt klimatopmøde kan de selv komme med forslag til hvordan.

Gro dine egne svampe i kaffegrums - eller bliv bedre til at fikse og genbruge ting og tøj. 

Det var nogle af de inputs, som Nørrebro-borgere søndag kunne få, hvis de var til klimatopmøde.

Københavns kommune og en række lokale foreninger inviterede nemlig for første gang i dag Nørrebros borgere til lokalt klimatopmøde for at finde løsninger på klimaudfordringerne helt tæt på borgerne.

quote Vi er i en så alvorlig situation, at vi er nødt til at gøre noget.

Line Barfod (EL), Teknik- og Miljøborgmester, Københavns Kommune


Benjamin Berke Kirkeskov er aktiv i klimabevægelsen, og han er en af dem, der søndag skulle være med til at finde løsninger på at sænke forbruget af tøj og ting.

- Jeg synes, det er en rigtig god mulighed at have borgerinddragelse på den her måde, hvor der er åbent for alle der bor på Nørrebro til at komme og diskutere, hvordan vi sammen nedsætter vores forbrug, lyder det fra ham.

En måde, man kunne løse den opgave på, er ved at blive bedre til at oplyse om, hvor i lokalsamfundet man eksempelvis ville kunne få repareret en støvsuger, så man ikke bare køber en ny med det samme.

Brug for store CO2-besparelser

Netop at starte i det borgernære, giver god mening, når man spørger Københavns Kommunes Teknik- og Miljøborgmester Line Barfod.

For der er brug for klimahandling. I dag udleder vi i snit 13 ton CO2 per person om året. Kommunens mål er, at tal skulle gerne være helt nede på 3 ton i 2030.

- Det er jo en enorm udfordring. Det er en omlægning af hele vores liv. Og der skal vi finde ud af, hvordan vi gør det. Og der kan vi ikke bare sidde inde bag lukkede døre på rådhuset og gøre det. Der er vi nødt til at høre borgere, virksomheder og organisationer, hvad man kan gøre, lyder det fra Line Barfod.

'Kommunen har selv lige måtte lægge sine egne ambitioner om at være klimaneutrale i 2025 i graven, og nu lægger man så ansvaret over på borgerne. Giver det mening?'

- Vi lægger ikke ansvaret over på borgerne, vi siger, at man er nødt til at gøre noget sammen. Det der gik galt med 2025 planen er, at man satsede meget på ny teknologi, siger Teknik- og Miljøborgmesteren.

- Vi er i en så alvorlig situation, at vi er nødt til at gøre noget. Og der skal vi have borgerne med på, hvad vi skal gøre, fortsætter hun. 

Men når kommunen ikke engang kan løse opgaven, hvorfor skulle borgerne så kunne det?'

- Fordi vi skal gøre det sammen. Hvis vi skal nedbringe vores forbrug hver især, så vi ikke længere udlever så meget CO2, så er det jo hele den måde, vi lever på, vi skal ændre, slutter Line Barfod.

Søndagens klimatopmøde er det første af i alt tre lokale klimatopmøder. De resterende møder vil blive afholdt i 2024.


Spørg Os - Afstemning

_