København nedlægger boldbaner til fordel for ”vild natur” – men glemte at informere idrætsforening

AFC Ørestaden Spartans, en klub for amerikansk fodbold, står med Københavns Kommunes beslutning om at nedlægge boldbaner på Amager til at miste træningsfaciliteter – uden at være blevet varskoet.

Københavns Kommunes nylige beslutning om at omdanne boldbaner på Amager Fælled til naturområde kom som noget af en overraskelse for en lokal idrætsforening.

AFC Ørestaden Spartans, der spiller amerikansk fodbold, har de seneste mange år haft deres gang på boldbanerne som trænings- og kampfaciliteter.

Men søndag kunne klubbens formand, Karina Kunak, læse på TV 2 Lorrys hjemmeside, at deres vante rammer nu ville blive inddraget af kommunen – uden at være blevet varslet om det.

- Det kom noget bag på os, for vi har ikke hørt noget fra kommunen om det. Vi synes, det er kritisabelt, at vi skal læse om, at vores faciliteter står til at blive inddraget via nyhedsdækningen, siger Karina Kunak til TV 2 Lorry.

Klubben består af et seniorhold med omkring 40 spillere og trænere, der holder til i den næstbedste liga herhjemme.

AFC Ørestaden Spartans, der blev stiftet for ti år siden og har haft fast base omkring banerne ved Artillerivej siden 2015, har tidligere haft en ungdomsafdeling, som de for tiden forsøger at få stablet på benene.

De har indtil videre delt boldbanerne med fodboldklubben BK Hekla. Men mens Hekla inden længe står med nye kunstgræsbaner og derfor ikke begræder lukningen, så har AFC Ørestaden Spartans ikke andre gode alternativer på hånden.

- Vi er en forholdsvis lille klub, men derfor bør vi stadig blive informeret. Det er jo ikke let at finde velegnede træningsfaciliteter i København, særligt i attraktive tidsrum. I værste fald kan det ende med, at vi må lukke som klub, hvis vi ikke kan finde et nyt sted at være, siger Karina Kunak.

Må vige pladsen for mere vild natur

Beslutningen om at nedlægge boldbanerne på Amager Fælled sker som led i en indsats for at genetablere mere vild natur i området. En enig Borgerrepræsentation vedtog dette i begyndelsen af december.

Mens de to boldbaner med et samlet areal på fire hektar skal omdannes til en slags utæmmet græs-eng, inddrages en modelflyvebane samt en del af indgangen til Amager Fælled fra DR Byen også til projektet. Derudover skal der etableres en faunapassage over  Vejlands Allé, der deler Amager Fælled i to.

Genetableringen af naturområderne skal især ses i lyset af det meget omdiskuterede boligbyggeri Fælledby i nærheden, hvor gravemaskiner har taget en større bid af Amager Fælled. Forslaget, som SF står bag, skal derfor ses som et forsøg på at genoprette lidt af den tabte natur i området.

- Og det har været vores helt klare fornemmelse, at de her boldbaner faktisk ikke bliver brugt ret meget. Især ikke, når BK Hekla rykker over på kunstgræsbanerne, siger Klaus Mygind (SF) til TV 2 Lorry.

Men er det i orden, at idrætsklubben her skal læse på TV 2 Lorrys hjemmeside, at de nu mister deres faciliteter?

- Nej, det er naturligvis beklageligt. Men jeg vil gerne garantere, at der bliver taget kontakt til dem hurtigst muligt, og at boldbanerne ikke bliver nedlagt, før der er fundet et godt alternativ til klubben. Som kommune er vi forpligtiget til at hjælpe dem med nye arealer, inden vi nedlægger deres nuværende.

Stor mangel på idrætsfaciliteter i København

Klaus Mygind understreger desuden, at inddragelsen af boldbanerne godt kan ligge år ude i fremtiden og forklarer derudover, at det ikke er mejslet i sten, at begge boldbaner skal nedlægges.

- Så det kan godt være, at den ene af de to boldbaner kan forblive, hvis arealerne til øget biodiversitet kan dækkes ind af de andre steder, siger han.

Det kan der være en vis ræson i. Københavns Kommune er nemlig notorisk kendt for at have for få idrætsfaciliteter til at matche efterspørgslen.

Ifølge en rapport fra 2021, som Idrættens Analyseinstitut stod bag, er København den kommune i hele landet, hvor der er færrest idrætsfaciliteter som for eksempel svømmehaller, fodboldbaner og idrætshaller per indbygger.

Faktisk er der omtrent tre gange så mange indbyggere per idrætsfacilitet i hovedstadskommunen end gennemsnittet på landsplan.

Den endnu dårligere nyhed er, at problemet kun ser ud til at blive værre over de kommende år.

I takt med befolkningstilvæksten i København bliver der i stigende grad flere og flere indbyggere om de i forvejen få idrætsfaciliteter, og høje priser på byggegrunde i byen gør det dyrt for kommunen at anlægge sportspladser, haller, boldbaner og svømmehaller, har Danmarks Idræts Forbund (DIF) tidligere påpeget.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik