København: Større lokal partikelforurening fra brændeovne end fra biler

De op mod 17.000 brændeovne i København udgør fortsat et stort sundhedsproblem, lyder det fra en række forskere. Alligevel er der hidtil ikke udviklet brugbare partikelfiltre til brændeovne.

Mange forbinder brændeovnen med hygge og ekstra varme, men ifølge en række forskere udgør den fortsat en stor sundhedsrisiko.

- Vi ved, at den mest sundhedsskadelige del af luftforureningen er partikelforureningen. Og brændeovne er en af de meget væsentlige kilder til partikleforurening. Faktisk er det den største kilde til udledning af partikler i Danmark, siger professor og viceinstitutleder ved Institut for Miljøvidenskab og Center for Miljø og Energi, Aarhus Universitet, Ole Hertel.

Den viden er baggrunden for, at Københavns overborgmester Frank Jensen netop har foreslået et totalstop for flere brændeovne i København.

- Vi ved, at brændeovne i dag er den største lokale kilde til partikelforurening, som giver de her mange sygdomme, lyder det fra Københavns overborgmester, Frank Jensen, Soc.dem.
- Vi ved, at brændeovne i dag er den største lokale kilde til partikelforurening, som giver de her mange sygdomme, lyder det fra Københavns overborgmester, Frank Jensen, Soc.dem.

- Vi ved, at brændeovne i dag er den største lokale kilde til partikelforurening, som giver de her mange sygdomme. Og vi ved, at hvis man forestiller sig, at de ca. 16.000 brændeovne vi har i København bliver fjernet fra den ene dag til den anden, så vil det svare til, at vi trækker så meget partikelforurening ud af luften i København, at det svarer til den samlede biltrafiks partikelforurening i København. Så det siger noget om volumen i, hvor meget man sviner, når man fyrer af i en brændeovn i en by, hvor vi bor meget tæt på hinanden, siger Frank Jensen.

Forgæves forsøg med filtre

Og selvom en række aktører - både indenfor og udenfor brændeovnsindustrien - de senere år har arbejdet intenst på at udvikle effektive filtre, er det endnu ikke lykkedes at løse udfordringerne.

- Der findes teknologi nu, som kan gøre noget ved problemet. Men vi har ikke set nogle af dem i langtidsdrift. Jeg ved, at der er forskellige testfiltre, som bliver prøvet forskellige steder - og der en del af dem, der virker lovende. Men som sagt - vi har ikke set nogle af dem i praktisk drift i en længere periode, siger Ole Hertel.

Foreningen af Danske Leverandører af Pejse og Brændeovne lever af at producere og sælge brændeovne bekræfter, at man endnu ikke er i mål med udviklingen af et partikelfilter.

- Flere af vores medlemmer har både arbejdet på at udvikle brændeovne med indbyggede filtre og deciderede partikelfiltre til skorstene. Vi har bare ikke været i stand til at lave nogle løsninger endnu, som har været kommercielt realistiske at få på markedet, siger bestyrelsesmedlem i foreningen, Christian Skovbo.

Foreningen af Danske Leverandører af Pejse og Brændeovne bekræfter, at man endnu ikke er i mål med udviklingen af et partikelfilter. Foto: TV 2 Lorry
Foreningen af Danske Leverandører af Pejse og Brændeovne bekræfter, at man endnu ikke er i mål med udviklingen af et partikelfilter. Foto: TV 2 Lorry

Fremfor et stop for flere brændeovne, som Københavns overborgmester Frank Jensen foreslår, ser foreningen hellere skærpede krav til de mange ældre brændeovne:

- Lige som man stiller krav til biler og lastbiler, der kører i kommunen, om at de skal opfylde nogle miljøkrav. Vi synes, at kravene skal skærpes til de produkter, der står i tættere bebyggede områder, siger Christian Skovbo.

Mød opfinderen der har udviklet et partikelfilter, som kan rense røgen for sundhedsskadelige partikler fra brændeovne, inden den sendes ud af skorstenen.  

Vil se resultater

Overborgmester Frank Jensen er i sagens natur positivt indstillet overfor, at der er folk, som arbejder på finde en løsning på den omfattende partikelforurening fra brændeovne, men savner fortsat at se resultater.

- Jeg er glad for, at der er rigtig mange, der sammen med mig tænker i, hvordan vi kan komme det her problem til livs. Og er der nogen, som kan udvikle et filter, man kan sætte på brændeovne, der gør, at vi kan komme den her partikelforurening til livs, så er det jo fantastisk tænkt. Men indtil videre, så er de jo ikke på markedet, siger Frank Jensen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik