Københavnske parker flyder med skrald

Med en stærkt reduceret bemanding har renovationsmedarbejdere i Københavns Kommune svært ved at følge med. Resultatet er overfyldte skraldespande i parker og affald på plænerne.

Københavns parker bugner af mennesker, der søger mod byens grønne områder for at nyde en mild forårssol og måske for at socialisere lidt inden for de tilladte retningslinjer.

Men desværre bugner parkerne også af skrald.

Kombinationen af godt vejr, masser af fritid og coronakrisens anvisninger om, at begrænset mingelering bør foregå udendørs, kan i den grad aflæses på parkers affaldsspande og containere.

Og på plæner, stier og andre steder, hvor skrald ikke burde flyde. Det viser flere fotos fra byens grønne områder, blandt andet i Nørrebroparken.

Artiklen fortsætter efter billedet.

Skrald i Nørrebroparken søndag den 19. april.
Skrald i Nørrebroparken søndag den 19. april.
Foto: TV 2 Lorry

I Københavns Kommune erkender Teknik- og Miljøforvaltningen, at renhold af parker kører på nødblus for tiden, hvorfor et skraldeproblem er opstået.

- Det er kombination af, at vi som følge af regeringens anbefalinger har sendt en stor del af medarbejderne hjem – herunder dem, der holder rent i parker. Samtidig kan vi se, at københavnerne i den grad efterspørger vores grønne områder for tiden. Det er to modsatrettede bevægelser, som desværre giver dette kedelige, men naturlige problem, siger Nikolaj Hvingtoft Hansen, der er driftchef i Teknik og Miljøforvaltningen, til TV 2 Lorry.

Nedsat bemanding

Ifølge kommunen er bugnende affaldsspande især et problem i de velkendte og mest besøgte parker, som også tidligere og før coronakrisen har haft problemer med skrald.

- Så vidt, jeg er orienteret, er det især ved de ”klassiske” steder som Fælledparken, Havneparken langs Islands Brygge, de mere besøgte indre parker som Ørstedsparken og især Nørrebroparken, siger Nikolaj Hvingtoft Hansen.

Artiklen fortsætter efter billedet.

Skrald i Nørrebroparken søndag den 19. april.
Skrald i Nørrebroparken søndag den 19. april.
Foto: TV 2 Lorry

Driftschefen forklarer, at kommunen for tiden kører med en bemanding, der svarer til 30 procent af, hvad man normalt ville have til rådighed.

- Men vi begynder så småt at øge bemandingen stille og roligt. Og allerede fra på mandig vil vi have flere på arbejde. Der vil dog gå en rum tid, før renhold i parker og andre byrum vil køre som normalt, siger Nikolaj Hvingtoft Hansen.

Tag dit skrald med hjem

Selvom det gode vejr ser ud til at fortsætte og renhold som normalt forsat har lange udsigter, så frygter kommunen på nuværende tidspunkt ikke, at det kan føre til skadedyrsproblemer.

Det er velkendt, at affald og rotter følges ad. Så hvis affaldet får lov til at hobe sig op, så vil vi kunne komme til at se et rotteproblem. Men vi sørger for, at det ikke kommer til at ske. Det er trods alt ikke sådan, at tingene får lov til at ligge i dage- og ugevis, siger Nikolaj Hvingtoft Hansen og fortsætter:

- Men mon ikke, der er en rotte eller to, der får sig en ekstra godbid for tiden.

Artiklen fortsætter efter billedet.

Skrald i Nørrebroparken søndag den 19. april.
Skrald i Nørrebroparken søndag den 19. april.
Foto: TV 2 Lorry

Derfor opfordrer driftschefen borgere til, at man lader være med at smide sit affald i eller ved en skraldespand eller en container, der tydeligvis er overfyldt.

- Når omstændighederne nu er, som de er, så vil vi rigtig gerne appellere til, at folk tager så meget affald med sig hjem som overhovedet muligt, for der kan gå lang tid, før vi får tømt skraldespanden. Og det spredes let på grund af fugle, siger han.

- Så sørg for at tage en pose til skrald med i lommen, når du skal i parken.

Alternativt kan man via kommunens ”Giv et praj”-app gøre forvaltningen opmærksom på steder, hvor affald ligger og flyder.

”Giv Et Praj”

App til smartphone og computer, hvor du kan melde overfyldte affaldskurve i København:

 

Fremgangsmåde:
1) Sæt et geotag der, hvor problemet er

2) Vælg kategorien "Affald og renhold"
3) Vælg "Affaldskurv, fyldt".​​

Så går beskeden direkte til de relevante medarbejdere.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik