Kom ind bag de lukkede mure: Nu kan du gå på opdagelse i 50 hemmelighedsfulde bygninger

Dansk Arkitektur Center og Københavns Kommune åbner op for byens lukkede bygninger til Open House Copenhagen – bygninger, som de fleste nok kun har set facaden af.

Har du nogensinde undret dig over, hvordan der i virkeligheden ser ud inde i Nationalbanken?

Og hvordan tager Østre Landsret sig ud bag dets mure?

Nu har du en unik chance for at opleve den indvendige arkitektur på 50 forskellige bygninger i København – bygninger, som de fleste af os nok kun har set facaden af.

Konceptet, der giver adgang til de 50 bygninger, hedder Open House Copenhagen, og det er lanceret af Dansk Arkitektur Center og Københavns kommune.

Nederst i artiklen kan du se en liste over syv af de 50 bygninger, som man nu midlertidigt kan komme ind i. 

Selve konceptet startede for 30 år siden i London, og har siden da bevæget sig rundt i hele verden – blandt andet til New York, Seoul, Dublin, Oslo og Madrid.

Nu er det så kommet til hovedstaden, og det sker blandt andet i forbindelse med, at netop København er blevet valgt som arkitekturhovedstad af UNESCO.

Det fortæller Kristina Neel Jakobsen, der er seniorprojektleder i Dansk Arkitektur Center.

Hun glæder sig til at se folks reaktioner på at komme ind nogle af de steder, som de kun har set ude fra gaden.

- Det er en unik mulighed for at gå på opdagelse i sin egen by og få nogle oplevelser, som man kommer til at huske, når man næste gang passerer forbi på cykel, siger Kristina Neel Jakobsen til TV 2 Kosmopol og fortæller, at de regner med en tilslutning til eventet på omkring 9000 deltagere.

Eventet, der er gratis, løber af stablen i weekenden den 25. til 26. marts i år, og nedenfor kan du få et indblik i syv ud af de i alt 50 bygninger og steder, der kan opleves til Open House Copenhagen.

De resterende 43 steder bliver offentliggjort den 24. januar.

Syv udvalgte steder til Open House Copenhagen

1

Nationalbanken

Til Open House Copenhagen kan du komme ind i forhallen og banksalen i Nationalbanken - en bygning, der er tegnet af danske Arne Jacobsen.

Bygningen er da også et af Arne Jacobsens mesterværker, som lige nu gennemgår en omfattende renovering, der varer frem til 2028.

Bygningen ligger på hjørnet af Holmens Kanal.

2

BUEN

Ejendommen BUEN vækker primært opsigt som det "svævende" hus hen over Vester Farimagsgade.

BUEN er opført i perioden 1952 til 1956 af arkitekterne Thorvald Dreyer, Ib Lunding og Allan Christensen.

Til Open House Copenhagen har du både mulighed for at komme ind og op i BUEN, hvor du her kan stå på bygningens tagterrasse.

3

Brønnums Hus

I Brønnums Hus kan du opleve datidens interiør med guldtapet og kunstværker fra blandt andet Skagensmalerne.

Brønnums hus blev opført af arkitekt Ferdinand Vilhelm Jensen og opkaldt efter den folkekære konditor Valdemar Brønnum. Her blev den straks indtaget af Københavns spidser som ægteparret Hirschsprung og bankierfamilien Henriques.

Meget af bygningens oprindelige interiør er i dag bevaret, hvor man blandt andet kan opleve det japanske guldtapet i læder, som Hirschsprung tog med sig ind i stuerne.

4

Gårdhave: Klimakarréen

På ydre Østerbro kan du opleve en helt nyrenoveret gårdhave af Henning Larsen arkitekter.

I Klimakarréens gårdhave udnyttes regnvandet fra tag- og overflader dels til toilet og vaskeri i boligerne og dels som et afstressende element i gården.

Gårdhaven har et fint, gammelt baghus, hvorfra der er direkte udgang til en hævet terrasse.

Til Open House kan du opleve nogle af de fantastiske gårdhaver, der findes i København, men som ellers kun er for dem, der bor der.

5

Østre Landsret

Foto: Rasmus Hjorthøj

Open House Copenhagen inviterer dig indenfor i retsstatens maskinrum, hvor du kan opleve bygningens store atrium.

Bygningens indre er designet så dommere, nævninge og domsmænd, vidner og anklagede ikke utilsigtet møder hinanden før i retssalen. Siddepladser, balkoner, gårdrum og udsigt over vandet giver plads til, at brugere af huset kan finde ro væk fra retssalen.

I 100 år har Østre Landsret haft til huse i Bredgade og Fredericiagade. Behovet for en mere tidssvarende bygning har dog betydet, at landsretten i februar 2022 flyttede ind i en nyopført bygning i Københavns Nordhavn.

Bygningen er tegnet af Henning Larsen.

6

Gærtårnet

Nu er der mulighed for at se det fredede gærtårn indefra, når det åbner op til Open House Copenhagen. Her kan man opleve det solide byggeri, hvor granit er et gennemgående materialevalg.

Vagttårnet blev opført i 1905. Gærtårnet har fået sit navn, da vagten, der stod ved tårnet, også havde til opgave at sælge overskudsgær til private kunder.

Tårnet er placeret på hjørnet af Valby Langgade og Ny Carlsberg vej.

7

HOFOR: Havvandskammer på Ofelia Plads

I de rillede betonfliser på Ofelia Plads er der en lem. Den fører ned til HOFORs havvandskammer.

Det underjordiske fjernkølekammer midt i Indre By muliggør, at havvand kan give køling til blandt andet museer, virksomheder og institutioner.

Havvandskammeret er 202 kvadratmeter stort, og der er 10 meter til loftet. Kammeret befinder sig 15 meter under jorden.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik