Kommune støtter corona-ramt kultur- og fritidsliv med millioner - flere overvejer løsninger

Københavns Kommune kommer det lokale kultur- og idrætsliv til undsætning med redningsplan og kapitalindskud. Flere kommuner overvejer nu, hvilken løsning, der er den bedste.

Siden regeringen lukkede store dele af samfundet ned og senere annoncerede forsamlingsforbud for grupper på mere end ti personer, har museer, spillesteder og idrætsklubber over hele landet holdt lukket.

Og nu kan konsekvenserne af de stramme retningslinjer, der skal forhindre spredningen af Covid-19, efterhånden mærkes blandt både kulturinstitutioner og i idrætslivet, som kæmper for at holde de røde tal i regnskabet stangen.

Nu er der dog formentlig hjælp at hente for kultur- og fritidslivet i flere kommuner.

Køge vil udbetale tilskud forud

I Køge Kommune overvejer byrådet nu, hvordan de bedst kan hjælpe med en håndsrækning inden for kommunens økonomiske rammer.

- Der er muligheder for at lette byrden for foreningerne i den nuværende situation inden for de gældende økonomiske rammer. Der er ingen tvivl om, at mange bliver ramt, men vi vil gøre, hvad vi kan for at sikre, at de kommer ud på den anden side med så få skrammer, som muligt, siger Anders Ladegaard Bork, der er formand for Kultur og Fritidsudvalget i Køge, i en pressemeddelelse.

På mandag vil udvalget drøfte mulighederne for kultur- og fritidslivet i kommunen ved blandt andet at tale om udsættelse af frister for indsendelse af regnskaber og ansøgninger om tilskud eller endda udbetale tilskud tidligere end planlagt.

Ifølge formanden for Kultur og Idrætsudvalget vil udvalget både se på den korte og lange bane i forhold til den hjælpeindsats, de vil lancere.

- Udvalget skal nu drøfte de tiltag, som vi har mulighed for at udmønte på kort sigt, men det er klart, at når vi endnu ikke kan se enden af krisen, kender vi heller ikke omfanget af de langsigtede konsekvenser, siger Anders Ladegaard Bork.

Kommune: Vi vil gøre alt, hvad vi kan

I Lyngby-Taarbæk Kommune overvejer man på samme måde, hvilken hjælp man kan yde til de trængte kultur- og fritidsaktører.

Kommunen har endnu ikke nogen færdig plan for, hvordan hjælpen skal udmøntes, men Fritidsafdelingen oplyser til TV 2 Lorry, at de “kigger på mulighederne og er indstillede på at gøre, alt hvad vi kan, for at hjælpe vores foreninger og aftenskoler gennem denne svære tid”.

Samtidig afventer kommunen blandt andet en melding fra Kommunernes Landsforening, som skal klarlægge i hvilket omfang kommunerne kan og må udbetale tilskud til aktiviteter, der er aflyst og derfor ikke har afholdt nogen udgifter.

Gentofte udbetaler tilskud forud

I Gentofte Kommune lyder meldingen, at foreninger har mulighed for at få fremskyndet de kommunale medlemstilskud.

Samtidig har kommunen bedt alle foreninger inden for kommunegrænsen kontakte dem, hvis der bliver problemer med likviditeten.

Desuden slår Gentofte fast, at der ikke gives mindre i tilskud til foreningslivet, selvom der afholdes færre afktiviteter som følge af Covid-19.

København lancerer hjælpepakke

I Københavns Kommune er beslutningen om en hjælpepakke allerede truffet, og kulturpolitikerne har i dag lanceret et tilbud, der skal hjælpe hovedstadens kultur- og fritidsliv bedst gennem krisen.

- Det, der har været vigtigt for os i kultur- og fritidsudvalget, er, at vi har brugt nogle af de greb, som vi kan, lige her og nu, for at putte noget ekstra likviditet ind i kulturlivet i København. Det sker for at afbøde nogle af de værste konsekvenser ved coronakrisen, siger Københavns Kultur- og Fritidsborgmester Franciska Rosenkilde (Å) til TV 2 Lorry og tilføjer:

- Så i virkeligheden handler det om, at vi fremskynder nogle af de tilskud, som i forvejen er afsat i budgettet for at få noget mere likviditet ind i kulturlivet, så aktører og arrangører, som vi samarbejder med, ikke drejer nøglen om.

Konkret betyder hjælpepakken, at Københavns Kommune nu fremrykker tilskud til kultur- og fritidsaktører for omkring 60 millioner kroner.

Pengene, der normalt ville blive udbetalt løbende, bliver udbetalt nu for at skabe likviditet miljøet, der er hårdt presset.

Samtidig får lejere og forpagtere, der driver deres aktiviteter i Kultur- og Fritidsforvaltningens faciliteter og institutioner, henstand pop betaling af lejen eller forpagtningsafgiften frem til den 15. juni 2020.

Et signal til kulturlivet

- Det er også et signal til kulturlivet om, at vi i udvalget er meget optagede af at lytte og hjælpe alle gennem det her. Kulturen er ofte det, som der ikke er penge til, når der er krise, og der er det meget vigtigt for mig at sige, at kulturen er noget af det mest bærende i vores samfund og det er virkelig vigtigt, at vi også hejser et flag og hjælper kulturlivet.

- Hvor meget har vi ikke læst en bog, set en tv-serie eller hørt noget musik for ikke at føle os helt ensomme i det her isolationsliv, siger borgmesteren.

Aftenskole og spillested hilser hjælpen velkommen

Og den hjælpende hånd bliver taget godt imod i forenings- og kulturlivet.

- Vi er fuldstændig lukket ned. Det er aldrig sket før. Vi står i en situation som resten af Danmark, men vi er særligt hårdt ramt som aftenskoler, for vi lever af at bringe folk sammen. Vi var nogle af de første, der lukkede ned, og formentlig også nogle af de sidste, der bliver åbnet igen, siger Kåre Emtoft, der er direktør for FOF København.

- Derfor står vi i en helt særlig situation lige nu, som vi slet ikke havde forestillet os for bare en måned siden. Derfor er vi er rigtig glade for, at politikerne tænker på aftenskolerne lige nu. Det er mere vigtigt nu end nogensinde, at vi får nogle penge, så vi er i stand til at betale vores regninger og ikke dreje nøglen om, tilføjer han.

Samtidig håber han på, at de tilskud, som nu udbetales forud, ikke skal tilbagebetales senere. FOFs tilskud er nemlig betinget af undervisning, men den er som bekendt aflyst.

Spillested værdsætte hjælp

På det regionale spillested Vega på Vesterbro glæder udsigten til penge også direktøren.

- Det er klart, at vi er en meget dramatisk situation. Det er et meget markant omsætningstab. Vi forventer at det bliver omkring 16 millioner kroner fra nu af og ind til juni. Det udløser et tab på fem millioner kroner. Det er mange penge og penge, som egentlig bruges til at finansiere lavsæsonen frem til næste sommer.

- I vores kontekst er den primære indtægtskilde er den afledte virksomhed med publikum. Og vi er gået fra 110 procent til ingenting - det er en brat opbremsning, siger Steen Jørgensen, der er direktør hos Vega.

- Det er i høj grad en udstrakt hånd, som vi værdsætter. Den bidrager til den grundlæggende bestræbelse; nemlig at sikre en likviditet og forsøge at undgå at smide hele soliditeten på et øjeblik. Det statlige og kommunale tilskud udgør omkring seks millioner kroner om året, så det er rart at vide med tryghed, at de penge er sikret, og at vi har mulighed for at gnave af det før tid, tilføjer han.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik