Kras kritik af "Danmarks Bedste Burger": Vinderen opfandt selv konkurrencen

Kan man stille op i en konkurrence, som man selv har været med til at skabe, idéudvikle og stable på benene? Det er lige nu spørgsmålet i det danske burger-miljø.

"Usædvanligt", "uheldigt" og "moralsk forkert".

Sådan lyder kritikken af burgerkonkurrencen “Danmarks Bedste Burger” fra flere af de burgersteder, der var nomineret.

Lørdag vandt burgerkæden Hungry Dane både hovedprisen og en sidepris ved konkurrencen “Danmarks Bedste Burger”, og siden har indehaveren, Peter Kolos, kunne lade sig hylde som Danmarks burgermester med dertilhørende massiv medieomtale til følge.

Nu viser det sig imidlertid, at manden bag vinderburgeren, Peter Kolos, selv har været med til at opfinde og udvikle konkurrencen, som han to år i træk har vundet priser ved.

Ikke nok med det, så er hans gode ven - og en anden af idémændene bag konkurrencen - Jesper Wieder, arrangør af “Danmarks Bedste Burger”.

Det bekræfter de begge over for TV 2 Lorry.

Lige nøjagtig det forhold er faldet flere af årets finale-deltagere for brystet, og de spørger nu sig selv, om det er fair, at en af idémændene bag konkurrencen også stiller op.

Artiklen forstætter under faktaboksen.

Her er kritikken af konkurrencen

- Det er dybt forkert. Moralsk er det forkert. Hvis han er arrangør, kan han ikke deltage i konkurrencen. Det er no-go. Det er ikke et spørgsmål om jalousi, det er et spørgsmål om moral, Morten Frydendal, indehaver af Cali Burger Joint.


- Peter fra Hungry Dane startede en konkurrence, som han har vundet to år i træk. Det er en smule usædvanligt, Bill Oliver Windsor, indehaver af Eden Jaxx.


- Hvis han har fået særregler, så er det uheldigt. Det underminere konkurrencen, Mentor Haziri, indehaver af Dandelion Burgers.


- Er jeg overrasket eller forarget over, at en arrangør vinder publikums eller dommer-prisen? Kunne man ikke forvente det?, Peter Hougesen, indehaver af Samsø Madsnedkeri.

Over for TV 2 Lorry understreger både Peter Kolos og Jesper Wieder, at Hungry Dane-indehaveren ikke længere har noget med selve arrangementet at gøre.

- Jeg kan forstå, at der er kritik, og jeg har været forberedt på, at det ville komme, men jeg har ikke dårlig samvittighed over at være med, fordi jeg har trukket mig som arrangør, fortæller Peter Kolos.

Men det hænger ikke helt sammen for de deltagere, som TV 2 Lorry har talt med.

quote Jeg kan godt følge deres tankegang, for jeg har stået for det praktiske i forhold til Ofelia Plads

Peter Kolos, Konceptindehaver af Hungry Dane

De forklarer samstemmende, at de er blevet kontaktet af Peter Kolos om en masse praktiske ting.

Derudover er det også ham, der har spurgt, om de ville være med i konkurrencen. Derfor stiller de spørgsmålstegn ved hans rolle i at arrangere "Danmarks Bedste Burger".

Foreholdt den kritik, forklarer han:

- Jeg kan godt følge deres tankegang, for jeg har stået for det praktiske i forhold til Ofelia Plads (hvor konkurrencen blev afholdt, red.). Der har jeg min foodtruck normalt, og det er kun derfor, vi kunne være der. Jeg har haft kontakt til Jeudan (udlejer af Ofelia Beach, red.), siger han og uddyber:

- Jeg har sørget for at bestille skraldespande, jeg har ringet til dem (de andre deltagere, red.) for at fortælle, hvornår de kunne komme ind på pladsen, og hvornår de skulle være væk igen og så videre.

Artiklen forstætter under faktaboksen.

Arrangør: Vi afgør ikke, hvem der vinder

Flere af deltagerne understreger, at de støtter op om selve konceptet bag "Danmarks Bedste Burger" og kalder det et "fedt initiativ".


Men de sår tvivl om konkurrencens troværdighed på grund af Hungry Dane og Peter Kolos' tætte forbindelse til arrangøren bag konkurrencen, Jesper Wieder.


Blandt andet har Jesper Wieder stået for at samle og tælle stemmerne sammen. 


Selv afviser de to parter, at deres venskab har påvirket afgørelsen af konkurrencen:


- Jeg kan bare sige, at alt er foregået reelt. Det er dommerne, facebook og gæsterne, der har afgjort (konkurrencen, red.). Det er ikke mig og Peters relation. Det er ikke et problem, at jeg kender Peter, fordi det ikke er mig, der afgør, hvem der vinder, Jesper Wieder, arrangør af "Danmarks Bedste Burger".


- Jeg kan med 100 procent god samvittighed bekræfte, at jeg har ikke noget med stemme-vurderingen at gøre. Det er 100 procent folket og dommerens egne stemmer. Det er lidt den danske jantelov. Tænk at nogen kan være så heldig at vinde to år i træk, Peter Kolos, indehaver af Hungry Dane.

Nyder stor fordel

Flere af deltagerne peger også på, at Peter Kolos har nydt stor fordel af sit kendskab til konkurrencen og den præmis, den er bygget på.

For eksempel er han ikke bleg for at fortælle i pressemeddelelser og i medierne, at han har brugt over 11 måneder på at udvikle vinderburgeren. 

quote Min kommentar til det her er: Don’t cry afterwards. Det er næsten barnligt

Peter Kolos, Konceptindehaver af Hungry Dane

Den luksus har de andre burgersteder ikke haft, da de først fire måneder inden konkurrencen fik at vide, at de var blevet nomineret for en af deres burgere - og at det var denne burger, de skulle stille op med.

- De fleste af os kan nok godt lave en god burger, hvis vi får tid. Men det er ikke helt fair, at han er stillet op med en burger, han ikke sælger hver dag, fortæller Mentor Haziri fra Dandelion Burgers, der vandt innvoationsprisen i år.

Peter Kolos afviser kritikken. Han fortæller, at man har kunne købe hans burger længe. Han erkender dog, at den hele tiden har været under udvikling, ligesom den heller ikke har været til salg i alle hans burgerrestauranter eller food trucks i Danmark og Sverige.

- Når jeg udvikler en burger, så udvikler jeg altid en konkurrenceburger. Jeg skal hele tiden være klar til, at der kommer en anmelder ind fra et stort internationalt magasin, og så skal min burger være perfekt.

- Hvis man gerne vil vinde, så sætter man sig ind i konkurrencen. Min kommentar til det her er: Don’t cry afterwards. Det er næsten barnligt, lyder det.

Kunderne valfarter til

Ifølge forbrugerombudsmanden er der ikke tale om brud på nogen love, når man laver en konkurrence og titulerer vinderen "Danmarks Bedste".

Men konkurrencen er ikke uden betydning for deltagerne, der er blevet udvalgt til konkurrencen.

Ét af de burgersteder, der har mærket fordelene ved at være med i konkurrencen, er Kødstadens Burger Joint, der vandt hovedprisen sidste år.

- Det har betydet, at vi er blevet mere udbredte. Folk lærte vores navn at kende. Det (salget, red.) eksploderede lige efter, vi havde vundet, og det var med til at øge omsætningen, fortæller indehaver Steffen Distler til TV 2 Lorry.

quote Alle vil have den burger, vi stillede op med

Morten Frydendal, indehaver af Cali Burger Joint

Og selv de burgersteder, der ikke vandt en pris i weekenden, kan melde om stor interesse, efter de har været med i konkurrencen.

- Vi kan allerede nu mærke stor efterspørgsel. Alle vil have den burger, vi stillede op med, fortæller Morten Frydendal, der er indehaver af Cali Burger Joint.

Peter Kolos giver sine konkurrenter ret i, at deltagelsen i weekendens konkurrence og den efterfølgende omtale betyder noget, men han ønsker ikke at oplyse til TV 2 Lorry, om titlerne har haft nogen betydning for hans egen omsætning.

Manglende madboder

I pressemeddelelsen, der efter konkurrencen blev sendt til TV 2 Lorry af arrangør Jesper Wieder, lægger Peter Kolos ikke skjul på, at titlen har stor betydning.

- Feltet i år var særdeles stærkt, og ikke mindst tanken om at skulle konkurrere med Popl (Noma’s burger), motiverede mig ud over det sædvanlige, lyder det, inden han senere uddyber:

- Tænkt at slå verdens næstbedste burger (ifølge restauranternes verdensrangliste, Worlds 50 Best, red.), i en ægte konkurrence.

quote Vi har siden vi blev oplyst at vi var nomineret, givet klar besked om, at vi ikke kunne deltage

Mikkel Steen Andersen, POPL burger

Der er bare et problem. POPL var reelt set aldrig med i konkurrencen. Det oplyser de i en mail til TV 2 Lorry.

- Vi har, siden vi blev oplyst, at vi var nomineret, givet klar besked om, at vi ikke kunne deltage på eventet sidste weekend, da vi ikke kunne stille personale begge steder.

Artiklen forstætter under faktaboksen.

Oversigt over de nominerede

  • Eden Jaxx


  • Cali Burger Joint (Var ikke tilstede på Ofelia Beach)


  • Dandelion Burgers


  • Lille Ma (Var ikke tilstede på Ofelia Beach)


  • Popl Burgers (Noma) (Var ikke tilstede på Ofelia Beach)


  • Lazy Dog (Tog hjem efter lørdag)


  • Samsø Madsnedkeri


  • Hungry Dane Burgers


  • Kødstadens Burger Joint

Det er også faldet flere af de gæstende burgerentusiaster for brystet, der på arrangementets facebookside ærgrer sig over, at det ikke er blevet oplyst, at en række af de nominerede ikke var til stede på pladsen.

Artiklen forstætter under billedet.

Af de ni burgere som "folket" var stillet i udsigt til at smage, var det kun fem-seks af de nominerede, der mødte op med en food truck.
Af de ni burgere som "folket" var stillet i udsigt til at smage, var det kun fem-seks af de nominerede, der mødte op med en food truck.
Foto: Screenshot Facebook

Vil ikke forbindes med konkurrencen længere

Selvom konkurrencen har givet god omtale, så ønsker flere af de involverede burgersteder ikke længere at blive associeret med “Danmarks Bedste Burger"-konkurrencen. En af dem er Maria Nibak, der er indehaver af Lilla Ma’s:

- Jeg fik et klistermærke (fra deltagelsen sidste år, red.), og det er der mange, der kigger på, men det bliver fjernet nu. Jeg har ikke trang til at være associeret med det, fortæller hun til TV 2 Lorry.

Hun besluttede sig for ikke at stille op i konkurrencen i år på trods af, at hun ellers var nomineret. Det skyldes, at hun allerede havde et arrangement andet sted. Men næste år skal man heller ikke forvente at se Lille Ma's, lyder det.

- Vi ønsker ikke at deltage igen næste år, for det er dårligt organiseret.

quote Jeg vil gerne have konstruktiv kritik, men jeg gider ikke sure tabere

Jesper Wiedel, arrangør af "Danmarks Bedste Burger-konkurrencen

Det var ikke kun Hungry Dane, der løb med en burgerpris lørdag middag. Det gjorde Dandelion Burgers også.

De blev kåret som årets mest innovative burger, men det til trods er indehaver, Mentor Haziri, i tvivl om, hvorvidt han vil “blære” sig med det.

- Jeg fik nogle klistermærker ud af det, men jeg ved ikke, om jeg vil udstille det. Lige nu er trofæet oppe, men jeg har sat det bagerst i lokalet, så det ikke er så synligt, fortæller han til TV 2 Lorry.

Artiklen forstætter under faktaboksen.

Forbrugerombudsmanden: Ikke nødvendigvis brud på nogle regler

Ifølge markedsføringslovens §1 om god markedsføringsskik må man ikke pynte sig med lånte fjer.


Eksempelvis må man ikke kalde sig "Danmarks største og billigste" - medmindre man rent faktisk kan dokumentere det.


Spørgsmålet er så, om man må lave en konkurrence, kalde den "Danmarks Bedste" og efterfølgende reklamere med det.


Konkurrence- og forbrugerstyrelsen ønsker ikke at forholde sig til den konkrete sag, men fortæller, at det ikke nødvendigvis er et brud på god markedsføringsskik, når Hungry Dane kalder sig Danmarks Bedste Burger. Det er heller ikke et brud på nogen lovgivning, når Peter Kolos deltager i en konkurrence, som han selv har været med til at designe.


- Man skelner mellem en objektiv vurdering og en subjektiv vurdering. For eksempel kan man objektivt måle, om et produkt er billigst ved at sammenligne det med andre produkter, men smag er subjektiv og kan derfor ikke sammenlignes på samme måde, lyder svaret.


Konkurrence- og forbrugerstyrelsen understreger over for TV 2 Lorry, at det i sådanne tilfælde altid handler om konkrete vurderinger.

De udmeldinger giver Jesper Wieder ikke meget for. Han fortæller, at han bruger sin fritid på at få det hele op og stå, og at han ikke tjener nogle penge på det.

- De kan bare lade være med at komme. Der er mange andre, der gerne vil være med. Jeg vil gerne have konstruktiv kritik, men jeg gider ikke sure tabere, der synes, de bruger for mange penge på det her, det må stå for egen regning.

Heller ikke konkurrencens helt store vinder, Peter Kolos, giver meget for kritikken fra hans med-finalister:

- Jeg laver en fucking god burger. Jeg kan godt forstå, at der er kritik, og jeg har været forberedt på, at det ville komme, men jeg har ikke dårlig samvittighed over at være med, fordi jeg trak mig som arrangør, siger han og kommer med et budskab til konkurrenterne:

- Jeg håber, det kan være en provokation til alle andre burger joints, at de skal forberede sig, hvis de bliver nomineret næste år.

_

Spørg Os - Afstemning

_