Kvinden i rødt sendt uden for døren: "Aftalen har sorte elementer"

Syv partier på Københavns Rådhus har indgået en principaftale om, at de sammen skaber Københavns Kommunes budgetter de næste to år. Dermed er Enhedslisten sat udenfor - men partiet er klar til kamp.

Ved kommunalvalget i 2021 skete der noget opsigtsvækkende.

Med 75.698 stemmer blev Enhedslisten Københavns største parti og gjorde med sine 15 mandater Socialdemokratiet og deres 10 mandater til lillesøster.

Ind på rådhuset marcherede partiets nye spidskandidat, Line Barfod, som altid klædt i rødt, og indtog kort efter den magtfulde post som teknik- og miljøborgmester. 

Partiets mange stemmer betød samtidig, at også Karina Vestergård Madsen kunne snuppe et borgmesterkontor - nemlig det, socialborgmesteren holder til i.

Og mindre end et år efter demonstrerede Enhedslisten sin nye magtfulde rolle ved at indgå et budget for 2023 sammen med Det Konservative Folkeparti, Radikale Venstre, Venstre, Alternativet, Liberal Alliance, Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti. 

Socialdemokraterne og SF måtte ydmygede se til fra sidelinjen.

Selvsikkert trafikudspil

Mandag i denne uge præsenterede en selvsikker Line Barfod så Enhedslistens store trafikplan, hvor partiet vil "demokratisere" trafikken - det vil sige mindre plads til biler og mere plads til fodgængere, cyklister og offentlig transport.  

- Før man kan ændre på den verden, man har, så er man nødt til at starte med at drømme om, at verden kan være anderledes, lød det fra Line Barfod.

Men mindre end et døgn efter ser meget ud til, at trafikplanen foreløbig bliver ved drømmene. For Socialdemokraterne har sammen med Enhedslistens gamle budgetvenner - Det Konservative Folkeparti, Radikale Venstre, Venstre, Liberal Alliance, Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti samt SF indgået en aftale om, at de sammen skal stå bag Københavns budget for ikke bare 2024, men også 2025 - uden Enhedslisten og Alternativet.

Aftale med sorte elementer

De syv partiers håndslag er indgået flere måneder før starten på de egentlige budgetforhandlinger og er reelt en aftale om en aftale. Enhedslisten ærgrer sig og mener, at københavnerne vil noget andet.

- Det er da forståeligt, at Socialdemokratiet, som er presset, har lyst til forskellige rådhuslege. Men det afgørende bliver, hvad indholdet er. Vi er rådhusets største parti, og vi er vant til at føre rød-grøn politik. Derfor er det ærgerligt at se en aftale, der rummer sorte elementer som Lynetteholm, der er klimaskadelig, en betontunnel tværs gennem byen samt betonhuse og -kældre til parkering - og øget trafik. København har brug for det stik modsatte, og det vil vi stadig arbejde for fremover, siger Line Barfod til TV 2 Kosmopol.

Hun afviser, at de forestående to budgetforlig skulle gøre det sværere for Enhedslisten at få den trafikplan, der blev præsenteret mandag, igennem.

- Der er gode chancer for at få det igennem. Det er jo det, københavnerne ønsker, og som vi er valgt på. Andre tog også positivt imod udspillet, siger hun.

Line Barfod mener, at det samarbejde, de syv kommende "budget-partier" på rådhuset har indgået, ikke afspejler vælgernes ønsker.

- Siden valget har vi vist, at vi kan få ting igennem på kryds og tværs. Københavnerne ønskede en rød-grøn politik. Og så går man den modsatte vej. Det er ærgerligt, siger hun til TV 2 Kosmopol.

Alternativet: Blåstempling af udemokratiske, sorte projekter

Ud over Enhedslisten er også Alternativet (der var med i forliget om 2023-budgettet), sat uden for.

-Den her aftale tyder på en videreførelse af Frank Jensen-modellen, hvor man beder andre partier om at blåstemple sorte projekter, der ikke har noget med et kommunal-budget at gøre. Det er udemokratisk, at børnene, de udsatte og kulturen - som har alt på spil i et kommunalbudget - skal tages som gidsel for Lynetteholmen, skriver partiets Emil Sloth Andersen i en pressemeddelelse.

Partiet begræder i særdeleshed, at det er partierne, der støtter Lynetteholm-projektet, som nu går sammen:

- Vi er dybt bekymret over, at man nu overhører de vælgere, der gav København et grønt jordskredsvalg. Vi kan se, at Lynetteholm-flertallet ikke vil lave om på sorte, asfalterede traditioner. Vi vil kæmpe konstruktivt videre for at vise, at der er et grønt alternativ for København, hedder det i pressemeddelelsen.









Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik