Læge til Palæstina-demonstration: "Jeg har grædt mellem mine operationer"

Søndag var flere tusinde mennesker på gaden til demonstration for Palæstina. I artiklen her kan du få et indblik i, hvordan krigen mellem Israel og Hamas påvirker hverdagen for nogle af demonstranterne.

For Suher Othman er demonstrationer for Palæstina blevet hverdag.

I hvert fald har hun den seneste tid brugt meget energi på at arrangere og være med til demonstrationer.

Søndag var ikke en undtagelse, for her gik Suher Othma nemlig med til en af de mest omfattende demonstrationer for Palæstina i København, hvor flere tusinde mennesker var mødt op.

(Artiklen fortsætter efter boksen).

Forstå krigen mellem Israel og Hamas

 • Den 7. oktober angreb terrororganisationen Hamas flere israelske kibbutzer, byer og en musikfestival nær grænsen til Gaza.

 • Ifølge israelske myndigheder blev omkring 1200 israelere dræbt, og der blev taget flere end 200 gidsler.

 • Efterfølgende har Israels militær (IDF) svaret igen med massive bombardementer og en landoffensiv i Gaza, der er kontrolleret af Hamas.

 • Ligeledes har Israels militær i perioder afskåret befolkningen i Gaza for vand, elektricitet og nægter nødhjælp at krydse grænsen ind til det palæstinensiske område-

 • Angrebene mod Hamas har kostet tusindvis af civile liv. Det samlede dødstal i Gazastriben er ifølge Gazas sundhedsministerium, der er kontrolleret af Hamas, 17.487 personer – heraf tusindvis af børn.

 • Siden krigen brød ud har propalæstinensiske demonstrationer - næsten dagligt - fyldt i Københavns gader. Her er der blandt andet blevet demonstreret imod Israels angreb i Gaza og drabene på civile.

 • Lignende demonstrationer har fundet sted i mange europæiske storbyer som London, Rom og Berlin, ligesom der i byer som Sydney, Seoul og New York har været demonstrationer for Palæstina.

Demonstrationen gik under navnet ”Hele Danmark på Gaden for Palæstina – Våbenhvile nu!” – en demonstration, der ifølge arrangørerne blandt andet kaldte på øjeblikkelig og varig våbenhvile i krigen mellem Israel og Hamas.

Nedenfor kan du møde et lille udpluk af de personer, der går på gaden for Palæstina og hertil få et indblik i, hvordan krigen mellem Israel og Hamas påvirker dem i deres hverdag.

Mød demonstranterne, der går på gaden for Palæstina

1

Suher Othman

Foto: Sofie Hansen/TV 2 Kosmopol

Suher Othman deltog søndag til demonstrationen for Palæstina.

Til dagligt arbejder hun som overlæge.

Hvorfor er du her i dag?

- Det er fordi, at jeg gerne vil støtte mine kollegaer i Gaza. De arbejder under umenneskelige forhold - forhold, som ingen læge vil kunne arbejde under. Så derfor står jeg her i dag. For at støtte dem, men også for at sige nej til det her folkedrab, der foregår lige for øjnene af os i Gaza.

Hvordan påvirker situationen din hverdag?

- Det har påvirket mig rigtig, rigtig meget. De seneste to måneder har jeg været ked af det, nedtrygt. Jeg har grædt på arbejde. Mellem mine operationer har jeg grædt. Mellem mine patienter har jeg grædt, når jeg sidder i ambulatoriet.

- Jeg er jo selv palæstinenser og dansker, og jeg er født og opvokset i Danmark, så er jeg jo læge, og så er jeg mor. Så det vil sige, at jeg har mange roller, jeg har mange kasketter, så det hele rammer mig utroligt dybt, helt ind i hjertet.

Hvem taler du med til dagligt om situationen?

- Der er familie og venner, og så har jeg rigtig mange kollegaer, danske kollegaer, som støtter mig på min egen afdeling. Det havde jeg ikke forventet. Jeg får utrolig meget støtte af jordmødre, sygeplejersker og læger, og det er fantastisk. Bare her i fredags, hvor en af mine kollegaer kommer over og spørger mig: "hvordan har du det?" Og så bryder vi begge to i gråd, og så krammer alle sygeplejerskerne mig. Det, synes jeg, er fantastisk at opleve på min arbejdsplads.

2

Houssein Hariri

Foto: Sofie Hansen/TV 2 Kosmopol

Houssein Hariri var også til stede under søndagens demonstration i København.

Han har været til cirka halvdelen af de demonstrationer, der er blevet afholdt indtil nu.

Hvor meget går du og tænker på det, der sker lige nu?

- Hele tiden. Jeg laver ikke andet end at sidde og glo ned i min telefon. Det fylder sindssygt meget for os, og vi bliver nødt til at følge med i det.

- Det kan godt være, at der er nogle dage, hvor man sidder til klokken 03 om natten, og sidder og glor i sin iPhone og kigger på børn, der mangler lemmer, og døde mennesker, der hænger i træer, fordi de er blevet blæst væk fra deres hjem. Det gør ondt i sjælen. Men det er nødvendigt (at følge med, red.). Du er nødt til at blive konfronteret med virkeligheden.

Hvem taler du med om alle de her ting til dagligt?

- Familie, søskende, forældre, min kæreste, tætte venner. Jeg snakker med alle om det. For mig er det ikke bare en forbigående historie. For mig er det noget, der er hverdag. Det er noget, der har været der siden for altid. Vi prøver selvfølgelig også at have en normal hverdag kørende ved at gå ud og lave ting, som også giver os lidt glæde, men som udgangspunkt, så er det jo bare noget, der sidder fast.

Hvad håber du på, at der på kort eller længere sigt kommer til at ske?

- Jeg håber, at Palæstina bliver frit. Helt inderst håber jeg, at jeg er i live til at se en dag, at palæstinensere, jøder, muslimer, kristne kan leve sammen med fred og ro. Kan respektere hinandens kultur, religion, hellige bøger, moskéer, synagoger, kirker.

3

Signe Flyvbjerg

Foto: Rasmus Ahlefeldt Simonsen / TV 2 Kosmopol

Signe Flyvbjerg har været med til Palæstina-demonstrationer mange gange. Både med og uden sit barn.

Hvordan påvirker krigen mellem Israel og Hamas din hverdag?

- Det påvirker mig enormt meget. Jeg ser mine medmennesker på gaden, palæstinensiske medborgere, som ikke får lov at blive anerkendt som mennesker. Det, at vi ikke anerkender palæstinenserne i Palæstina som nogle mennesker, det er værd at beskytte og sørge over. Det betyder også, at mine medborgere, som er dansk-palæstinensere, oplever sig selv som værende ikke noget værd i vores samfund, og det synes jeg er fuldstændig forfærdeligt.

Er der noget, du gør anderledes, som du ikke gjorde før krigens udbrud?

- Jeg plejede jo ikke at gå til demonstration hver dag. Jeg er også opmærksom på, hvad jeg køber, og hvor jeg handler. At jeg ikke vil støtte firmaer, som handler med Israel, eller hvor Israel tjener på det.

- Men jeg vil sige at på den positive side, så har jeg oplevet at blive del af et rigtig stort fællesskab af mennesker. Vi er mange, og vi er fælles om den sorg og vrede. Det har været en gave.

Hvem taler du med omkring hele situationen?

- Jeg er så heldig, at jeg har en familie, som ser tingene ligesom jeg gør, som godt kan se, at der taler om frygtelige forbrydelser mod menneskeheden. Så jeg taler med min familie og mine venner om det.

Hvad håber du på, der kommer ud af demonstrationerne?

- Jeg håber, at vi kan råbe politikerne op, og at regeringen vil gøre, hvad de kan for i første omgang at lave våbenhvile og sanktioner mod Israel, og at vores regering lever op til de internationale krav, som de har skrevet under på. Så håber jeg, at medierne, som for eksempel jer (TV 2 Kosmopol, red), vil give det noget større opmærksomhed, så vi også kan sikre så stor opbakning i befolkningen som muligt.

Ifølge Facebook-begivenhed for søndagens demonstration har demonstranterne fire krav:

 • Øjeblikkelig og varig våbenhvile

 • Ubegrænset adgang til nødhjælp

 • En ende på den ulovlige belejring af Gaza

 • Frigivelse af de over 7000 palæstinensiske gidsler i Israel mod frigivelsen af de resterende israelske gidsler i Gaza.

Oversigt

Seneste nyt

  Overblik

  Overblik

Oversigt

Seneste nyt

  Overblik

  Overblik