Et ja mod et nej.
Det er den overordnede realitet skåret helt ind til benet, når legalisering af cannabis er op til debat mellem Københavns Borgerrepræsentation og regeringen.
For når spørgsmålet går på, om hash skal legaliseres, er der i Københavns Borgerrepræsentation et bredt flertal for at iværksætte en treårig forsøgsordning med kontrolleret legalisering af hash.
Omvendt afviser regeringen forsøgsordningen, og de har dermed ingen planer om at legalisere hash.
Det har indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V) tidligere udtalt til TV 2.
På trods af de øjensynligt modsatrettede holdninger til legalisering af hash mellem Københavns Borgerrepræsentation og regeringen har Københavns Kommune fortsat inviteret københavnere, eksperter og folketingspolitikere til debatmøde om netop legalisering af cannabis.
Mødet fandt sted mandag i Islands Brygge Kulturhus, og indkaldelsen til mødet sker på baggrund af det skyderi på fristaden Christiania, hvor en mand mistede livet og flere andre blev ramt af skud.
Vil holde gang i diskussionen
Københavns overborgmester, Sophie Hæstorp Andersen (S), er klar over, at spørgsmålet om legalisering af hash deler vandene, men hun håber, at stormødet mandag kan sætte gang i en nuanceret debat, hvor der ifølge Københavns Kommune blandt andet bliver trukket på erfaringer fra andre vestlige lande - eksempelvis Tyskland.
Selv håber Sophie Hæstorp Andersen da også, at forsøgsordningen bliver en realitet.
Hun mener blandt andet, at legaliseringen både vil hjælpe folk til at kunne købe det rigtige, så de ikke køber noget, der er for stærkt, og så vil det samtidig tage brødet ud af munden på banderne.
- Vi skal væk fra kun at diskutere for og imod, men hvordan det i praksis kan lade sig gøre, siger Sophie Hæstorp Andersen til TV 2 Kosmopol.
(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)
Legalisering af cannabis i udlandet
I flere andre lande er legalisering af cannabis da også blevet en realitet. Eksempelvis har man i lande som Portugal, Uruguay og USA valgt at afkriminalisere eller legalisere cannabis.
I Holland har det i mange år været lovligt via den såkaldte coffee shop-model.
I Tyskland er der en lov på vej, der legaliserer rekreativt brug af cannabis. Det betyder, at man sandsynligvis snart vil kunne købe og indtage cannabis helt lovligt.
Lovforslaget i Tyskland vil gøre det lovligt for voksne at besidde op til 25 gram hash, have 3 cannabisplanter i hjemmet og købe cannabis i særlige hashklubber.
Ønsket om legalisering af cannabis i Københavns Kommune går på den såkaldte Københavnermodel. Modellen går overordnede ud på, at +18 årige med adresse i Danmark legalt kan købe højst 5 gram hash i fem til seks kommunale udsalgssteder i København.
Forretningerne skal være bemandet med særligt uddannet personale, der skal kunne skabe kontakt til brugerne, udøve relevant forebyggelse, spotte misbrug og brobygge til behandling.
Regeringen har ingen planer om at legalisere hash.
Det er dog regeringen, der endeligt skal tillade forsøgsordningen - men deres melding er klar. De har ingen planer om at legalisere cannabis.
Alligevel holder Københavns Kommune fast i at afholde debatmødet mandag.
Når regeringen ikke ønsker at legalisere cannabis, hvorfor afholder I så mødet?
- Det gør vi fordi, det er det rigtige. Vi vil gerne holde diskussionen i gang, uagtet at vi fem gange har skrevet til fem forskellige regeringer, siger Sophie Hæstorp Andersen, der tror på, at cannabis en dag bliver legaliseret.
Moderaterne vil kortlægge fænomenet
Det er ikke første gang, at Københavns Kommune har ønsket at legalisere hash.
Blandt andet godkendte københavnske politikere med et bredt flertal i Københavns Borgerrepræsentation tilbage i 2019 at iværksætte den treårige forsøgsordning med legaliseret salg af hash i Københavns Kommune.
Også i 2022 lød et medlemsforslag fra Enhedslisten, Socialdemokratiet og Venstre i Københavns Borgerrepræsentation at lovliggøre hash og cannabis. Venstre havde ellers tidligere kategorisk afvist at lægge stemmer til at legalisere cannabis.
Bag flertallet om forsøgsordningen er Enhedslisten, Socialdemokratiet, Radikale Venstre, SF, Venstre, Alternativet og Liberal Alliance, mens Konservative, Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti er imod.
Flere politikere fra Københavns Borgerrepræsentation deltog da også til mødet mandag.
Alle medlemmer af sundheds- og retsudvalget i Folketinget var også inviteret, og her deltog gadejurist og folketingsmedlem Nanna W. Godtfredsen (M), der også er medlem af retsudvalget fra Moderaterne.
Ifølge hende er cannabis-fænomenet både under undersøgelse, kortlægning og nærmere afklaring i Moderaterne, men hun påpeger, at partiet ikke har en færdig cannabis-politik.
Hun har dog en klar holdning selv til cannabisområdet og til Københavns Kommunes forslag om legalisering af cannabis.
- Det her forslag, der ligger, trækker slet ikke på den erfaring og viden, der er. Det skal selvfølgelig være den bedst mulige model, når man kommer dertil, siger hun og fortsætter:
- For mit vedkommende med den erkendelse at cannabis er her ligegyldigt, hvad fanden vi synes om det, om vi kan lide det eller ej, eller om vi er ligeglade, så er det her. Der mener jeg, at det er bedre, at vi påtager os at stå for reguleringen fremfor fortsat at lade den være overladt til underverdenen, siger Nanna W. Gotfredsen til TV 2 Kosmopol.
Nanna W. Gotfredsen ser mandagens møde som et led i den store offentlige debat, som hun selv har råbt på længe. Hun mener blandt andet, at den offentlige debat mangler viden på området.
- Jeg tænker ikke, at et enkeltstående møde ændrer verden med et trylleslag, men jeg tænker, at det er vigtigt angement i den fortsatte offentlige samtale, hvor der forhåbentligt er nogen, der bliver klogere, siger Nanna W. Gotfredsen.
Ingen planer om legalisering
Regeringens indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde er også inviteret til mødet.
Ministeren deltog dog ikke i mødet, oplyser Indenrigs- og sundhedsministeriet til TV 2 Kosmopol.
Indenrigs- og sundhedsministeren har heller ikke haft mulighed for at stille op til et interview, men i et skriftligt svar til TV 2 Kosmopol siger Sophie Løhde følgende:
- Regeringen har ingen planer om at legalisere hash.
Ministeren har også tidligere sendt et brev til Københavns Kommune vedrørende forsøgsordningen.
Her skriver hun, at regeringen er opmærksomme på udviklingen i flere vestlige lande i forhold til legaliseringen af cannabis, men at de afviser en legalisering af cannabis - blandt andet grundet skadevirkningerne ved stoffet.
(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)
Det siger Sundhedsstyrelsen om cannabis
Cannabis er det mest udbredte stof blandt unge. Ved regelmæssigt brug af cannabis bliver man mere sløv, langsom og ligeglad. Man mister initiativ samt koncentration, nogle bliver nedtrykte, og det bliver sværere at løse problemer. Derfor kan brug af cannabis særligt blandt unge, gøre det svært at gennemføre skole og uddannelse eller fastholde et arbejde.
Akutte skadevirkninger er blandt andet:
Forringet opmærksomhed, hukommelse og psykomotorisk præstation under rus
Øget ulykkesrisiko i trafikken under påvirkning. Risikoen forøges ved kombineret brug af cannabis og alkohol.
Forgiftningspsykoser
Angst og panik
Skadevirkning af længerevarende, hyppigt forbrug er blandt andet:
Udvikling af afhængighed
Øget risiko for kronisk bronkitis og nedsat åndedrætsfunktion.
Forringelser af opmærksomhed og hukommelse og motorisk koordinering ved daglig brug. Det medfører negative konsekvenser for funktionsevne mht. uddannelse, komplekse arbejdsopgaver, trafik.
Øget risiko for psykotiske symptomer
Øget risiko for kræftsygdom i luftvejene Konsekvenser for børn af cannabisbrugere under graviditet og børn der bliver ammet af cannabisbrugere
Kilde: Sundhedsstyrelsen
Selvom regeringen ikke er for en legalisering af cannabis, så vil overborgmester Sophie Hæstorp Andersen fortsat kæmpe for deres sag.
- Det handler om at gå nye veje. Hvis det ikke virker, så kan man altid gå tilbage. Jeg tror, det er vigtigt at få testet det i praksis, siger hun til TV 2 Kosmopol.