Lokale beder om hjælp: Op mod 40 hjemløse skræmmer folk væk fra nabolag

Store problemer med hjemløse i Folkets Hus og på biblioteker på Nørrebro. Derfor har lokale aktører nu bedt politikerne om hjælp - og de har også selv en løsning på problemet.

Flere steder på Nørrebro har de i en årrække kæmpet med hjemløse, som søger indendørs i offentligt tilgængelige bygninger - blandt andet bibliotekerne, Hillerød Svømmehal og i Folkets Hus.

Problemet er lige nu særligt stort omkring kulturhuset Folkets Hus, hvor hjemløse, misbrugere og psykisk syge hænger ud, og det skaber utryghed blandt de frivillige, der driver Folkets Hus og dem, som bruger stedet - for eksempel mødre- og studiegrupper. 

quote De hjemløse hænger i stolene, nogle af dem får vredesudbrud, og det skræmmer andre væk.

Mogens Petersen, forperson, Nørrebro Lokaludvalg

Ifølge Mogens Petersen, forperson for Nørrebro Lokaludvalg, er det en gruppe på 30-40 hjemløse - primært mænd - som søger ro og husly. 

- De hjemløse hænger i stolene, nogle af dem får vredesudbrud, og det skræmmer andre væk. De hjemløse kommer til at sætte en stemning, så andre ikke har lyst til at være der, siger Mogens Petersen til TV 2 Kosmopol.

Appellerer til politikere i brev

De lokale aktører frygter for situationen, hvis der ikke bliver fundet en løsning.

Derfor har Nørrebro Lokaludvalg og den frivillige morgenmadscafé for hjemløse, YouPeople, der holder til i Folkets Hus, nu skrevet et brev til socialborgmester Karina Vestergård Madsen (EL) og socialudvalget i Københavns Kommune.

- Hvis ikke der gøres noget, så fortsætter problemerne, og Folkets Hus kan blive rigtig kritisk at drive videre, siger Mogens Petersen.

I brevet står der blandt andet:

"I Folkets Hus er det frivillige unge mennesker, der kan stå overfor 40 hjemløse mænd, der optager rummet fra åbning til lukketid. Her har man da også mistet en kæmpe gruppe af de frivillige, da det har været utrygt for dem at være der. Det her er ikke en opgave, som frivillige i Folkets Hus skal løse. Der mangler simpelthen et sted, som man kan henvise til."

Har selv fundet løsning på problemet

I brevet kommer lokaludvalget og Youpeople med en konkret løsning på hjemløseproblemet: Et dagtilbud, hvor de hjemløse kan søge hen i stedet for kulturinstitutionerne. 

Og på Griffenfeldsgade, tæt på Folkets Hus, er der et 120 kvadratmeter stort lokale, som ville være perfekt til formålet - og hvor morgenmadscaféen også vil kunne rykkes hen:

- Det er indenfor gåafstand. Man rykker morgenmadscaféen derhen, og så kan de hjemløse være der resten af dagen. Så er der et sted, de kan henvises til, siger Mogens Petersen.

Dagtilbud vil koste 3,3 millioner årligt

Det er Kirkens Korshær, der driver hjemløsecaféen YouPeople i Folkets Hus. Caféen er drevet af frivillige og har åbent fra klokken 7.00 til 11.00. 

Her er man også meget opmærksom på udfordringerne, når de hjemløse bliver hængende i kulturhuset.

- De mennesker, der lever på gaden, som er nødsaget til at søge indendørs, føler sig jaget rundt. Samtidig har det den konsekvens, at de andre borgere føler sig utrygge og føler ikke, der kan være plads til dem, siger Jonas Jakobsen, konstitueret regionschef i Kirkens Korshær i Storkøbenhavn til TV 2 Kosmopol.

- Det er vigtigt, at hjemløse mennesker har et værdigt sted, hvor de kan søge hen, så de kan få den ro og det hvil, de fortjener, siger Jonas Jakobsen.

Det vil dog kræve, at politikerne kommer med en pose penge, hvis Kirkens Korshær skal drive det. Det vil nemlig betyde, at der skal være mindst to lønnede ansatte på arbejde ad gangen, hvis man har en åbningstid fra klokken 7.00  til 20.00.

quote Jeg synes, det er helt genialt, at løsningen kommer fra dem selv

Line Ervolder (K)

- Vi vil gerne gøre en ekstra indsats, men vi kan ikke gøre det uden finansiering. Det vil kræve omkring 3,3 millioner kroner i lønudgift om året. Derudover er der husleje og forplejning, siger Jonas Jakobsen.

Politikere hilser forslag velkommen

På Københavns Rådhus vil socialborgmesteren gerne gå i dialog.

- Situationen ved Folkets Hus bekymrer mig, og jeg er helt bevidst om, at det er en utryg situation – både for de frivillige, ansatte og for de hjemløse. Jeg er gået i tænkeboks og kommer til at gå i dialog med Nørrebro Lokaludvalg og Kirkens Korshær om, hvad vi kan gøre, siger Karina Vestergård Madsen fra Enhedslisten i et skriftligt svar til TV 2 Kosmopol.

Hos Konservative vil Line Ervolder gerne hjælpe med at finde en løsning.

- Jeg synes, det er helt genialt, at løsningen kommer fra dem selv. Jeg synes, det er en reel problematik. Det er synd for de hjemløse, der skal hoppe fra tue til tue, og synd for borgerne. Jeg synes, det er en rigtig en god idé. Der er ikke så mange modargumenter, siger hun til TV 2 Kosmopol.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik