Mændenes Hjem uddeler små poser med hvidt pulver til stofmisbrugere

Misbrugere skal bruge det hvide pulver, når de tilbereder deres stof, og det skal erstatte salmiakspiritus, der er mere farligt.


Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Små poser indeholdende hvidt pulver til stofmisbrugere uddelt af socialarbejdere.

Det kan lyde som en helt forkert vej at gå ned af, men der er en god forklaring på initiativet, der er et led i en generel indsats fra Mændenes Hjem.

Det hvide pulver i de små poser er såkaldt bikarbonat, der også er kendt som natron - helt det samme som de fleste har i køkkenskuffen. Og bikarbonatet er et vigtigt skadesreducerende tilbud.

Det oplyser Mændenes Hjem på sin Facebook-side.

- Det er ligesom at uddele rent værktøj, altså rene kanyler, rene pumper og spritservietter. Mennesker, der ryger deres stoffer, bruger ofte salmiakspiritus til at tilberede stoffet i - men salmiakspiritus er farligt og kan give ætseskader. Bikarbonat kan det samme, og er et sikrere alternativ, så derfor arbejder vi på at gøre bikarbonat så tilgængeligt som muligt, siger Majken Fuglsang, sundhedsfaglig leder hos Mændenes Hjem, til TV 2 Lorry.

Hun afviser, at man med hjælpen opfordrer brugerne af Mændenes Hjem til et misbrug. Der er i forvejen et stofindtagelsesrum, hvor der kan indtages stoffer under ordnede og sikre forhold.

quote Det er ligesom at uddele rent værktøj, altså rene kanyler, rene pumper og spritservietter.

Majken Fuglsang, sundhedsfaglig leder hos Mændenes Hjem.

Princippet er, at brugerne vil indtage stoffer under alle omstændigheder, og derfor kan man ligeså godt gøre det sikkert for dem.

- Bikarbonat er en del af det. Vi fik stofindtagelsesrum i Danmark i 2012, og der er ikke set nogen stigning i indtagelsen af stofindtag. Tværtimod behandler vi omkring 15-20 overdoser om måneden, som ellers kunne have haft alvorlige konsekvenser, og der er mindre stofrelateret affald på gaden og stofindtagelse i det åben rum, siger Majken Fuglsang.

Sådan ser fixerummet ud i Skyen ved Mændenes Hjem på Vesterbro.
Sådan ser fixerummet ud i Skyen ved Mændenes Hjem på Vesterbro.
Foto: Niels Ahlmann Olesen / Scanpix Denmark

Stofmisbrugere pakker selv poser

Mændenes Hjem uddeler et par hundrede poser med bikarbonat om dagen. Det er dog langt fra noget nyt tiltag, da man i flere år har tilbudt det til stofmisbrugere på linje med for eksempel rene kanyler.

- Det er frijobbere, som sidder og pakker det, hvilket er mega sejt. Det er stofbrugere, som på den måde tjener lidt penge, siger Majken Fuglsang.

Selvom stofindtagelsesrummet hjælper rigtig mange misbrugere, så oplevede København for få år siden en markant stigning i antallet af narkodødsfald.

Fra 2018 til 2019 var der en stigning fra 36 til 54 personer, der døde af en overdosis.

Det skete på trods af, at man i 2016 åbnede et nyt stofindtagelsesrum på Vesterbro, der går under navnet H17, så der i dag er to faste fixerum i København, hvor man kan tage stoffer under kontrollerede forhold.

Narkodødsfald skyldes primært, at misbrugere er blevet forgiftet af flere stoffer, de har indtaget samtidig. I gennemsnit finder man mellem fire og fem forskellige stoffer hos de døde.

_Vis mere
MPPC_103_V1_2

Politiet vil ændre på farlig opførsel på cykelstierne

Skoletoilet Rådmandsgade Skole

Lang og klam udsigt til bedre toiletforhold på skoler:
På Nørrebro må fem børnehaveklasser deles om to toiletter

Vis mere