Mettes lejlighed raseret efter brand i batteri - slukning krævede særlig indsats

Antallet af brande i batterier til eksempelvis elcykler er stigende, og man bør være opmærksom for at undgå ulykker, lyder opfordringen.

Stanken af røg og sod er stadig kvalmefremkaldende i Mette Paus’ brandhærgede lejlighed på Blegdamsvej i København.

Væggene er sortsmudsede, og på gulvet flyder rester af det, der engang stod på hylder.

Ved et tilfælde var Mette Paus ikke hjemme, da branden opstod forrige søndag den 5. maj. Normalt ville hun ellers have taget en middagslur, men i stedet var hun ude på indkøb.

- Det er vanvittigt. Jeg begyndte bare at græde. Fuldstændig vanvittigt, siger Mette Paus til TV 2 Kosmopol.

quote Jeg begyndte bare at græde. Fuldstændig vanvittigt

Mette Paus

Klokken 10.38 ringede Mette Paus for at slå alarm. 

Da Hovedstadens Beredskab nåede frem, kunne de konstatere, at der var en “mindre brand i elektronisk udstyr,” lød det på det sociale medie X.

Hovedstadens Beredskab oplyser til TV 2 Kosmopol, at beredskabet slukkede branden og derefter lagde et “brandskadet batteri” i en større affaldscontainer, de havde fyldt med vand.

Mette Paus filmede beredskabet i aktion i forbindelse med branden.

Københavns Politi oplyser til TV 2 Kosmopol, at man har gennemført en brandundersøgelse. I den forbindelse “blev arnestedet for branden lokaliseret til med al sandsynlighed at have været et elbatteri. Sagen er derfor efterfølgende henlagt,” oplyser Københavns Politi til TV 2 Kosmopol.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Det var på en hylde her på hjørnet - der nu er væk - at branden ifølge Mette Paus opstod.
Det var på en hylde her på hjørnet - der nu er væk - at branden ifølge Mette Paus opstod.
Foto: Marius Godballe/TV 2 Kosmopol

Mette Paus er efter en ulykke blevet lam, og hun har i flere år været afhængig af at kunne lade batterier til adskillige hjælpemidler op. Eksempelvis kørestol og varmepuder.

- Og det har jeg haft i tre år, og der er aldrig sket noget.

Mette Paus troede ellers, at hun havde sikret sig mod brand fra sine elinstallationer og opladere. Hun siger, at hun har fået en elektriker til at undersøge, om alt var i orden.

Men nu har branden givet Mette Paus noget at tænke over.

- Læren ved det her er, at jeg kan ikke oplade noget, når jeg er i min seng. Og hvis jeg taber nogle powerbanks, så bliver de smidt ud.

(Artiklen fortsætter efter boksen)

Spørg Os - Formular

_


Tendens til flere brande i batterier

De senere år har vi fået langt flere såkaldte lithium-batterier i vores hjem - de bliver blandt andet brugt i powerbanks og batterier til eksempelvis elcykler.

For knap en måned var et batteri fra en elcykel tilsyneladende skyld i en kæmpe brand i Nordvest. Tre opgange måtte evakueres, ingen kom til skade men branden spredte sig hurtigt til bygningens tag, da ilden fik fat i lejlighedens loft.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Brand i en beboelsesejendom på Landsdommervej i Københavns Nordvestkvarter 20. april.
Brand i en beboelsesejendom på Landsdommervej i Københavns Nordvestkvarter 20. april.
Foto: Thomas Sjørup/Ritzau Scanpix

Og der er helt generel en tendens til, at brandvæsnet rykker ud til flere tilfælde af brande i lithium-batterier. I 2021 blev der ifølge Beredskabsstyrelsen registreret 75 brande, året efter steg det til 106 brande, og i 2023 var tallet 131.

Operationschef og indsatsleder ved Hovedstadens Beredskab, Tim Ole Simonsen, oplyser til TV 2 Kosmopol, at to ud af tre af disse brande opstår, når batteriet ligger til opladning, og der er særlig risiko, hvis batteriet er defekt.

- Problemet er lithium, der er et kemikalie, som kan brænde ret voldsomt, hvis det bryder i brand.

- Det kan være farligt, fordi der bliver flyttet energi fra ledningsnettet, og der kan opstå varme i forbindelse med det. Men det er også der, hvor det afslører sig, hvis der er en fejl, siger Tim Ole Simonsen.

(Artiklen fortsætter efter billederne.)

Mette Paus bruger flere batterier og powerbanks i sin hverdag.
Mette Paus bruger flere batterier og powerbanks i sin hverdag.
Billeder fra Mette Paus' lejlighed.
Billeder fra Mette Paus' lejlighed.
Billeder fra Mette Paus' lejlighed.
Billeder fra Mette Paus' lejlighed.

Han fortæller, at brandvæsnet i New York har advaret borgere i forhold til brug af lithium-batterier.

- Man har haft brande med dødsfald i New York med baggrund i opladning af de her ting. Så vi råder til, at man har absolut bevågenhed på det, siger Tim Ole Simonsen.

Sådan sikrer du dig

Han understreger, at man ikke skal være bange for at oplade sine batterier i hjemmet - men man skal tænke sig om.

(Artiklen fortsætter efter boksen.)

Gode råd: Sådan sikrer du dig mod brand i batterier

  • Vær først og fremmest opmærksom på, hvor du køber batteriet, og hvor det bliver repareret. Der er sammenhæng mellem pris og kvalitet.

  • Undgå batterier, der er meget billige og som sælges af leverandører uden for EU.

  • Når batteriet begynder at blive sløvt, skal man være opmærksom på, hvilke certificeringer reparatøren har.

  • Læg aldrig tøj eller lignende ovenpå eller ved siden af under opladning af batteriet

  • Oplad din enhed i afstand til det område, hvor du selv opholder dig

  • Gå aldrig fra et batteri, der lader op

  • Batteriet kan også oplades udenfor, så længe det ikke bliver vådt eller udsættes for hård frost

  • Man skal kunne lukke døren til det rum, hvor batteriet bliver ladt op.

  • Sørg for at have røgalarmer installeret i dit hjem

  • Hvis du er faldet på din elcykel eller på dit elløbehjul kan der være risiko for, at batteriet er beskadiget. Det øger risikoen for, at der kan opstå brand. Henvend dig i stedet til forhandleren for at finde ud af, om du kan bruge batteriet eller om du skal skille dig af med det på en genbrugsstation. Orienter personalet om, at batteriet er beskadiget.

  • Et litiumion-batteri brænder videre, selvom man forsøger at kvæle ilden. Derfor hjælper hverken skum, pulver eller et vådt håndklæde, ligesom der skal meget vand til, fordi batteriet skal nedkøles, før branden stopper – og det er ikke i praksis muligt derhjemme. Derfor kan man for eksempel oplade batteriet i en kurv af metaltrådnet på en rest af gipsplade, så det kan bæres ud, hvis det bliver varmt, lugter brændt eller udvikler røg. I så fald skal laderen slukkes som det første.

  • Hvis uheldet er ude, skal du lukke døren til det rum, hvor det brænder og ringe 112.

Kilder: Operationschef og indsatsleder ved Hovedstadens Beredskab, Tim Ole Simonsen, Kristian Sylvester-Hvid, faglig leder ved Teknologisk Institut og TV 2.

Tidligere på året advarede videnscenteret Dansk Brand & Sikring (DBI) mod en ny tendens med flere brugte lithium-batterier i de danske husstande.

Nogle batterier bliver repareret og genanvendt, i nogle batterier bliver metaller genbrugt mens andre ligefrem bliver solgt på et ureguleret brugtmarked, oplyste DBI i en nyhed på deres hjemmeside i februar.

- Second life-batterier er potentielt problematiske, fordi de kan være slidte, misligholdte eller skadede, sagde research consultant hos DBI Agata Gallas-Hulin.

- Det er en stor og reel bekymring for beredskaberne, at ustabile batterier finder vej ind i private hjem, hvor brandfolkene ikke er forberedte på at håndtere situationerne, sagde hun.

DBI er gået sammen med RESC Rednings- og sikkerhedscenter, Hovedstadens Beredskab, genbrugsvirksomheden Stena Recycling, Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, Lund Universitet og Aarhus Universitet i et nyt projekt for at få ny viden om batteribrande- og eksplosioner.

Parterne vil gennemføre en række brandtest af batterier som i sidste ende vil munde ud i en rapport med konkrete anbefalinger til beredskaberne.

Mette Paus oplyser, at hun fortsat regner med at kunne vende tilbage til sin lejlighed, når den er indflytningsklar.

- Jeg kommer tilbage - det er 100 procent. For jeg elsker at være i den her lejlighed.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik