Minidok: Rebeller laver blokader i klimaets navn

- Jeg synes, det er mere etisk at bryde loven end at lade vær, konstaterer Gustav Böll, mens han sidder lænket sammen med en meddemonstrant på en båd, der blokerer trafikken ved Kongens Nytorv i København. 

Han er en del af en oprørsuge, som klimabevægelsen Extinction Rebellion arrangerer i København. Og én af de mere opsigtsvækkende aktioner fandt sted onsdag, hvor man blokerede vejbanerne omkring det trafikale knudepunkt i Indre By.

Kernen i Extinction Rebellions aktivisme er nemlig det, der hedder 'civil ulydighed': En bevidst lovovertrædelse, der begås som protest mod en lov, reform eller lignende, der strider mod ens  overbevisning.

Se TV 2 Lorrys minidokumentar om Extinction Rebellion: 

- Vi bliver ikke repræsenteret af vores politikere lige nu. Vi tror, at borgerne er mere ambitiøse end politikerne, siger aktivist Gustav Böll til TV 2 Lorry. 

Men hvis det er politikerne, I skal tale til, hvorfor skal I så ramme almindelige menneskers hverdag? 

- Det handler om at sætte sig i midten af debatten og i midten af samfundet, og det gør man, når man laver den slags aktioner, svarer Sylvester Langvad, der også er aktivist hos Extinction Rebellion og én af talspersonerne under aktionen på Kongens Nytorv.

Gustav Böll var med i en klimaaktion på Kongens Nytorv i København.
Gustav Böll var med i en klimaaktion på Kongens Nytorv i København.
Foto: Andreas Hentze Madsen - TV 2 Lorry

I alt varede blokaden fire timer, og her var status fra politiet ifølge TV 2, at der var foretaget én anholdelse og rejst foreløbigt 18 sigtelser for overtrædelse af færdselsloven. 

TV 2 Lorry var med op til og under aktionen, og i vores YouTube-video ovenfor ser vi nærmere på civil ulydighed og undersøger, hvorfor aktivisterne mener, at der skal så drastiske metoder til.

Tre krav fra Extinction Rebellion

 • Regeringen skal fortælle sandheden ved at erklære klima- og miljønødstilstand og samarbejde med andre institutioner om at kommunikere det akutte behov for forandring.
   
 • Regeringen skal handle nu for at stoppe tabet af biodiversitet og reducere drivhusgasudledninger til netto nul i 2025.
   
 • Regeringen skal oprette og ledes af et borgertings beslutninger omkring klima- og miljøretfærdighed.

Kilde: Extinction Rebellion

 
 
Foto: Extinction Rebellion Danmark

Oversigt

Seneste nyt

  Overblik

  Overblik

Oversigt

Seneste nyt

  Overblik

  Overblik