Nedstyrtningsfare på renoveret skole: Lærere frygter for børn og ansattes sikkerhed

Efter en milliondyr renovering på Bavnehøj Skole i København havde lærere og elever glædet sig til bedre forhold. Men efter renoveringen har fejl på fejl vist sig - og trods udbedringer er den stadig helt gal med vinduerne.

Solen bager fra en skyfri himmel, og inde i klasseværelserne stiger temperaturen støt op ad dagen. Lærere og elever sveder bravt, og de kan ikke få meget hjælp fra frisk luft udefra ved at åbne vinduerne. For trods en renovering sidder de store vinduer så løst, at de nu ikke må åbnes mere end få centimeter - ellers er der risiko for, at de styrter ned på børn, der opholder sig på plænen nedenfor.

- Jamen, der er da risiko for børnenes - og for den sags skyld - personalets liv. Det kan vi da ikke stå med ansvaret for, lyder det fra Monica Edelmann, der er lærer på Bavnehøj Skole.

Skolen har lige været gennem en større renovering. Men da arbejdet var færdigt, var det ikke ligefrem gæstfrie forhold, elever og lærere vendte tilbage til. Loftsplader faldt ned. Skabslåger faldt af og dørkarme gik i stykker.

quote Det er farligt - og så er det spild af både tid og skatteborgernes penge.

Monica Edelmann, lærer

Og så var der vinduerne. 

For når de blev åbnet for at skaffe frisk luft til de beklumrede klasselokaler, gik de i flere tilfælde stykker og endte med at hænge i et enkelt hængsel, mens lærere og elever fortvivlet prøvede at få vinduet lukket, inden det styrtede til jorden. 

Renoveringen blev udbedret - men nu melder skolens ansatte, at den igen er gal med vinduerne. Og de er så tunge, at det skaber stor utryghed.

Lærer frygtede at tabe tungt vindue

For få dage siden ville en lærer åbne for at få frisk luft inde i klasseværelset, og hun endte med at stå og holde det tunge vindue.

- Hun fortalte mig bagefter, at hun var i tvivl om, hvorvidt hun kunne holde det, og hun vidste, at hvis hun ikke kunne, så var der risiko for, at nogen blev slået ihjel. Det er da rystende, siger Monica Edelmann.

Hun har svært ved at forstå, at skolen først renoveres, og når det så viser sig, at der er fejl - så bliver de kun delvist udbedret.

- Man må da ryste på hovedet. Det er farligt - og så er det spild af både tid og skatteborgernes penge, mener hun og understreger, at selv om mange af kollegerne føler som hun gør, så udtaler hun sig på egne vegne.

Vinduerne er nu i færd med at blive sikret sådan at det ene fag kan åbnes delvist, mens det andet fag er blokeret med en skrue. Og hvor det på varme dage førhen var normalt at lade vinduerne stå helt åbne for at skaffe frisk luft til lærere og elever, så kan det ikke længere lade sig gøre, 

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Lærer Monica Edelmann lægger ikke skjul på, at hun og hendes kolleger føler sig utrygge ved de store vinduer, som nu er sikret ekstra med en haspe, der betyder, at de kun kan åbnes delvist.
Lærer Monica Edelmann lægger ikke skjul på, at hun og hendes kolleger føler sig utrygge ved de store vinduer, som nu er sikret ekstra med en haspe, der betyder, at de kun kan åbnes delvist.

Angst for at sende sønnen i skole

Camilla Hübschmann er mor til en dreng, der går i 6. klasse på Bavnehøj Skole. Hun lægger ikke skjul på, at hun er utryg ved situationen, og at hun har været angst for at sende sin søn i skole.

quote Københavns Kommune holder simpelt hen ikke godt nok øje med kvaliteten af de håndværksopgaver de køber.

Camilla Hübschmann, mor til elev

- Det er da dybt foruroligende. Og nu er der så varmt i klasselokalet, at min søn kommer hjem og lægger sig for at dampe af, inden han tager et bad for at skylle sveden af efter at have siddet hele dagen i stegende sol og med lukkede vinduer, siger hun.

Ifølge Camilla Hübschmann er der lærere, der vælger at flytte undervisningstimen udenfor.

- Og det er jo fint. Men der sidder de uden materialer, smartboards og skriveborde. Og indenfor er der til gengæld ingen ilt i klasselokalerne. Det går da ud over indlæringen. Københavns Kommune holder simpelt hen ikke godt nok øje med kvaliteten af de håndværksopgaver, de køber for skatteborgernes penge, mener hun.

(Artiklen fortsætter under boksen)

Spørg Os - Formular

_

Flere skoler ramt

Bavnehøj Skole, der ligger i Københavns sydhavnskvarter og har 462 elever, er ikke den første skole, som giver Københavns Kommune byggerimæssige udfordringer.

Tidligere har der været store problemer med den helt nybyggede Kalvebod Skole, hvor fastmonterede solpaneler på bygningens facade i flere omgange faldt ned, og problemet var så stort, at forældrene blev opfordret til at holde deres børn hjemme.

Også skolen på Islands Brygge har været ramt af problemer med fejl og byggesjusk.

I Københavns Lærerforening er man også opmærksom på sagen fra Bavnehøj Skole. Den har været beskrevet på foreningens hjemmeside, og til TV 2 Kosmopol siger formand Katrine Fylking:

- Vi bliver da bekymrede, når vi hører sådan en historie, og vi også hører, at det sker igen og igen. Der er mange skoler i København, der renoveres og bygges om, og som lærer har man et stort ansvar for de børn, man er sammen med. Så skal man da ikke også stå og bekymre sig for, om der falder vinduer ned i skolegården, siger hun og tilføjer, at lærerforeningen vil tage sagen op med Københavns Kommune.

- Vi forventer, at det her bliver håndteret omgående, og at Københavns Kommune tager handling.

TV 2 Kosmopol har rettet henvendelse til Københavns Kommunes økonomiforvaltning, som har det overordnede ansvar, og herfra lyder meldingen i et skriftligt svar:

”De fleste renoveringer i Københavns Kommune går godt, men det er naturligvis ikke tilfredsstillende, når skoler oplever problemer efter renoveringer eller byggeprojekter. Der er tale om store og komplekse projekter, og derfor er det ofte forskellige problematikker på tværs af projekterne. Men det er klart, at eventuelle problemer skal bringes i orden, og det tager vi altid meget alvorligt.

I den konkrete sag på Bavnehøj Skole er vi i gang med at sikre vinduerne i tæt dialog med skolen. Det har høj prioritet. Arbejdet har pågået siden mandag og ventes færdig i indeværende uge.”

TV 2 Kosmopol har også været i kontakt med skoleleder Pia Grevelund, der henviser til kommunens svar.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik