Ni gange på fire år: Tilbagevendende vejarbejde koster blomsterhandler dyrt

Der er flere vejafspærringer i København end nogensinde, og det går ud over erhvervsdrivende. Christian Johansen, der har en blomsterbutik på Amager, har svært ved at få økonomien til at løbe rundt.


Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Da TV 2 Lorry møder Christan Johansen foran hans blomsterbutik på Lyongade på Amager onsdag, er der ikke noget vejarbejde.

Men et skilt, der ligger henkastet i vejkanten, med teksten "Lyongade spærret" vidner om, at det ikke er længe siden, at der har været byggearbejde. 

Og eftersom skiltet stadig ikke er blevet fjernet, kan det opfattes som en advarsel om, at det ikke er sidste gang, at vejen er blevet spærret af.

Ifølge Christian Johansen har der været vejafspærringer foran hans butik hele ni gange i løbet af de sidste fire år.

- Så sent som i går spærrede de hele gaden af, fordi de skulle fjerne noget af den helt nyanlagte asfalt. Asfalten er fra juli måned, men nu skal der laves et vejbump, fortæller blomsterbutiksindehaveren.

Artiklen fortsætter under billedet...

Christian Johansen oplever, at butikkens omsætning falder med 60 til 70 procent, hver gang der er vejafspærringer foran hans butik.
Christian Johansen oplever, at butikkens omsætning falder med 60 til 70 procent, hver gang der er vejafspærringer foran hans butik.
Foto: Privat foto af Christian Johansen

Christian overtog blomsterbutikken på Amager efter sin far, og før ham var det hans farfar, der ejede butikken. 

Derfor er der også ekstra meget på spil, når butikkens økonomi er presset.

Måtte tage lån i huset

Han vil for enhver pris undgå, at butikken går konkurs, men både coronarestriktioner og de mange vejafspærringer har gjort det svært for ham at få økonomien til at løbe rundt.

- Hver gang, der er vejafspærringer foran butikken, falder omsætningen med 60 til 70 procent. Det er groft, siger han og tilføjer:

- Det går udover min egen privatøkonomi hver gang, og jeg har også måtte tage et lån i mit hus, for at butikken skal overleve. Da de lavede Amagerbrogade om, måtte jeg tage lån i alt, hvad jeg ejer og har, og jeg satte alt på spil. Så hver gang der bliver spærret af på vejen, bliver jeg nervøs og tænker: "Hvor længe skal det stå på?"

Ifølge erhvervsorganisationen Håndværkerforeningen København er Christian Johansen langt fra den eneste erhvervsdrivende, der lider økonomisk under vejarbejde flere steder i København.

- Det har kæmpe stor betydning. Hvis du har en butik, kan kunderne have svært ved at komme frem, og hvis du kører rundt og løser opgaver i byen, kan du have svært ved at komme frem til kunderne, siger Christoffer Susé, der er administrerende direktør i Håndværkerforeningen.

Oversigt over hvor der er vejarbejde i Københavns Kommune lige nu.
Oversigt over hvor der er vejarbejde i Københavns Kommune lige nu.

Mere vejarbejde end nogensinde før

Københavns Kommune forventer, at der vil være hele 27.000 steder, der vil blive spærret af i år, og det er en stigning på knap 23 procent sammenlignet med for otte år siden.

Ifølge Jane Snog, der er områdechef for Byvedligehold og Tilsyn i Københavns Kommune, skyldes det blandt andet, at kommunen er i gang med at indhente et vedligeholdelsesefterslæb.

- Lige nu arbejder vi med en plan for udredningen af efterslæbet, der strækker sig til 2029, og vi vil revurdere planen igen i løbet af efteråret, siger hun.

Hun fortæller dog, at de i kommunen arbejder på at blive bedre til at begrænse, hvor stort et område der bliver spærret af, når der er vejarbejde.

- Vi har set nogle eksempler på, at hele veje er blevet spærret af, men hvor der så kun er blevet arbejdet på den ene halvdel. Det vil vi se på, om vi kan få lavet om på.

Hun fortæller desuden, at de i kommunen bruger meget tid på at forsøge at koordinere opgaver, så veje bliver spærret af færrest mulige gange, men at der kan opstå uforudsete udfordringer, der gør, at en vej må graves op flere gange.

Desuden påpeger hun, at man fra politisk side kan prioritere, at der bliver brugt flere penge på, at der koordineres i endnu større grad i dag.
Nyheder

20161130-150128-4-5960x3979ma

Relæ-skaberen Kim Rossen er død: "Havde stor betydning for den danske madscene"

rasmus lindbjerg

Har du hørt om ’brotox’? Skønhedsklinikker går målrettet efter mænd

Det gamle København

Se billederne: Engang var København én stor parkeringsplads

Vis mere
rwtw

Flere etageejendomme evakueret: Røgudvikling kan skyldes kemikalier

20170419-125531-A-1920x1281we

Bip bip bip:
Nu kan en del københavnere blive vækket af larm endnu tidligere

Vis mere