Nu begynder gigantisk byggeri - så længe går der, før Lynetteholm bliver virkelighed

Boliger, natur, metro og ringvej - der går endnu føje år, før de første konkrete beviser på Lynetteholm skyder i vejret.

Fredag begynder anlægget af Lynetteholm - en ny gigantisk ø i Københavns Havn.

Det kommer til at tage mellem 30 og 40 år at fylde så meget jord i havnen, at det til sidst udgør den nye kunstige ø, der skal have plads til 35.000 indbyggere og 35.000 arbejdspladser.

I tidslinjen herunder kan du få det fulde overblik over, hvornår projektet står færdigt - og hvordan ø-byggeriet allerede har taget overskrifter i medierne.

Lynetteholm - derfor besluttede politikerne at bygge

  • Lynetteholm er en vision om en ny bydel i København anlagt på en kunstig ø ud mod Øresund i Københavns Havn i området nord for Refshaleøen og syd for Nordhavn.


  • Lynetteholm skal blive en bydel på 2,8 kvadratkilometer med 35.000 indbyggere. Øen skal tilsluttes metroen og være bindeled i en østlig ringvej rundt om København.


  • Samtidig anlægges Lynetteholm som kystsikringsprojekt, der som en dæmning skal beskytte København mod fremtidige stormfloder.


  • Endelig er det planen, at projekt Lynetteholm skal være det sted, hvor overskudsjord fra eksempelvis metrobyggeri i fremtiden skal deponere.

Lynetteholm - tidslinje

  • Efteråret 2018: Visionen blev præsenteret i efteråret 2018 af den daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og daværende overborgmester i København, Frank Jensen (S). Siden har den efterfølgende regering, overborgmester samt et flertal på Københavns Rådhus videreført visionen om Lynetteholm.


  • December 2020: En miljøkonsekvensrapport for Lynetteholmen - som skal belyse projektets mulige påvirkninger af miljø og natur - offentliggøres. Efterfølgende hagler kritikken af miljøkonsekvensrapporten ned over By & Havn. Flere organisationer, eksperter og sågar den sydsvenske region Skåne Län klandrer rapporten for ikke at belyse samtlige dele af projektets konsekvenser for miljøet og i stedet blot belyse én del af Lynetteholms påvirkninger – den såkaldte salamimetode, som ifølge eksperter er i strid med gældende EU-lovgivning.



  • Maj 2021: Flere professorer i miljøret melder sig på banen af kritikere overfor projektet. Kritikken peger på flere dele af projektets forarbejde, blandt andet at vurderingerne af, hvor meget dyreliv og havmiljø der påvirkes, er for overfladiske, samt at vores naboer i Østersøen ikke er blevet inddraget nok i processen.


  • 4. juni 2021: Et flertal i Folketinget vedtager loven, der baner vej for det enorme byggeprojekt i Københavns Havn. Socialdemokratiet, Radikale Venstre, SF, Det Konservative Folkeparti, Venstre og Dansk Folkeparti stemmer for loven. Bekymringerne omkring byggeriet bliver afvist af blandt andet Socialdemokratiets ordfører, Thomas Jensen: "Procesmæssigt er det fuldstændig gennemarbejdet", udtaler han.


  • Juli 2021: Klimabevægelsen indsender en klage til EU-parlamentets Udvalg for Andragender over etableringen af Lynetteholm med henblik på at få rejst en sag ved EU-domstolen.



  • December 2021: Landanlæg til jordopfyldning etableres, og selve anlægget af øens perimeter påbegyndes. Første store træk af lastbiler frem og tilbage til Lynetteholm.


  • 2021 - 2023: Miljøkonsekvensrapport af en ny metrolinje og Østlig Ringvej fra Nordhavn til Lufthavnen.


  • 2023 - : Opfyldning af arealet til Lynetteholm.


  • 2023: Der træffes en beslutning om anlæg af metro og en Østlig Ringvej.


  • 2024 - : Udbud, projektering og anlæg af metro og Østlig Ringvej sættes i gang.


  • 2025 - 2035: Arkitektkonkurrence om overordnet plan for Lynetteholm. Herefter laves der masterplaner for Lynetteholms delområder, mens kommuneplanrammer og lokalplaner vedtages af Københavns Kommune.


  • 2035: Projektet delåbnes. De første boliger er klar til indflytning. Metroforbindelse og Østlig Ringvej står færdigbygget og kan nu åbne. Dele af kystlandskabet kan tages i brug.


  • 2035 - 2045: Rensningsanlægget Lynetten flyttes eller overdækkes.


  • 2070: De sidste beboere forventes at flytte ind på Lynetteholm, der nu står endeligt færdigbygget med 35.000 indbyggere som en ny bydel i København med metro, ringvej og kystlandskab med klimasikring.


Kilde: By og Havn, Københavns Kommune og TV 2 Lorry

Lynetteholm kystlinje
Foto: By & Havn, COWI, Arkitema og Tredje Natur
Lynetteholm kystlandskab
Foto: By & Havn, COWI, Arkitema og Tredje Natur

_





Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik