Nu er der taget en beslutning om julelysene på Strøget

Hensynet til butikkers indtjening skulle blandt andet vejes op imod generelt samfundsansvar, da det skulle afgøres, hvordan årets udgave af julebelysningen i Indre By i København skulle se ud.


Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Den karakteristiske julepynt med stjerner og hjerter i grankæder kommer trods energikrise til at lyse op på gader og stræder i Indre By og København. 

Det oplyser direktør i handelsforeningen i København, KBH - Commerce & Culture (KCC), Michael Gatten, til TV 2 Lorry.

- Juleudsmykningen er altafgørende for hovedstaden - det er en forudsætning for omsætningen i butikker og caféer. Og så er det en tradition. Københavnere og folk udefra kommer for at få den kulturoplevelse, det er at se juleudsmykningen i Indre By, siger Michael Gatten.

Kunne folk ikke undvære det i lyset af energikrisen?

- Der tror jeg, man er nødt til at se det i en større sammenhæng. Vi er nødt til at sikre, at detailhandlen herinde kan tiltrække gæster og københavnere, siger Michael Gatten. 

Han oplyser dog, at lystiden og strømforbruget bliver mindsket med 60 procent sammenlignet med de senere år.

- Det er at tage samfundsansvar. Der er appelleret til, at man skruer ned, så det gør vi, siger Michael Gatten.

Han henviser til, at regeringen har opfordret private til at spare på energien, efter at det er blevet besluttet, at temperaturerne sænkes og lys begrænses i offentlige bygninger som følge af den igangværende energikrise. 

quote Juleudsmykningen er altafgørende for hovedstaden

Michael Gatten, direktør i København, KBH - Commerce & Culture (KCC)

Siden da har blandt andre Hotel d'Angleterre og Københavns ZOO i valgt at skrue ned for julebelysningen, mens Tivoli har valgt at slukke lyset udenfor åbningstid. Den julepyntede Angolavej på Amager vil heller ikke lyse som vanligt.

Omvendt har Køge Handel valgt at fortsætte med fuld julebelysning. "Vi har ikke behov for at være politisk korrekte," lød argumentet blandt andet. 

Tændt i færre timer

I gaderne omkring Strøget i Indre By betyder den nye beslutning i KCC helt konkret, at julelysene i år vil være tændt mellem klokken 15.00 og 21.00. Sidste år var lysene i de fleste gader tændt mellem klokken 07.00 og 24.00.

Når turister fra udlandet, borgere fra hele hovedstadsområdet og lokale københavnere om få måneder går den årlige folkevandring op og ned ad Strøget for at købe julegaver, kan det altså fortsat lade sig gøre i julehjerternes og julestjernernes skær - i hvert fald i butikkernes mørke åbningstimer.

Michael Gatten oplyser også, at juleudsmykningen først bliver tændt den 1. søndag i advent, som i år er den 27. november. Det er to uger senere i forhold til sidste år.

Udsmykningen bliver som tidligere år hængt op midt i november - dog bliver jule-elgen på Kultorvet ikke sat op i år.

Michael Gatten vil ikke oplyse, hvor mange penge og kilowatt-timer, KCC forventer at spare, men han forventer, “at strømforbruget bliver minimalt,” fordi foreningen blandt andet har skiftet til LED-pærer.

KCC argumenterer også for, at juleudsmykningen er med til at sikre en øget tryghed i København. Michael Gatten henviser helt specifikt til Tryghedsundersøgelsen for 2022 blandt andet viser, at 17 procent - mod 16 procent i 2021 - af københavnerne er utrygge i aften- og nattetimerne.

Men Michael Gatten, det kan vel ikke være et argument i forhold til jeres julebelysning, da det jo er Københavns Kommunes opgave at sikre tilstrækkeligt lys i forhold til tryghed?

- Vi ved blandt andet, at trygheden i Stockholm er steget, når der er julelys, så der er flere samfundsmæssige gevinster ved julelys. Vi synes, det er vigtigt at københavnere føler sig trygge og at der er hyggeligt, siger Michael Gatten.

quote - København må gerne blive mere attraktiv som julehovedstad på lige fod med Wien, London og Stockholm

Michael Gatten, direktør i København, KBH - Commerce & Culture (KCC)

Det er KCC og de erhvervsdrivende selv, der står for størstedelen af udgifterne til juleudsmykningen, mens Københavns Kommune også bidrager. Michael Gatten mener dog, at kommunen kunne bidrage med mere for - blandt andet at øge trygheden i aftentimerne - men også for at gøre København mere kendt som juleby.

- København må gerne blive mere attraktiv som julehovedstad på lige fod med Wien, London og Stockholm - særligt i denne tid, hvor mange af vores medlemmer og forretningsdrivende har det svært, siger Michael Gatten til TV 2 Lorry.

Lysene i juleudsmykningen bliver slukket den 26. december. 

Her kan du se billeder fra jul på Strøget igennem 100 år: 

Jul på Strøget i 1920
Jul på Strøget i 1920
Foto: Nf/Ritzau Scanpix
Jul på Strøget i 1955
Jul på Strøget i 1955
Foto: Poul Petersen/Ritzau Scanpix
Jul på Strøget i 1959
Jul på Strøget i 1959
Foto: Per Pejstrup - Ritzau Scanpix
Jul på Strøget i 1961
Jul på Strøget i 1961
Foto: Per Pejstrup/Ritzau Scanpix
Jul på Strøget i 1963
Jul på Strøget i 1963
Foto: Sven Gjørling/Ritzau Scanpix
Jul på Strøget i 1963
Jul på Strøget i 1963
Foto: Sven Gjørling/Ritzau Scanpix
Jul på Strøget i 1977
Jul på Strøget i 1977
Foto: Mogens Ladegaard / Ritzau Scanpix
Jul på Strøget i 1979
Jul på Strøget i 1979
Foto: Steen Jacobsen/Ritzau Scanpix

Du har læst en artikel fra TV 2 KosmopolSpørg Os - Afstemning

_Nyheder

København er ramt af strejke blandt skraldemænd.

Nu kommer der top på affaldet:
Flere hundrede københavnske skraldemænd strejker

Michael Ziegler stamcelledonation

Efter borgmesters opråb:
Interesse for stamcelledonation er eksploderet

Sjællands Universitetshospital

Egen stue med udsigt – første etape af Region Sjællands supersygehus er klar

Vis mere
20230320-101929-A-2000x1122ma

Kendt pizzakæde lukker

20180824-112912-6-1920x1280we

S og SF vil droppe gratis parkering om søndagen i København: "En rigtig dårlig idé"

Vis mere