”Nu må myndighederne simpelthen få lukket det voldsregime, der har overtaget vores hjem”

Christianitterne er forfærdede over lørdagens skyderiet og efterlyser, at Pusher Street og miljøet omkring lukkes hurtigst muligt.

I går var hun chokeret. I dag er hun vred.

Mette Prag, der er en af talspersonerne på Christiania, siger søndag morgen til TV 2 Kosmopol, at indbyggerne i den københavnske bydel er desperate efter handling fra myndighederne, efter at fem personer lørdag aften blev ramt af skud, da to maskerede mænd åbnede ild på Pusher Street.

En 30-årig mand, der ifølge politiet har relation til rocker- og bandemiljøet, blev dræbt. Fire andre blev såret.

- Der må ske noget nu. Det er ikke længere et spørgsmål om hashhandel, men et spørgsmål om rå vold på et niveau, der er ude af kontrol. Nu må myndighederne simpelthen få lukket det voldsregime, der har overtaget vores hjem, siger Mette Prag.

Hun fortæller til TV 2 Kosmopol, at den ene af de fire sårede er en lokal christianit, der befandt sig i området.

- Nyheden om, at han var blandt de ramte i skyderiet, bredte sig lynhurtigt herude. Jeg var selvfølgelig meget berørt og bekymret. Han er far til to, siger Mette Prag.

Maskerede mænd skød og flygtede på elcykler

Ifølge Københavns Politi var en af de fire sårede i en periode i kritisk tilstand. Sent lørdag aften lød meldingen dog, at tilstanden er stabil.

Skyderiet skete omkring klokken 19.25 ved bygningen Stjerneskibet på Pusher Street. Her løb to maskerede mænd - ifølge Københavns Politi - iført mørkt tøj ind og afgav flere skud. 

Herefter flygtede de to på elcykler.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Christiania skud skuddrab pusher street København politi bandekonflikt
Politiet afspærrede et område på Christiania, hvor fem personer lørdag aften blev ramt af skud, hvoraf en person døde.
Foto: Presse-fotos.dk

Episoden er blot den seneste i rækken af flere voldelige handlinger med relation til bandekonflikter på Christiania de seneste måneder.

Af samme årsag valgte en gruppe christianitter i starten af august at afspærre Pusher Street med containere i et forsøg på at vise over for omverden, at man ikke ønsker hashhandlen i dens nuværende form i den københavnske fristad.

Containerne nåede dog kun at blokere indgangene kortvarigt, inden afspærringerne blev fjernet - ifølge Ekstra Bladet af maskerede og hætteklædte pushere.

Hvor mange mord skal der til?

Klaus Danzer er talsperson for christianit-initiativet ’Nok er nok’, som har til formål at lukke Pusher Street og få volden og kriminaliteten ud af fristaden. 

Initiativet opstod kort efter at en ung christianit to år siden blev skuddræbt, fordi han blev forvekslet med en anden. Nu kalder han igen på hjælp fra myndighederne.

- Vi så et mord igen for et år siden. Vi ser et mord igen i går. Hvor mange mord skal der til?

- Vi kan ikke leve med det længere. Den tid hvor Christiania rummede et kriminelt hash-marked må være slut nu. Vi kan ikke mere, siger han til TV 2 Kosmopol.

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)

Politiet har nu tre uopklarede Christiania-drab

Lørdag aften blev en 30-årig mand skudt og dræbt på Christiania i København, og dermed kan Københavns Politi føje endnu en sag til listen over drabssager fra fristaden.

Det er under et år siden, at en mand senest blev dræbt på Christiania. Ligesom lørdagens drab skete det i Pusher Street, som er centrum for den organiserede handel med hash, der foregår på Christiania.

Dengang var det en 23-årig mand, som stod i en hashbod, der blev likvideret. Det skete 26. oktober sidste år. Ifølge politiet stillede gerningsmanden sig i kø ved hashboden, så han kunne komme helt tæt på sit offer.

Ud over drabet fra oktober 2022 efterforsker politiet et drab fra sommeren 2021, hvor en 22-årig mand blev skudt og dræbt ved indgangen til Pusher Street. En anden mand blev såret.

Et fjerde drab begået inden for de seneste år er dog blevet opklaret. Den 22. februar 2020 blev en 57-årig bartender dræbt på Christiania. Offeret, Ian Roy Parkin, var bartender på værtshuset Woodstock. Han var vellidt i fristaden og havde boet i Danmark siden 1980'erne. I maj 2021 blev en 71-årig mand idømt 12 års fængsel for drabet.

Kilde: Ritzau

Føler sig magtesløse

Skyderiet lørdag aften giver anledning til at gentage det budskab, christianitter har forsøgt at transmittere de seneste måneder, mener Mette Prag.

- Som christianitter kan vi jo ikke løse det her. Det viste vores aktion for tre uger siden med al tydelighed. Det her har en farlighed og karakter langt over, hvad man som enkeltpersoner kan inddrages i, siger Mette Prag og fortsætter:

- Vi vil ikke have det her længere. Vi vil ikke lægge gader til det. Der skal en løsning på bordet, hvor myndighederne træder i karakter og får gjort op med et eskalerede voldsregime.

Skal gå hurtigere

Mette Prag bakkes op af Hulda Mader, der også er christianit og talsperson for Christianias pressegruppe.

- Jeg ved ikke, hvad udfaldet bliver. Men det er højst sandsynligt, at nu skal det lukkes, siger hun til Ritzau med henvisning til Pusher Street og hashhandlen på gaden.

- Vi har snakket med både stat og kommune, og der er en proces i gang. Nu håber vi, at den kan gå hurtigere, siger hun.

Hulda Mader og Mette Prag mødes søndag aften med de andre indbyggere på Christiania, når beboerne klokken 20.00 holder et fællesmøde i Den Grå Hal, hvor man vil drøfte de videre handlemuligheder i lyset af lørdagens skyderi.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik