Nu skal budgettet for København på plads: Her er partiernes mærkesager

Budgetforhandlingerne for 2022 i København er skudt i gang - her får du et overblik over partiernes vigtigste mærkesager.

Hvordan skal 44,8 milliarder kroner fordeles i Københavns Kommune i 2022?

Et stop for byggeriet på Amager Fælled, mindre biler i byen eller måske flere parkeringspladser?

Torsdag præsenterer partierne på Københavns Rådhus deres ønsker for, hvordan pengene skal fordeles.

Derfor har vi samlet et overblik over hvert partis vigtigste mærkesag.

Socialdemokratiet

Jonas Bjørn Jensen - Politisk ordfører.

Jonas Bjørn Jensen, politisk ordfører, Socialdemokratiet.
Jonas Bjørn Jensen, politisk ordfører, Socialdemokratiet.

Socialdemokratiets mærkesag

- Vi har mange ting med til budgetforhandlingerne, men hvis jeg skal pege på én ting, som vi prioriterer over andet, så er det børnene. Det er vuggestuer, børnehaver, skoler og så at sikre skolevejene, så de mindste kan cykle trygt til skole.

- Børn er vores fremtid og det er vigtigt, at de får en god start på livet, men jo også lærer noget og har nogle gode år i folkeskolen. Derfor er det vigtigt, at når vi har penge at prioritere, at vi så prioriterer dem til børnene.

Venstre

Jens-Kristian Lütken - Gruppeformand.

Jens-Kristian Lütken, gruppeformand, Venstre.
Jens-Kristian Lütken, gruppeformand, Venstre.

Venstres mærkesag

- Én af vores mærkesager er, at vi gerne vil pendlerparkeringen til livs i blandt andet ydre Østerbro, på Amager og i Vanløse. Altså det med at folk fra omegnskommunerne parkerer deres bil i villaområderne og så tager offentlig tranport videre ind. Det er til stor gene for dem, der bor i områderne.

- Den billigste udgave, som vi har fået foreslået, den koster 7 millioner kroner, og den mest vidtgående koster 25 millioner kroner. Det koster penge at sætte skilte op og afmærke, hvor man må parkere. Det er faktisk forholdsvist dyrt at lave den slags ændringer af vejene, men det er stadig i den beskedne ende i forhold til de andre budgetønsker.


Enhedslisten 

Karina Vestergård Madsen - Gruppeformand.

Karina Vestergård Madsen, gruppeformand, Enhedslisten.
Karina Vestergård Madsen, gruppeformand, Enhedslisten.

Enhedslistens mærkesag

- Det vigtigste, vi tager med ind, det er en CO2-reduktion i bilismen. Hvis København skal være CO2-neutral i 2025, så skal antallet af biler i vores by ned. Og det er ikke nok, at vi har nogle høje målsætninger. Klimaet kræver handling, og det bliver vi nødt til at gøre nu.

- Vi har faktisk en masse værktøjer. Vi har fået lavet et roadmap, som giver en masse værktøjer. Det, der kræves nu, er politisk vilje, om det skal være trafikøer, sænke hastigheden eller parkeringspladser, der er Enhedslisten fleksibel. Det væsentligste for os det er, at der sker en reduktion fra nu.


Radikale Venstre

Mia Nyegaard - Socialborgmester.

Mia Nyegaard, socialborgmester, Radikale Venstre.
Mia Nyegaard, socialborgmester, Radikale Venstre.

Radikale Venstres mærkesag

- Radikale Venstre kommer til at gå til budgetforhandlingerne på områderne grøn, børn og social, og som socialborgmester så er det vigtigste for mig, at vi får den investeringsplan, som jeg satte i gang sidste år, i mål. Det vil sige, at vi vil gerne have 50 millioner til bedre botilbud. 100 årsværk (nye stillinger, red.) skal vi have ud på de Københavnske botilbud.

- Pengene skal komme fra, at det her budget kommer til at handle om velfærd og rekruttering. De her penge og mennesker skal også gå til aktiviteter, sundhed og mere fagligt personale på botilbuddene. 


Socialistisk Folkeparti 

Sisse Marie Welling - Sundheds- og Omsorgsborgmester.

Sisse Marie Welling, Sundheds- og Omsorgsborgmester, Socialistisk Folkeparti.
Sisse Marie Welling, Sundheds- og Omsorgsborgmester, Socialistisk Folkeparti.

Socialistisk Folkepartis mærkesag

- Det altoverskyggende problem, vi har i København lige nu, er at rekruttere velfærdsmedarbejdere til vores ældre, vores syge og vores børn. Derfor er, det vi går til budgetforhandlingerne med, at få et lønløft til de grupper, så vi også i fremtiden kan sørge for, at der er pædagoger, sygeplejesker og SOSU'er nok til at passe på vores ældre og vores børn.

- Vi foreslår at hæve lønnen med 1000 kroner om måneden, og vi har på nogle af områderne allerede lavet et lønløft. Men hvis vi skal sikre, at vi faktisk kan få pædagoger, sygeplejersker og SOSU'er til at passe på vores ældre og vores børn, så er vi nødt til at hæve lønnen. Fordi lige nu er det simpelthen blevet for dyrt for de grupper at bo i København.

Det Konservative Folkeparti

Jakob Næsager - Gruppeformand.

Jakob Næsager, gruppeformand, Det Konservative Folkeparti.
Jakob Næsager, gruppeformand, Det Konservative Folkeparti.

Det Konservative Folkepartis mærkesag

- Vi konservative vil gerne, at det skal være lettere for københavnerne at finde en parkeringsplads. En beboerlicens må aldrig bare blive en lottokupon. Vi foreslår, at nogle af de parkeringsanlæg, som findes rundt om i kommunen, gøres tilgængelige for københavnerne, så de kan parkere tæt på deres bolig.

- De penge, som bilisterne betaler i forvejen - 650 millioner kroner om året, vil vi gerne bruge på at bygge parkeringspladser under jorden. Det vanvittige er jo, at den nuværende regering har lavet reglerne om, så de penge, som københavnske bilister betaler til kommunekassen, de går videre til statskassen. Derfor skal vi have lavet reglerne om, som de var under den blå regering, så vi kan investere de her penge i underjordisk parkering.


Alternativet

Kim Hjerrild - Gruppeformand.

Kim Hjerrild, gruppeformand, Alternativet.
Kim Hjerrild, gruppeformand, Alternativet.

Alternativets mærkesag

- Det er at redde Amager Fælled fra byggeri. Vi vil rigtig gerne overbevise kollegaerne i borgerrepræsentationen om, at Københavns Kommune sagtens kan kompensere By og Havn for at undlade at bygge på Lærkesletten.

- Pengene skal komme fra den enorme opsparing, som Københavns Kommune har. Det er jo en diskussion, som jeg og andre har haft længe med flertallet i Borgerrepræsentationen: Kan vi bruge de 16 milliarder, som vi rent faktisk har i kassen? Eller kan vi ikke? Og vi er 100 procent overbevist om, at det kan vi godt. Det er lidt en økonomiteknisk diskussion, men grundlæggende er det en politisk beslutning, om vi vil bruge pengene.


Dansk Folkeparti

Finn Rudaizky - Medlem af Borgerrepræsentationen.

Finn Rudaizky, medlem af Borgerrepræsentationen, Dansk Folkeparti.
Finn Rudaizky, medlem af Borgerrepræsentationen, Dansk Folkeparti.

Dansk Folkepartis mærkesag

- Vi sætter fokus på at hjælpe de udviklingshæmmede, de psykisk syge og de hjerneskadede. De forhold, som de har i forhold til at blive behandlet, at vente på at komme til behandling, og de forhold de bliver behandlet under, de er simpelthen ikke tilfredsstillende nok. Derfor går vi på banen med helt konkrete forslag til at øge kapaciteten, så der ikke længere bliver ventelister for børn og voksne i de grupper.

- Det er det, som vi gerne vil have løftet gevaldigt. Vi kan simpelthen ikke være bekendt i Københavns kommune at have så dårlige forhold for de grupper. I forhold til det, som bliver anvendt til Tour de France, til VIP-rejser eller til andre overflødige ting, så vil jeg sige, at det drejer sig om en størrelsesorden på seks til otte millioner kroner i alt. Så det er jo til at bære, men vi kan ikke bære ikke at gøre noget ved det.

Vi har forsøgt at få en mærkesag fra Borgerrepræsentationens sidste parti - Frie Grønne, men de har ikke vendt tilbage på vores henvendelser.

_


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik