Nu skal det i høring: Strid om udeservering skaber borgerlig splittelse

På torsdag sender Københavns Kommune et forslag om at begrænse restauranters udeservering til klokken 22.00 i høring blandt borgerne. Rådhusets to store borgerlige partier er vildt uenige.

- Det er forfærdeligt. Det vil gøre København til en kedelig aftenby.

Sådan lyder det fra Johan Henrik Kirketerp-Møller, der er restaurantchef i Restaurant Palægade i det indre København.

Restauranten har en stor del af sin omsætning i frokosttiden, men der er også aftenservering. Og ude foran er der borde med plads til, at man på en lun aften kan spise sin middag der. 

Men med det forslag, som fra torsdag kommer i høring blandt de københavnske borgere, så skal gæsterne sendes indenfor, når klokken bliver 22.00.

Og på Københavns Rådhus er der på forhånd flertal for den nye begrænsning. Forslaget støttes nemlig af Socialdemokratiet, SF, Alternativet og Konservative.

quote De har helt glemt, hvad det er for en kommune, de er lokalvalgte i.

Louise Theilade-Thomsen, gruppeformand, Venstre

 I Venstre er der dyb forundring over, at Konservative som borgerligt parti støtter forslaget.

- Det vidner om, at de helt har glemt, hvad det er for en kommune, de er lokalvalgte i. Det er Danmarks hovedstad - en metropol med plads til liv. Vi har en restaurantbranche, der er anerkendt for gastronomien, og det at sidde ude er en vigtig del af livet i København, siger Louise Theilade-Thomasen, der er Venstres gruppeformand og medlem af Teknik- og Miljøudvalget, hvor hun selv stemte nej til forslaget.

Et skridt længere

Men læser man sagens bilagsmateriale, så kan man se, at Konservative gerne ville være gået et skridt længere.

Med undtagelse af Middelalderbyen samt Kødbyen, Nyhavn og Metropolzonen så partiet nemlig gerne, at udeserveringen skal stoppe allerede klokken 21.00.

- Det ville jo være helt katastrofalt, hvis det blev vedtaget. Der er jo ikke tale om folk, som råber og er fulde. Klokken 21.00 er mange i gang med deres aftensmad, lyder det fra Louise Theilade-Thomsen.

Da københavnske politikere under coronaepidemien fandt på løsninger, der kunne hjælpe et trængt erhvervsliv, gav et politisk flertal mange restauranter og cafeer mulighed for at udvide deres udeserveringsareal.

De konservative stemte imod - men kun fordi det gik ud over antallet af parkeringspladser. Partiet havde derfor gerne set en anden løsning:

- Vi stemte for, at eksisterende restauranter må have fortovsservering på nærliggende pladser, for eksempel restauranterne ved Gammel Strand, Højbro Plads, Nytorv, Gammeltorv og Axeltorv – mod betaling af markedsleje, lød det dengang fra den konservative leder på Københavns Rådhus, Jakob Næsager, i Politiken i maj 2020.

Men nu vil selvsamme parti altså begrænse udeserveringen på arealer, der allerede er godkendt til formålet.

- Der er sådan set ikke noget nyt i det. Vi skal have en by, man kan bo i. Hvor man får sin nattesøvn og kan stå op og gå på arbejde næste dag. Vi gør det ikke for at genere restauranterne, men tingene skal gå op i en højere enhed, siger Morten Melchiors, konservativ gruppeformand og medlem af Teknik- og Miljøudvalget.

Gik ture i larmende gader

Han fortæller, at han inden sagens vedtagelse tog flere gåture i det indre København. Blandt andet turen fra Kongens Nytorv og op til Kongens Have via Gothersgade.

quote Vi kan jo ikke lave regler, hvor restauranter til over 1.000 kroner for en middag er undtaget -

Morten Melchiors, gruppefomand Det Konservative Folkeparti

- Der er godt nok meget larm. Jeg var ikke klar over, at det var så vildt, påpeger han.

Men det er jo værtshuslarm og folk, der står ude på gaden. Blander du ikke tingene sammen?

- Der er også restauranter. Og det er jo umuligt at skille tingene ad, mener Morten Melchiors og tilføjer:

- Du er nødt til at have ret firkantede regler her. Hvad hvis nogen servere lidt tapas? Eller en pose peanuts? Vi kan jo ikke lave regler, hvor restauranter til over 1.000 kroner for en middag er undtaget, eller hvor man giver 500 kroner for en flaske vin, siger han.

Morten Melchiors påpeger samtidig, at de konservative uden held forsøgte at få vedtaget en mulighed for, at restauranter kan søge dispensation til udvidet udeservering - altså efter klokken 22.00.

Forslaget indebar, at der hver gang skal gennemføres en nabohøring.

- Men det stemte de andre - også Venstre - desværre imod.  Men hvis folk har så lidt imod larmen, som nogen siger, så kan den slags høringer jo hurtigt overstås, siger han og vil ikke afvise at det forslag kommer op igen, når 22-begrænsningen skal vedtages endeligt af Borgerrepræsentationen.

De modarbejder os

På Restaurant Palægade ryster restaurantchef Johan Henrik Kirketerp-Møller på hovedet.

- Det er som om politikerne modarbejder os. Og det kommer til at påvirke helhedsoplevelsen af København, når man ikke kan sidde ude med en cocktail efter klokken 22.00, siger han.

Den offentlige høring af forslaget starter 1. juni og skal vare i 12 uger, hvorefter politikerne igen tager debatten.

Forslaget om begrænset udeservering

Det forslag, som nu sendes i høring, kommer fra Socialdemokratiet, SF, Alternativet og De Konservative. Det indebærer, at cafeer, restauranter og barer ikke må have udeservering efter klokken 22.

I forslaget er der dog undtagelser. Begrænsningen skal gælde fra søndag til torsdag, mens der fredag og lørdag er mulighed for udeservering til klokken 24. Og samtidig kommer de nye regler ikke til at omfatte restaurationer i Nyhavn, Kødbyen og Metropolzonen (Området mellem Vesterport, Hovedbanegården og Rådhuset.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik