Nu stoppes storstilet byggeri - og borgergruppe jubler

Byggeriet på Amager Fælled skal nu indstilles med øjeblikkelig virkning, indtil sagen kommer for retten til maj 2023.

”Vi vandt!”

Omkring 80 aktivister fra Amager Fælleds Venner kunne mandag omkring klokken 13.00 fejre, at Københavns Byret har besluttet, at al byggeaktivitet på Amager Fælled skal stoppe, indtil en senere retssag er afgjort.

- Det sætter jo en ny dagsorden, nu er byggeriet sat i stå, og hvis vi vinder sagen om, at det skal gå om, så skal kommunen tage stilling til, om den vil fortsætte byggeriet. For os (Amager Fælleds Venner, red.) var det en stor glæde, siger talsperson for Amager Fælleds Venner, Knud Erik Hansen, til TV 2 Lorry.

Strid med regler om miljøvurderinger og lokalplaner

Dommen i Københavns Byret er bare seneste kapitel i kampen om Amager Fælled. 

Amager Fælleds Venner havde anlagt sag mod Miljø- og Fødevareklagenævnet og Planklagenævnet. Organisationen mener, at nævnets afgørelse i december 2021, der siger god for byggeplanerne på Amager Fælled, er i strid med reglerne for miljøvurderinger og lokalplaner.


Miljø- og Fødevareklagenævnet fastslår i deres kendelse, at den miljøvurdering (VVM-redegørelse) der forelå, da Københavns Kommune i februar 2021 traf beslutning om byggeriet på Amager Fælled, er mangelfuld, og at lokalplanen og VVM-tilladelsen, som kommunen besluttede, derfor var ugyldig.

Alligevel sagde nævnene i december 2021 god for byggeplanerne med henvisning til den omfattende mængde af nye undersøgelser og oplysninger, som bygherren Fælledby sendte ind, mens sagen var til behandling i klagenævnene.

Selve retssagen mod klagenævnene foregår i byretten den 11. og 12. maj samt den 1. og 2. juni næste år.

- Den her kendelse gælder jo, indtil der er en endelig dom. Jeg tror ikke sagen stopper i byretten, men går videre til landsretten, for den der taber vil givetvis anke, siger Knud Erik Hansen.

Får opsættende virkning

Fra Københavns Kommune lyder det, at man nu vil nærlæse kendelsen. 

- Søgsmålet er med kendelsen tillagt opsættende virkning. Teknik- og Miljøforvaltningen er tilsynsmyndighed, og vi vil nu nærlæse kendelsen og på den baggrund gå i dialog med bygherre med henblik på at sikre, at kendelsen bliver fulgt,” siger Jørgen Lund Madsen, der er enhedschef i Teknik- og Miljøforvaltningen, i en pressemeddelelse.

Administrerende direktør i Fælledby udtaler i et skriftligt citat til TV 2 Lorry følgende om mandagens afgørelse:

”Vi er netop blevet opmærksomme på dommen i sagen mod klagenævnene. Vi kender ikke de specifikke konsekvenser for Fælledby på nuværende tidspunkt, og nu vil vi granske dommen grundigt og afvente en dialog med myndighederne. Vi vil selvfølgelig sørge for at overholde alle regler og krav som hidtil,” skriver administrerende direktør Erling Thygesen.

Amager Fælled-sagen - kort fortalt

I 1994 blev det besluttet, at en del af Amager Fælled skulle sælges til byggegrunde for at være med til at betale for byggeriet af metroen i København.

Den oprindelige plan var at bygge på Strandengen på Amager Fælled, men den plan smuldrede kort før kommunalvalget i 2017 efter massive protester og borgeropstand.

Kritikerne mente dengang, at området var fyldt med uerstattelig natur, og efter at have fastholdt byggeplanen, mens flere partier efterhånden ville revidere den, måtte Borgerrepræsentationens største parti, Socialdemokratiet, med daværende overborgmester Frank Jensen i front sande, at et byggeri på Strandengen ikke blev en realitet – om end det ikke huede ham.

I september 2018 blev Socialdemokratiet, Radikale, SF, Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance enige om at udpege Campinggrunden - også kaldet Lærkesletten - som nyt byggeområde sammen med Stejlepladsen i Sydhavnen og Selinevej på Kalvebod Fælled.

Campinggrunden har tidligere været fredet, men fredningen blev ophævet i foråret 2019, så byggeplanerne på stedet kunne realiseres.

Adskillige borgere og organisationer som Amager Fælleds Venner og Danmarks Naturfredningsforening har siden kæmpet for at overbevise beslutningstagerne om, at et byggeri på Amager Fælled blandt andet ville true arten vandsalamander.

I februar 2021 blev byggeriet på grunden endelig stemt igennem i Københavns Borgerrepræsentation.

I juli 2021 standsede Planklagenævnet og Miljø- og Fødevareklagenævnet projektet, og i august 2021 var det Københavns Byret, der satte en stopper for byggeriet.

I december 2021 forkastede både Planklagenævnet og Miljø- og Fødevareklagenævnet klagerne fra Amager Fælleds Venner og Dansk Naturfredningsforening. Dermed kunne byggeriet på Fælleden igen starte.

Den 2. februar 2022 oplyste Amager Fælleds Venner, at de stævner Miljø- og Fødevareklagenævnet for Københavns Byret, da de mener, at nævnet har handlet i strid med loven ved at medtage eftersendt dokumentation fra Fælledby og Københavns Kommune, som ikke er en del af den oprindelige VVM-redegørelse. Hvis foreningen får rettens ord på, at nævnet har handlet forkert, skal hele sagen om byggeriet gå om.

Kilde: TV 2 Lorry



Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik