Ny app ændrer det danske arbejdsmarked: Samar fikser det, folk ikke selv gider

Samar Duraid er en del af en ny trend på arbejdsmarkedet, hvor et job er noget, man finder på mobilen


Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Samar Duraid har downloadet en ny app til sin mobiltelefon. Appen hedder Shouter, og den har givet ham adskillige småjobs de seneste måneder.

– Jeg gør de ting for folk, som de ikke selv finder interessant eller ikke har mulighed for at gøre, fortæller Samar Duraid til TV 2 Lorry.

Han er i lære som elektriker, og det passer ham rigtig godt at supplere lærlingelønnen med betalingen for små opgaver som at sætte en hylde eller en lampe op.

quote Det skulle bare være nemt og simpelt, fordi det jo netop ikke er kæmpe opgaver

Nina Berg, bruger af Shouter

På Shouter kan private udbyde en hvilken som helst opgave, de ønsker løst, til den pris de ønsker at betale. Og så kan andre byde ind på at løse opgaven. Et koncept, der tilsyneladende bliver budt velkommen af mange her i hovedstadsområdet.

Siden Shouter blev introduceret i Københavnsområdet i juni i år, har knap 40.000 brugere oprettet en profil alene i vores område. Og det glæder iværksætterne bag appen.

- Det er faktisk gået over al forventning, lyder det fra Simon Cederholm Lyhne, der er medstifter af Shouter.

Lige nu sidder han på en lånt plads i et kontorfællesskab på Højbro Plads og arbejder. Virksomheden har base i Aarhus, og det hele er gået så stærkt, siden appen blev lanceret i januar og introduceret i hovedstaden i sommer, at han endnu ikke har nået at få et permanent kontor, selv om cirka to tredjedele af Shouters brugere nu bor i Københavnsområdet.

Havde selv brug for en hjælpende hånd

Det var faktisk Simon Cederholms Lyhnes bror, der fik ideen til appen. Simon Cederholm Lyhne lå syg, mens hans bror var på langfart, og han kunne derfor ikke hjælpe med de mange praktiske ting, som Simon havde brug for.

– Så på vej hjem fra et af sine Atlanterhavskryds ringer han og fortæller mig, at han rent faktisk synes, at vi skal bygge en app og en markedsplads, hvor man kan få klaret alting inden for services, fortæller Simon Cederholm Lyhne.

Lige nu vokser appen altså med lynets hast, og drømmen vokser i samme takt.

– Næste skridt er, at vi gerne vil lancere den i Amsterdam. Vi vil gerne være aktive i Benelux-området, i Berlin, Madrid, Barcelona, og alle veje skulle gerne lede til London på et eller andet tidspunkt, når vi er dygtige nok, lyder det fra Simon Cederholm Lyhne.

Simon Cederholm har været med til at opfinde platformen Shouter
Simon Cederholm har været med til at opfinde platformen Shouter

Et perfekt fritidsjob

Helt så langt ud i verden rækker Samar Duraids drømme ikke, men han er rigtig glad for at kunne arbejde sig tættere på opfyldelsen af sin egen ambition om en dag at kunne blive selvstændig elektriker.

- Pointen med Shouter er faktisk at skabe et større netværk i forhold til at gå selvstændig en skønne dag, bestemme mine egne arbejdstider og rent faktisk gøre de ting, som jeg føler mig mest glad for at gøre, siger han.

Med de små jobs fra Shouter kommer han rundt og løser mange opgaver hos private, og han øver sig dermed også i kundekontakt og service.

TV2 Lorry tager med ham på opgave hos Nina Berg, der er nybagt mor, og har brug for at få sat en hylde og en bogkasse op på væggen.

- Det skulle bare være nemt og simpelt, fordi det jo netop ikke er kæmpe opgaver, men bare er noget, vi ikke selv lige har haft overskud til at klare, fortæller Nina Berg.

Et fænomen der vokser

Samar Duraid tager værktøjet frem og går i gang med opgaven. Men hans arbejde bekymrer den danske fagbevægelse. Shouter er nemlig langtfra den eneste platform, der har vundet indpas i danskernes hverdag de seneste år. Det fortæller Anna Ilsøe, der forsker i det nye digitale arbejdsmarked ved Københavns Universitet, og som netop har udgivet en bog om fænomenet.

- Vi ser en vækst i de her platforme, der formidler arbejdsopgaver, siger hun.

Platforme som Airbnb, der formidler lejlighedsudlejning, madudbringningsplatformen, Wolt, og transportplatformen Uber er måske de mest kendte eksempler. Men mange andre platforme som for eksempel danske Worksome, der formidler kontakt mellem højtuddannede freelancere og virksomheder, er begyndt at fylde op i landskabet. Og ifølge Anna Ilsøe skyldes deres vækst især, at det er nemt for både udbydere af arbejde og for arbejdstagerne.

- Når vi taler med platformsejere, platformsbrugere og så videre, så er nogle af de fordele, de fremhæver ved denne form for arbejde, den utroligt store fleksibilitet, der er i arbejdet, forklarer hun.

Men det er også en af de ting, der skaber udfordringer. For mange af platformsvirksomhederne vil nødigt behandle arbejdstagerne som ansatte, med alle de goder der følger med den betegnelse.

quote Hvis ikke virksomhederne overlever, så bliver der jo ingen jobs under alle omstændigheder

Karsten John Kristensen, 3F

Bekymring i fagbevægelsen

- Der er en hel masse rettigheder, man normalt har som lønmodtager. Det kan være feriepenge, det kan være sygebetaling efter forskellige regler og så videre, dem får man ikke, hvis platformen vælger at betragte arbejdstagerne som selvstændige erhvervsdrivende, forklarer Karsten John Kristensen, der er forhandlingssekretær i 3F Transport.

3F er lykkedes med at få en overenskomst med madudbringningsplatformen, Just Eat, men det er ikke altid helt nemt at finde balancen mellem frihed og rettigheder.

– Vi er i gang med at tale med flere forskellige platformsvirksomheder og forsøger at finde modeller, som kan virke både for lønmodtagerne, men selvfølgelig også for virksomhederne, fordi det er klart, at hvis ikke virksomhederne overlever, så bliver der jo ingen jobs under alle omstændigheder, siger Karsten John Kristensen.

Mange betaler ikke skat

En anden ting, som kan være en udfordring for det etablerede arbejdsmarked, er skattebetalingen. Ifølge Anna Ilsøe viser tidligere stikprøver, at helt op mod 99 procent af platformsarbejderne ikke betalte skat.

Ifølge Shouter betaler langt størstedelen af deres brugere skat, og det skyldes muligvis, at Shouter har valgt at indbygge oversigt og kvitteringer i appen, så det er nemt at indberette til Skat. Den funktion er Samar Duraid meget tilfreds med.

Nina Berg, der netop har brugt appen til at få klaret nogle småopgaver, tænkte da også over netop skattebetalingen, da hun prissatte sine opgaver til 900 kr. i alt.

- Jeg tænkte da på, hvordan man sætter en fair pris, når man skal være sikker på, at det så også er noget, som folk skal kunne betale skat af, siger hun.

Og hos teamet bag Shouter er man også klar til at tale med fagbevægelsen, så længe det ikke betyder, at fleksibiliteten går fløjten for brugerne.

- Vi vil rigtig gerne ind i en dialog. Vi vil rigtig gerne snakke med dem og møde dem, og vi venter faktisk også på, at de tager fat i os, lyder det fra Simon Cederholm Lyhne.

Fremtidens arbejdsmarked

Og både fagbevægelse og platformsvirksomhederne kan også lige så godt komme i gang med at finde løsninger, for platformsarbejdet bliver en større del af vores arbejdsmarked i fremtiden, hvor mange vil kombinere muligheden for at have små fleksible opgaver med et mere fast arbejde ved siden af, spår Anna Ilsøe.

- Jeg tror, at vi vil se nogle kommende generationer, som vil være trygge ved både at være på arbejdsplatformene, og måske have nogle mere traditionelle former for beskæftigelse ved siden af, fortæller hun.

Men faktisk er arbejdsmarkedsforskeren også optimist, hvad angår tilpasningen til den nye virkelighed.

- Vi ser allerede nu eksempler på sådan nogle løsninger i form af overenskomster. Så jeg tror det er tegn på, at man vil finde tilpasninger mellem vores velfærdsstat, vores arbejdsmarkedsmodel og de her nye former for beskæftigelse, siger Anna Ilsøe.

Du har læst en artikel fra TV 2 KosmopolSpørg Os - Afstemning

_


Vis mere
20220719-131404-L-1920x1279we

Nye SAS-ejere kan føre nye flyruter og selskaber til København

Dan Jensen

Dan er afhængig af hjemmehjælp – men nu skal han selv gøre rent efter asbestfund

Vis mere