Nybagt mor i svært dilemma - vil ikke opdigte stress for at passe sit syge barn

Pernille Kudsk fødte William 14 uger før termin, og de blev indlagt på Rigshospitalet i 3,5 måned. Hun og hendes partner står bag nyt borgerforslag om udvidet barsel til præmature familier. Et borgerforslag der allerede får massiv opbakning fra SF på Christiansborg.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel.
William vejede kun 830 gram ved sin fødsel
Foto: Nynne Frost Andersen/TV 2 Kosmopol

Denne artikel er fra september 2024. Vi genudgiver den, da Pernille Louise Rohrberg Kudsks borgerforslag netop er blevet en del af den nye finanslov.

Alt virkede helt normalt, og Pernille Louise Rohrberg Kudsk var godt tilpas i sin graviditet.

Hun og hendes partner, Rasmus glædede sig til blive forældre for første gang.

Men lidt over halvvejs til terminsdatoen vendte den glæde sig til frygt - en frygt for at miste det, der nu betød allermest i hele verden. 

Jeg er faktisk sikker på, at nu mister jeg begge to

— Rasmus, far til William

Deres søn William var så spændt på at møde sine nye forældre, at han ville ud allerede i uge 25.

Altså 15 uger før det egentligt var tid. 

Rasmus skrev dagbog hver dag under deres indlæggelse for at finde plads til alle de store følelser. Han læser i den for første gang efter familiens hjemkomst, da TV 2 Kosmopol er på besøg.
Foto: Nynne Frost Andersen/TV 2 Kosmopol

Hvad der skulle have været en lykkelig ankomst, endte med et akut kejsersnit og en far, der frygtede at miste både sin nyfødte og sit livs kærlighed.    
     
- Jeg står og kigger på William, som er 800 gram og jeg kigger tilbage på Pernille, som lige har fået foretaget et kejsersnit, og der er jeg faktisk sikker på, at nu mister jeg begge to, siger Rasmus.

William er her netop kommet til verden. Han har fået CPAP til at hjælpe med vejrtrækningen, og er blevet lagt i en pose for at han kan holde varmen.
Foto: Pernille Louise Rohrberg Kudsk/privatfoto

Måneder med indlæggelse og usikkerhed

Williams voldsomme ankomst viste sig kun at være starten på en lang og traumatisk indlæggelse på Rigshospitalet. 

I månedsvis svævede han mellem liv og død, og i to måneder var der et nyt og potentielt livstruende problem hver dag, fortæller Pernille Louise Rohrberg Kudsk.

Forældrene kunne altså ikke nyde den barsel, som de ellers havde set frem til.  

Faktisk gik der tre en halv måned, før de kunne få William med hjem. 

William vejede kun 830 gram ved fødslen. En uge senere ramte han sin laveste vægt på 730 gram. Gennemsnitsvægten for en nyfødt, der fødes til termin, er 3600 gram.
Foto: Pernille Louise Rohrberg Kudsk/privatfoto

Pernille og Rasmus takkede ja til tilbudet om et såkaldt 'tidligt hjemmeophold (THO)' 

THO giver familien mulighed for at fortsætte deres indlæggelse i hjemmevante omgivelser.

Det betød at familien i løbet af de første seks uger, stadig var inde på Rigshospitalet i gennemsnit hver anden dag.

Altså nærmede det sig i alt fem måneder med indlæggelse og kontrolbesøg. 

Vil have ændret barselsregler

I dag er William seks måneder gammel, men korrigeret er han kun tre måneder i forhold til sin terminsdato.

Det betyder blandt andet, at han er bagud i sin udvikling, har et særligt sensitivt nervesystem, og er langt mindre modstandsdygtig over for sygdom.  

William havde fortsat sonde den første uge af hans 'tidlige hjemmeophold'.
Foto: Pernille Louise Rohrberg Kudsk/privatfoto

William trives i dag godt, men han har stadig operationer forude, og familien er fortsat på Rigshospitalet ugentligt. 

Det er først nu, at familien har fået det, der minder om en normal barselshverdag.

Williams forældre er dog bekymrede for den tid, hvor deres barsel slipper op.

De ønsker at give William den ultimativ bedste start på livet, og det kræver, at de får refunderet den barsel, de har mistet under flere måneders indlæggelse.

Som barselsorloven er i dag, kan præmature familier få refunderet op til tre måneders indlæggelse. 

Men det, mener Pernille Louise Rohrberg Kudsk og Rasmus ikke, er godt nok.

Derfor har de sammen med et andet forældrepar opstillet et borgerforslag, hvor de blandet andet advokerer for, at den øvre grænse på tre måneder skal fjernes. 

Borgerforslag - Bedre støtte og barselsvilkår til præmature familier

  • Forslaget ønsker at fjerne den nuværende øvre grænse på 3 måneder for forlængelse af barselsorloven ved hospitalsindlæggelse af præmature børn.

  • Barselsorloven skal kunne forlænges med det præcise antal dage, barnet er indlagt, uden nogen begrænsning, også de dage, hvor barnet er på tidligt hjemmeophold, efterfølgende kontroller og eventuelle indlæggelser som er relateret til barnets udviklingsforstyrrelser under barselsperioden

  • Forældrene selv skal kunne bestemme, hvordan den forlængede barsel skal fordeles mellem dem, så de kan tilpasse barslen efter deres behov.

  • Forslaget søger at sikre, at begge forældre får mulighed for at være til stede under barnets indlæggelse.

  • Forslaget sigter mod at sikre, at præmature børn får samme mulighed for en god start på livet som børn født til tiden, og at forældrene får den nødvendige støtte til at håndtere den svære start

Læs hele borgerforslaget her

Pernille Louise Rohrberg Kudsk bliver hjemme så længe, William har brug for det, og det betyder sandsynligvis, at hendes barsel slipper op. 

Hun har siden borgerslaget blev fremstillet, fået flere kommentarer og bud på, hvordan hun bare kan omgå systemet.

Men det ønsker hun ikke, og hun vil også gerne kunne bevare et godt forhold til sin arbejdsgiver, forklarer hun: 

- Jeg vil ikke opdigte, at jeg har stress, eller andet for at passe ham. Jeg har egentlig bare lyst til at sige, at han ikke er klar (red. til institution):

- Det er jo sundhedspersonalet, der vurderer det. Og hvis de siger til mig, at han ikke er klar, så kommer jeg til at sige til mit arbejde, at min søn er ikke klar, så vi er nødt til at finde en anden vej.

Borgerforslaget har på meget kort tid mødt stor opbakning.

Også fra sundhedsfaglig- og politisk side.

Du kan høre forældrene fortælle mere om borgerforslaget  i videoen nederst i artiklen. 

Pernille Louise Rohrberg Kudsk fik trods ihærdige forsøg aldrig amningen op at køre, da William ikke havde kræfterne til det.
Foto: Nynne Frost Andersen/TV 2 Kosmopol

Overlæge støtter forslag

Morten Breindahl, som er ledende overlæge på Rigshospitalets afdeling for Intensiv behandling af nyfødte og mindre børn, er meget postivt over forældrenes borgerforslag. 

Han har arbejdet med for tidligt fødte børn i mere end 20 år, og han mener, at en udvidet barsel ville være en stor gevinst for mange af de familier, han møder i sit arbejdsliv. 

- Personligt har jeg desværre oplevet mange familier, der er gået i stykker på grund af den krise, de er havnet i. Som de slet ikke har været rustet til eller forberedt på. Og der tror jeg, at vi som samfund kan gøre noget godt for de familier, hvis vi giver dem retten til at få forlænget deres barsel, siger Morten Breindahl til TV 2 Kosmopol.

Og så er det også vigtigt at forstå, at selvom familien bliver udskrevet, så ophører bekymringerne ikke. For der er en udvidet risiko for mange senfølger for præmature børn.

- Udover den bekymring, som forældrene har under indlæggelsen. Så skal de også i lang tid efter udskrivelsen gå med en bekymring om, hvordan det så kommer til at gå dem:

- Jo mere forældrene har mulighed for at støtte op omkring barnet, og støtte hinanden i den proces, jo bedre vil det gå for dem alle sammen, siger Morten Breindahl til TV 2 Kosmopol. 

Spørg Os

Vær med i vores journalistiske fællesskab.  Du spørger. Vi undersøger.

Hovedprioritet til den kommende finanslov   

I SF har man allerede haft øje for bedre barsel til familier med præmature børn i et stykke tid .

I forbindelse med partiets sommergruppemøde, blev det besluttet, at de ville kæmpe for at sikre, at forældre til for tidligt fødte børn, som vælger tidlig hjemmeophold, får samme ret til forlænget barsel ligesom ved hospitalsindlæggelse.

- Det vil både gavne familien, men det vil også gavne et presset sundhedssystem. Så vi synes, at der er mange gode pointer ved det, at man får samme ret til forlænget barsel, uanset om det er behandling på hospitalet eller derhjemme, siger finansordfører Lisbeth Bech-Nielsen (SF).

Lisbeth Bech-Nielsen (SF) er finansordfører for SF, og er med ved bordet, når skal laves finanslov for 2025

Det nye borgerforslag har i mellemtiden gjort partiet opmærksomme på, at der er endnu flere områder, hvorpå man kan give præmature børn en bedre start på livet.

Derfor har de valgt at kombinere deres eget forslag med borgerforslaget, til den kommende finanslov.

Og finansordfører Lisbeth Bech-Nielsen (SF) er ikke et øjeblik i tvivl om, at det nok skal lykkedes dem.

- Det er vores hovedprioritet, og vi vil kæmpe for det. Vi kan heller ikke se, hvem der skulle modarbejde det. Det ville da virkelig være det ledige standpunkt, siger finansordfører Lisbeth Bech-Nielsen (SF).

Du kan møde Pernille Louise Rohrberg Kudsk, Rasmus og William i videoen herunder. 

Link kopieret!

Seneste nyt

Politi advarer mod trafikkaos fredag morgen: "Tag afsted i god tid"

Foto: TV 2 Kosmopol

Fredag morgen og formiddag vil flere veje kortvarigt være spærret i København, særligt omkring Indre By, på grund af et statsbesøg af den egyptiske præsident.

Det skriver Københavns Politi på X.

Der er allerede nu opsat skilte i gadebilledet, der fortæller, at privatbiler skal flyttes.

Politiet vil være synlige i gadebilledet fredag, men opfordrer allerede nu til, at man tager hjemmefra i god tid, uanset om man skal igennem byen i bil, på cykel eller til fods.

Link kopieret!

København risikerer at blive "magnet for hjemløse", mener LA-profil

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Et flertal i Københavns Kommunes teknik- og miljøudvalg vil give hjemløse lov til at overnatte i nogle af byens parker og grønne områder, når der er fyldt op på herbergerne.

Men det vil skabe stor utryghed for københavnerne, mener Ole Birk Olesen (LA), der både er medlem af Københavns Borgerrepræsentation og Folketinget.

Det skriver Berlingske.

- Man skal finde en gylden balance mellem at hjælpe de hjemløse, vi har i København, men ikke blive en magnet for hjemløse ved at stille for mange ting til rådighed for alle, der kommer rejsende til København, siger han til mediet.

Det kan få den konsekvens, at færre vil få lyst til at benytte byens parker, mener Ole Birk Olesen.

Link kopieret!

Livgarden tager imod præsident til Egyptens nationalmelodi

Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Når Egyptens præsident, Abdel Fattah al-Sisi, fredag og lørdag er på statsbesøg i Danmark, bliver han budt velkommen af det danske kongepar i Christian VII's Palæ på Amalienborg i København.

Her vil kongeparret og den egyptiske præsident overvære et æreskompagni af Den Kongelige Livgarde, som er opstillet til lejligheden.

Det fremgår af programmet for statsbesøget, som Kongehuset har lagt på sin hjemmeside.

Under velkomsten vil Den Kongelige Livgardes Musikkorps fremføre Egyptens nationalmelodi.

I løbet af statsbesøget skal Abdel Fattah al-Sisi også mødes med både den danske statsminister, Mette Frederiksen (S), udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) og formanden for Folketinget, Søren Gade (V).

I forbindelse med programmet skriver Kongehuset, at Danmarks forhold til Egypten vil blive styrket i forbindelse med statsbesøget.

Link kopieret!

Omdiskuteret bydel i København må ikke ligne et "mini-Manhattan", mener Rosenkrantz-Theil

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Lynetteholm og andre kommende byudviklingsområder i København skal bygges i samme stil som de gamle brokvarterer.

Det mener den socialdemokratiske overborgmesterkandidat Pernille Rosenkrantz-Theil, skriver Politiken.

- Københavnerne lægger vægt på, at man gerne vil have, at man kan se, at det er København. De ønsker karrébyggerier eller byggeforeningsagtige huse som Nyboder, hvis det skal være mindre. Det er de ord, folk sætter på det. Jeg synes, det er rigtigt, for det er det, der kendetegner København, siger hun til avisen.

Hun ønsker ikke, at Lynetteholm skal komme til at ligne Ørestad med en stor andel private udlejningsboliger, der "koster det hvide ud af øjnene", og som er plastret op i stål og beton "som et mini-Manhattan".

Link kopieret!

Nyt byggeri skal indtænke solceller på taget fra 2026

Om godt et år skal alle nye, store offentlige og ikke-beboelsesbygninger som udgangspunkt bygges med solcelleanlæg på taget.

I 2026 træder et EU-direktiv i kraft, som siger, at vi gradvist skal sætte solceller op alle de steder, som er teknisk egnet, og hvor det økonomisk giver mening.

- Det er et fornuftigt skridt, fordi især lokal produktion af strøm får mulighed for at fortrænge udbygning af elnettet og reducere transmissionstabene, siger Sune Thorsteinsson, der er projektleder ved DTU Electro til TV 2 Kosmopol.

Kim Slavinsky er er direktør i virksomheden Phønix Tag Energi og medlem af Dansk Solcelleforening. Han er enig med forskeren.

- Jo mere decentralt, vi kan lave produktion og forbrug, jo færre penge skal vi bruge på at lave infrastrukturen. Det giver rigtig god mening, at den billigste energiform, der findes i verden, den bliver brugt af forbrugerne der, hvor den bliver produceret, siger han.

Samtidig kan de mange små anlæg være med til at styrke forsyningssikkerheden, siger Sune Thorsteinsson fra DTU.

- I forhold til verdenssituationen nu, er decentrale anlæg med til at stabilisere elproduktionen, fordi man simpelthen er mindre følsom overfor terrorhandlinger, siger han.

Spørg Os

Klik og stem på ugens udvalgte spørgsmål her
+

_

Link kopieret!

Arla tilbagekalder mælkeprodukt

Arla Foods tilbagekalder produktet Protino, der er en syrnet mælkebaseret dessert, efter der er fundet mug på produktet.

Det skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

Ifølge styrelsen er produktet uegnet som fødevare og bør kasseres eller returneres, hvor det er købt.

Link kopieret!

Nordsjællandsk by får nyt madmarked

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

SlotsArkaderne i Hillerød går i december gang med at bygge om, så det nye madmarked Balkonen Food Hall kan åbne sommeren 2025.

Det skriver sn.dk.

Her vil der være syv madboder og en bar.

- Vi har jo i et pænt stykke tid set tendensen, at vi danskere rigtig gerne vil bruge nogle penge på at spise ude. Så det tapper vi ind i. Og i stedet for at invitere én spiller ind til hele det store areal, synes vi, at det giver god mening, at man får nogle forskellige spiseoplevelser og valgmuligheder, siger Morten Voss, centermanager for SlotsArkaderne, til sn.dk.

Madboderne vil blandt andet servere mexicanske, japanske og italienske retter.

Link kopieret!

Internationalt efterlyst bandemedlem sigtet for at smugle 357 kilo kokain

Foto: Sebastian Andersen Holm / TV 2 Kosmopol

En 42-årig mand bliver fredag fremstillet i grundlovsforhør i Københavns Byret uden selv at være til stede.

Det skriver NSK, National enhed for Særlig Kriminalitet, i en pressemeddelelse.

Manden er sigtet for i fællesskab med flere medgerningsmænd at have indsmuglet og handlet med 357 kilo kokain fra 2020 til sommeren 2024.

Manden har været internationalt efterlyst siden 2019 og er en del af den forbudte bande Loyal To Familia.

Flere personer er allerede dømt for indsmugling og videredistribution af omfattende mængder narkotika i samme sag.

Link kopieret!

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm Vimeo
_cfuvid Vimeo
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBAPP-0 Amazon Web Services
AWSALBAPP-1 Amazon Web Services
AWSALBAPP-2 Amazon Web Services
AWSALBAPP-3 Amazon Web Services
beyondwords no-domain
csrftoken Instagram
csrftoken Openstreetmap
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
__whseenVerticalVideosCrate tv2kosmopol.dk
-test-amp-cookie-tmp tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
kosmopol_ovp_session kosmopol.tv2reg.stream
recencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyLastVisitV2 tv2kosmopol.dk
SRVNAME kosmopol.tv2reg.stream
tv2reg_cookie_consent tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN kosmopol.tv2reg.stream

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
userId tv2kosmopol.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
ct0 X
guest_id X
iutk issuu.com
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
remote_sid YouTube
TESTCOOKIESENABLED YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google