Nye prikker er dukket op i bybilledet: Her bliver gæsterne sat i bås

Et nyt forsøg fra Københavns Kommune skal sikre, at udeserveringsarealer ikke breder sige mere end det tilladte.


Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Går man en tur i Københavns indre by vil man flere steder kunne få øje på grønne og turkisfarvede prikker på fortove og i dele af gaderne.

Her er hverken tale om kunst eller markering af et kommende vejarbejde.

I stedet er prikkerne en del af en ny forsøgsordning, hvor Københavns Kommune i et område af byen har indført en slags parkeringsbåse for udeservering.

Prikkerne skal gøre det tydeligt, hvor meget et udeserveringsareal må fylde. Det skal så gøre det nemmere for restauratører og gæster at holde sig indenfor reglerne, så der er fri passage på fortovet.

(Artiklen fortsætter efter billederne.)

Borde og stole er indrammet af turkis prikker ved en udendørsservering.
Borde og stole er indrammet af turkis prikker ved en udendørsservering.
Foto: Københavns Kommune

Det skriver Københavns Kommune i en pressemeddelelse.

- Det kan være svært at komme forbi en tætpakket udeservering en varm dag – særligt hvis man har gangbesvær eller sidder i kørestol. Der skal være plads til både udeserveringer og fodgængere i byen, udtaler teknik- og miljøborgmester Line Barfod (EL) og fortsætter:

- Derfor ser jeg frem til at se, om de malede cirkler kan hjælpe med at sikre bedre fremkommelighed og samtidig gøre det tydeligere for restauratører og gæster, hvor de må stille borde og stole.

Indtil videre er prikkerne sat op ved steder med udeservering fordelt på de fire gader Gartnergade, Brolæggerstræde, Gammel Strand og Ravnsborggade.

Ikke nødvendigt, mener restauratør

Men spørger man hos en af de 13 restauranter, der har fået indhegnet udeserveringen med prikker, så er ordningen langt fra nødvendig.

- Det kommer til at give os en indikation til os og til gæsterne af, hvor meget vi må fylde, og samtidig slipper vi for at skulle lege politibetjente over for gæsterne, hvis de rykker lidt for meget på en stol, siger Jonas Dich, der ejer Restaurant Kronborg.

- Men umiddelbart kan jeg ikke så nogen grund til at skulle indføre det. Jeg synes ikke, det er nødvendigt. Det er endnu et tiltag fra Københavns Kommune, hvor man presser noget ned over hovederne på restauranterne.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Selv om farven på prikkerne ikke helt nøjagtigt matcher med Restaurant Kronborgs mere mørkegrønne af slagsen, er det ikke helt hen i vejret, erkender ejeren.
Selv om farven på prikkerne ikke helt nøjagtigt matcher med Restaurant Kronborgs mere mørkegrønne af slagsen, er det ikke helt hen i vejret, erkender ejeren.
Foto: Kasper Blomgren/TV 2 Kosmopol

Skal man finde et lille lyspunkt, så er farven på prikkerne dog ikke det værste, påpeger Jonas Dich.

De grønne prikker, der nu indhegner spisestedets udeservering, matcher nemlig farverne på Restaurant Kronborg sådan nogenlunde, synes restauratøren. 

Københavnere efterspørger mere udeservering

Netop muligheden for at spise - eller drikke - uden for traktørstedets fire vægge er efterspurgt blandt Københavns forbrugere.

I marts viste en måling fra Megafon, som TV 2 Kosmopol også skrev om, at 96 procent af københavnerne mener, at der er positive ting ved at bo i en by med udeservering.

Og 97 procent svarede, at de selv benytter sig af at få serveret mad og drikkevarer på caféer, barer og restauranters borde udenfor.

I undersøgelsen svarede halvdelen, at de også gerne vil have flere udeserveringssteder i en eller flere bydele. Her er det særligt på Amager og i Sydhavnen, at de adspurgte vil have flere steder med udeservering.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Udeservering er en fast - og stadig mere populær - del af bybilledet i København. (Arkivfoto).
Udeservering er en fast - og stadig mere populær - del af bybilledet i København. (Arkivfoto).
Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Men lige netop i Indre By, hvor de nye tiltag altså rulles ud, har der været ballede omkring udeservering.

TV 2 Kosmopol har tidligere beskrevet, hvordan beboere i især Indre By føler sig generet af de mange udeserveringer i de sene aftentimer, hvor promillerne stiger – og dermed også lydniveauet.

Den nye måling viser da også, at især beboere i Indre By og på Christianshavn er lidt mindre positivt stemt over for udeserveringer end beboere i andre bydele.

For knap en tredjedel af de københavnere, der bor i Indre By og på Christianshavn - og har deltaget i undersøgelsen, mener, at der er for mange udeserveringer i Indre By.


Du har læst en artikel fra TV 2 KosmopolSpørg Os - Afstemning

_Nyheder

internationale tilflyttere København hovedstadsområdet International Citizen Days velkomstarrangement

Sidste års rekorder overgås: Boom i internationale tilflyttere til hovedstadsområdet

kort overblikket ejendomsvurderinger parcelhus

Samlet på ét kort: Nu kan du få overblik over alle ejendomsvurderinger

Birgitte Lundgren kommunaldirektør Rudersdal Kommune

Kommunaldirektør om voldtægtssag på skole: "Vi har fået mistanke om, at der er sket overgreb mod flere børn"

Vis mere
20190213-093733-A-5616x3744ma

Ny regel træder i kraft: Disse bilister bliver ramt

Frida Dora Selma Interview senere mødetider artikel

Skoler tilpasser mødetider til elevers søvnbehov: "Før var alle trætte"

Vis mere